Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  17.08.2016 06:00:41

ERÚ dnes představí novou tarifní strukturu

Energetický regulační úřad dnes dopoledne na tiskové konferenci představí novou tarifní strukturu, jejíž původní návrh sklidil obrovskou vlnu nevole úřad ji musel zcela přepracovat.

Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková dnes kromě nové tarifní struktury také pravděpodobně oznámí, že vláda z jejího pohledu porušuje zákon, když nezajistila od začátku roku dotační tituly pro sektor, na nějž ERÚ dohlíží.

Představení nové tarifní struktury (NTS) je očekáváno s mírným napětím, jelikož původní plán podle něhož se měla zohledňovat velikost jističe odmítl mimo jiné premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle něho by to znamenalo zdražení pro více než 38 procent domácností a 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Po velké kritice zahájila přípravu nové NTS a zřídila speciální skupinu, která tarify měla připravit.

Na začátku března Alena Vitásková oznámila, že ona a její lidé budou jezdit po krajích a diskutovat se zástupy krajů, měst a obcí o návrzích NTS a zjišťovat připomínky v terénu. Po druhém setkání, které se uskutečnilo v Plzni a v Klatovech 9. března a stalo se terčem kritiky médií, Vitásková rozhodla o okamžitém odvolání celého organizačního týmu. „Paní předsedkyně nyní chce jezdit jen do těch měst, jejíž představitelé ji pozvou,“ uvedl tehdy zdroj Ekonomického deníku.

V polovině května pak Vitásková rozhodla o tom, že rozpustí speciální komisi pro přípravu pravidel počítání cen dle nových tarifů a nařídila, že nadále práci komise převezmou zaměstnanci úřadu.

Více než 16.000 dotazů na NTS

Celkově přišlo Energetickému regulačnímu úřadu přes 16 tisíc dotazů a podnětů na NTS. Zaměstnanci se podle svých slov často setkávali s podněty z oblasti ochrany spotřebitele – problémy s vyúčtováním, nekalými praktikami, sankcionované výpovědi smluv atd. „Často zneužití důvěřivosti a hlavně věku zákazníků, smlouvy přesto platí (viz brožura Ochrana spotřebitele) – lidé si přímo přijdou postěžovat a zeptat se na radu (cca 1/3 z přednášky je věnována právě výkladu a debatě o ochraně spotřebitele),“ uvedl v době roadshow jeden z organizátorů, který vzhledem k pozdějšímu odvolání nechce být jmenován.

pripominky k NTS_ERU
pripominky k NTS_ERU

Na jednom z mítinků byl například zmíněn příklad vesnice, kde je hned za trafostanicí JZD, které ale už 20 let nefunguje. Nicméně kvůli stále rezervované kapacitě jističe pro JZD byl problém připojit novostavbu na konci vsi, s řádově mnohonásobně nižším rezervovaným i reálným příkonem, jelikož do tamního vedení nelze více elektřiny „pustit“.

S novostavbami je i jiný problém. Z diskusí vyplynulo, že řada developerů staví nové byty a domy s příliš velkými jističi, aniž by byly třeba. Taková situace pak nenutí nové majitele či nájemníky ani stavitele optimalizovat požadavky na přenosovou soustavu podle skutečné spotřeby.

Další problém se objevil u školních jídelen. Ty mají vzhledem k energetické náročnosti svých provozů rezervovánu vysokou kapacitu vedení a za tu také platí. Jenže za ni mají platit i v době, kdy ji nevyužívají, například o víkendech, či o prázdninách.

„A asi největší zádrhel, který ukázaly veřejné debaty a konzultace  je ten, že v současné době velkoodběratelé na distribuční hladině velmi vysokého napětí a vysokého napětí mají zarezervovaný příkon v dvojnásobné výši, než opravdu využívají. Tímto způsobem je blokován výkon, který by mohl být využit pro připojení nových zákazníků bez nutného rozšiřování sítě, což znamená potenciální zdražení pro všechny,“ uvedl zdroj z ERÚ.

Jiří Reichl

O ERÚ informujeme pravidelně. Přečtěte si naše starší texty:

ERÚ bude v přípravě nových tarifů pokračovat samo

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka čelil „bezpečnostním incidentům“

Nové tarify budou později. ERÚ žádá lidi o rady

Proti předsedkyni ERÚ Aleně Vitáskové státní zastupitelství i policie porušují právo

Pokud chce Vitásková kandidovat na senátorku, měla by odstoupit z čela ERÚ

Tvrdá bojovnice ze severu Moravy

 

 

 

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688