Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  18.08.2016 00:44:10

17. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily středeční obchodování pod nulou a během první poloviny seance ztráty prohlubovaly. Následně se ovšem odrazily a vydaly se výše a nakonec mírně stouply poté, co zápis z červencového zasedání měnového výboru americké centrální banky ukázal, že jeho představitelé se neshodují v názoru na možné brzké zvýšení úrokových sazeb v USA.

Index Dow vzrostl o 0,12 % na 18 573,94 bodu, širší index S&P 500 přidal 0,19 % na 2 182,22 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite zpevnil o 0,03 % na 5 228,66 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,56 % na 12,19 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 1,547 %.

V plusu skončilo sedm z deseti hlavních sektorů, nejvíce stouply odvětví veřejných služeb a sektor necyklického spotřebního zboží, klesly naopak sektor základních materiálů, odvětví cyklického spotřebního zboží a technologický sektor.

Americké akcie (17. srpna 2016)
Americké akcie (17. srpna 2016)Zdroj: Google

V pondělí všechny tři hlavní akciové indexy zakončily obchodování na nových rekordních maximech. Z nich ale v úterý sestoupily, když prezident newyorského Fedu a blízký spojenec předsedkyně Rady guvernérů Fedu Janet Yellenové William Dudley naznačil, že Fed by mohl zvýšit úrokové sazby již na svém zářijovém zasedání.

S tímto vyjádřením ale kontrastuje zápis z červencového zasedání Fedu, který ukázal, že členové jeho měnového výboru jsou v názoru na možné brzké zvýšení sazeb rozděleni. Vyhlídky vývoje americké ekonomiky a tamního trhu práce vidí výbor optimisticky a někteří činitelé jsou toho názoru, že ekonomická situace v USA by si mohla brzy vyžádat zvýšení úrokových sazeb. Vyhlídky inflace jsou ale podle části činitelů Fedu nejasné.

"Nemyslím si, že něco v tomto zápisu podporuje rychlejší zvýšení sazeb a opětovně se domnívám že činitelé Fedu jsou nadále závislí na datech," uvedl podle agentury Reuters prezident Everbank World Markets v St. Louis Chris Gaffney.

V indexu Dow nejvíce posílily akcie farmaceutické společnosti Pfizer (+1,01 %), konglomerátu 3M (+0,97 %) a chemického gigantu DuPont (+0,87 %). Nedařilo se naopak cenným papírům technologického podniku Cisco Systems (-1,29 %), řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (-0,71 %) či výrobce čipů Intel (-0,54 %).

Akcie Cisco Systems zlevnily poté, co web CRN s odkazem na nejmenované zdroje informoval, že firma propustí více než 14 000 svých zaměstnanců, tedy více než 20 % své celkové pracovní síly. Propouštění zaměstnanců podle CRN souvisí s přechodem společnosti od výroby hardwaru k vývoji softwaru. Po konci obchodování Cisco Systems zveřejnila lepší než očekávané výsledky za druhý kvartál a oznámila, že zruší (jen) 5 500 pracovních míst.

Výrazně oslbaily také akcie maloobchodních prodejců Staples (-7,07 %)Target (-6,43 %) a Lowe's (-5,65 %)Staples reportovala před začátkem obchodování čtvrtletní zisk 0,12 USD na akcii v souladu s odhady, avšak tržby 4,75 miliardy USD pod odhady.Lowes naopak vykázala zisk pod odhady (1,42 USD vs. 1,37 USD na akcii) a společnostTarget snížila výhled celoročního zisku na akcii na 4,80-5,20 USD z 5,20-5,40 USD.

Nahoru naopak poskočily akcie oděvního domu Urban Outfitters (+15,4 %). Titul podpořily lepší než očekávané hospodářské výsledky za letošní druhé čtvrtletí, které firma zveřejnila v úterý večer, a zlepšené cílové ceny od několika analytických týmů.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Ekonomické podmínky ve Spojených státech by si podle některých členů tamní centrální banky mohly brzy vyžádat zvýšení úrokových sazeb, neboť krátkodobá rizika pro výhled amerického hospodářství se zmírnila. Vyplývá to ze zápisu z červencového zasedání měnového výboru Fedu. Mezi jeho členy však panuje všeobecný souhlas, že k takovému kroku je zapotřebí více dat. Nejasné jsou navíc podle části činitelů Fedu vyhlídky inflace.
  • Mediální firma Univision Holdings koupí za 135 milionů dolarů americký zpravodajský server Gawker Media, který zkrachoval kvůli sporu s hercem a wrestlerem Hulkem Hoganem. Společnost Univision, která je ve Spojených státech největším provozovatelem televizních stanic vysílajících ve španělštině, se v poslední době snaží investovat do digitálních aktivit a do médií zaměřených na mladé lidi.
  • Americká automobilka Ford Motor hodlá do roku 2021 zahájit hromadnou výrobu samořízených vozidel bez volantu a pedálů. Informovala o tom firma, která je druhým největším výrobcem automobilů ve Spojených státech. Ford předpokládá, že nový automobil budou zpočátku využívat zejména provozovatelé přepravních služeb usilující o snížení nákladů na řidiče.
  • Ruský soud ve středu zamítl odvolání americké internetové společnosti Google proti pokutě za porušování antimonopolních pravidel na trhu s mobilními telefony a tablety. Oznámila to agentura Interfax. Minulý týden ruský antimonopolní úřad (FAS) vyměřil Googlu pokutu 438 milionů rublů (164 milionů ) za to, že na telefony a tablety založené na softwarové platformě Android předem instaluje některé aplikace.
  • Madison Square Garden koupila 12% podíl v marketingové firmě Townsquare.
  • Jedenáct procent ze zhruba deseti milionů nově vydaných kreditních karet ve Spojených státech v loňském roce spadalo do kategorie subprime. Vyplývá to z analýzy TransUnion. Nidhi Verma ze společnosti TransUnion nicméně poznamenal, že úroveň delikvence majitelů subprime kreditních karet není znepokojující.
  • Počet žádostí o hypotéku se v USA v týdnu do 12. srpna snížil o 4 % (předchozí týden: +7,1 %).
  • Americká bankovní společnost United Bankshares jedná o převzetí finančního ústavu Cardinal Financial, konkurenta z oblasti střední části východního pobřeží USA. Agenturám Bloomberg a Reuters to ve středu řekly informované zdroje. Cardinal Financial měla podle úterního závěru na burze tržní hodnotu 387 milionů dolarů.
  • Dodavatel solárních panelů SolarCity oznámil, že plánuje rušit pracovní místa. Konkrétní počty neuvedl, řekl pouze, že krok bude reflektovat snížený výhled výkonu nově instalovaných solárních panelů.
  • Analytici upravují směrem nahoru cílové ceny akcií oděvního domu Urban Outfitters.Přiměly je k tomu příznivé hospodářské výsledky společnosti zveřejněné po konci úterního obchodování v USA. Stifel Nicolaus zvyšuje cílovou cenu akcií na 40 z 35 USD, Wedbush Securities zvyšuje cílovou cenu titulu na 34 z 29 USD, RBC Capital ji zvyšuje na 34 z 29 USD, Wunderlich Securities na 31 z 26 USD a Wells Fargo na 28-30 USD z 24-26 USD.
  • Wedbush Securities zvyšuje cílovou cenu akcií Advance Auto Parts na 175 ze 160 USD a zvyšuje cílovou cenu akcií Home Depot na 145 ze 140 USD, RBC Capital navyšuje cílovou cenu akcií Home Depot na 155 ze 150 USD.
  • RBC Capital zvyšuje cílovou cenu akcií Dick's Sporting Goods na 66 z 59 USD, Stifel Nicolaus navyšuje cílovou cenu titulu na 65 z 60 USD a Monness Crespi Hardt ji posouvá na 66 z 54 USD.
  • Morgan Stanley zvyšuje doporučení na akcie firmy Valeant Pharmaceuticals International na "overweight" z "equal weight", cílovou cenu titulu zvyšuje na 42 z 33 USD.
  • UBS snížila doporučení na akcie Cree na "sell" z "neutral", cílovou cenu titulu snížila na 21 z 24,50 USD.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí středečního obchodování najdete na Investičním webu.


13 akciových tipů od analytických es z Wall Street13 akciových tipů od analytických es z Wall Street

Americké akcie jsou na maximech, na burzách je ale stále spousta zajímavých investičních příležitostí. Jaké tituly se aktuálně líbí předním analytikům z Wall Street? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688