Novinky a změny: zdražování, odchod do důchodu i zdražování vody

TNBiz, 19.8.2016

Asi šest desítek bodů má na programu srpnové jednání vlády. A nechybí mezi nimi ani důležité a kontroverzní návrhy. Poprvé do legislativního procesu vstupuje například dlouho připravovaná novela zákoníku práce z pera ministryně Michaely Marksové. Ministerstvo životního prostředí zase na jednání míří s návrhem, který by zdražil odběr podzemní vody.

Podívejte se, o čem budou ministři příští týden jednat. Z programu jsme vybrali několik bodů:

Státní rozpočet

Měsíce handrkování a tahanic o miliardy jsou konečně u konce. Ministr financí Andrej Babiš v úterý naposledy jednal se zástupci některých resortů o rozpočtu na příští rok, návrh teď hodlá předložit vládě. Oproti předchozímu roku si ministerstva vyjednala o téměř 11 miliard víc. Pro státní rozpočet to znamená schodek 60 miliard korun. Může za to růst platů učitelů, zdravotníků a státních zaměstnanců, zvýšení peněz za státní pojištěnce a růst důchodů.

Odchod do důchodu

Nejdřív to vypadalo, že se mladší generaci bude důchodový věk zvyšovat donekonečna, teď by ale všechno mohlo být jinak. Vláda bude jednat o zavedení hranice postupného zvyšování věku pro odchod do důchodu. Rozhoduje se mezi 65 a 67 lety.

Zdražování vody

Ministerstvo životního prostředí předloží vládě návrh novely zákona o vodách. Podle něj by se měly zvýšit poplatky za vypouštěné množství odpadních vod do vod povrchových a také zdražit odběr podzemní vody. Má se tak zajistit ochrana množství a kvality vody, zvláště v souvislosti se suchem, které Česko v posledních dvou letech sužuje. Místo dosavadních dvou korun za metr krychlový by se nově platilo korun šest.

Zákoník práce

Vláda bude jednat také o novinkách v zákoníku práce. A že jich není zrovna málo. Upravovat by měl výpočet dovolené, práci z domova či prevenci před stresem nebo obtěžováním na pracovišti. Požadavek na zavedení pětitýdenní dovolené a proplácení prvních tří dnů nemocenské, které chtěly odbory, se nakonec do návrhu nedostaly. 

Pracovní agentury

Zpřísnit pravidla pro provozování agentur práce je dalším z návrhů ministerstva práce a sociálních věcí. Jedná se o takové agentury, které firmám dodávají zaměstnance. Ty by nově při žádosti o licenci musely skládat půlmilionovou kauci a za prohřešky by se jim výrazně zvýšily pokuty.

Agentury jsou v poslední době stále oblíbenější, firmám tak totiž odpadají starosti s papírování - člověka nemusejí sami zaměstnat. Jenže agenturní pracovníci jsou oproti klasickým zaměstnancům v nevýhodě - za stejnou práci mnohdy dostávají zaplaceno méně a nemohou žádat třeba o hypotéku. To by chtěla novela změnit.

Kandidáti na prezidenta

Změnit by se měly také některé volební zákony, mezi nimi například ten, kterým volíme prezidenta. Doposud platilo, že kandidáti na prezidenta museli posbírat na petičních arších 50 tisíc podpisů, nově by jim mohlo stačit jen osm tisíc. Pokud bude zachována stávající varianta, ke jménům by mohlo jako povinný údaj přibýt číslo občanského průkazu či pasu. V případě, že by kandidátům stačil menší počet podpisů, musel by být podpis v petičním archu úředně ověřený.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky