Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.08.2016 00:23:11

16. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v úterý sestoupily z maxim, na která se vyšplhaly v úvodu týdne. Někteří představitelé americké centrální banky totiž signalizovali možnost brzkého zvýšení úrokových sazeb v USA.

Index Dow odepsal 0,45 % a uzavřel na 18 552,02 bodu, širší S&P 500 klesl o 0,55 % na 2 178,15 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,66 % na 5 227,11 bodu. V pondělí všechny tři indexy skončily na nových zavíracích maximech a během dne posunuly i svá absolutní maxima. Index volatility VIX v úterý stoupl o 7,03 % na 12,64 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden a půl bazického bodu na 1,573 %.

V červených číslech skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce klesly telekomunikační odvětví, sektor veřejných služeb a odvětví zdravotní péče, nad nulou se udržel energetický sektor.

Americké akcie (16. srpna 2016)
Americké akcie (16. srpna 2016)Zdroj: Google

Prezident Fedu v New Yorku William Dudley v úterý uvedl, že by se úrokové sazby v USA mohly zvýšit již v září. Zvýšení sazeb v září nevylučuje ani prezident Fedu v Atlantě Dennis Lockhart.

Podle Lockharta je americká ekonomika pravděpodobně dostatečně silná na to, aby se vypořádala s minimálně jedním zvýšením úroků do konce letošního roku. "Je myslitelné, že budou v letošním roce sazby zvýšeny dvakrát," řekl také Lockhart.

V indexu Dow zlevnilo 24 z 30 titulů, nejvíce oslabily akcie farmaceutické společnostiJohnson & Johnson (-1,62 %), mobilního operátora Verizon Communications (-1,59 %) a pojišťovny Travelers (-1,16 %). Dařilo se naopak cenným papírům výrobce čipůIntel (+0,88 %), výrobce letecké techniky Boeing (+0,25 %) či výrobce sportovního oblečení a obuvi Nike (+0,19 %).

Akcie maloobchodního řetězce hobby marketů Home Depot (-0,61 %) mírně zlevnily poté, co firma vykázala za druhé čtvrtletí zisk v souladu s odhady analytiků (1,97 USD na akcii), avšak tržby mírně pod odhady (26,47 miliardy USD proti 26,49 miliardy USD). Současně společnost navýšila výhled celoročního zisku na akcii na 6,31 USD z 6,27 USD.

Cenné papíry maloobchodníka TJX Cos. (-5,8 %) naopak výrazně zlevnily poté, co výhled firmy pro aktuální čtvrtletí zaostal za odhady trhu. Výsledky firmy za uplynulé čtvrtletí byly lepší, než se čekalo.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Spotřebitelské ceny ve Spojených státech zůstaly v červenci beze změn, prudce ale klesly ceny benzinu a dalších energií. V červnu se ceny pro spotřebitele zvýšily o 0,2 %.
  • Objem americké průmyslové výroby v červenci meziročně poklesl o 0,5 %, v červnu čítal pokles 0,7 %. V meziměsíčním srovnání objem narostl o 0,7 % (odhad: +0,3 %, červen: +0,6 %).
  • Zahájená výstavba ve Spojených státech v červenci meziměsíčně vzrostla z celoročně přepočítaného tempa 1,186 milionu jednotek (revidováno ze 1,189 milionu jednotek) na 1,211 milionu jednotek. Čekal se pokles na 1,18 milionu jednotek. Počet vydaných stavebních povolení v červenci ovšem klesl z celoročně přepočítaného tempa 1,153 milionu na 1,152 milionu, čekalo se 1,16 milionu.
  • Investiční společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta o více než polovinu zvýšila svůj podíl v technologickém podniku Apple. Snížila naopak svůj podíl v největším světovém maloobchodním řetězci Wal-Mart Stores. Společnost to uvedla ve sdělení americkým regulátorům zveřejněném v noci na úterý.
  • Americká internetová společnost Google v úterý uvedla na trh novou službu pro videohovory mezi chytrými telefony. Chce tak získat ztracený podíl na důležitém trhu aplikací pro mobilní komunikaci, napsal list Financial Times. Aplikace s názvem Google Duo je zároveň odpovědí této firmy na konkurenční FaceTime od amerického Applu.
  • Hedgeový fond Paulson & Co. Johna Paulsona se během druhého čtvrtletí zcela zbavil velkých podílů ve firmách T-Mobile US a Activision Blizzard, nakoupil ale naopak akcie Facebooku a zdvojnásobil svůj podíl ve firmě Office Depot.
  • Dodavatel plynu průmyslovým podnikům Praxair chce převzít německého konkurenta Linde, píše agentura Reuters. Pokud by k akvizici došlo, nově vzniklá firma by měla tržní hodnotu zhruba 60 miliard dolarů.
  • Zdravotní pojišťovna Aetna oznámila, že přestane působit v jedenácti z patnácti států federace, v nichž poskytuje pokrytí v rámci zákona prezidenta Baracka Obamy o zdravotním pojištění (Obamacare).
  • Automobilka General Motors nebude čelit žalobě ze strany Texasanky, která tvrdila, že její havárie v roce 2012 byla způsobena vadným zapalováním, kvůli němuž později musela automobilka stáhnout do servisů k opravě 2,6 milionu vozů. Příslušný soud žalobu ženy nepřijal.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Dluhopisy vs. akcie: Jak je to s tou diverzifikací?Dluhopisy vs. akcie: Jak je to s tou diverzifikací?

Tradiční přístup říká, že portfolio by mělo kromě akcií, které reprezentují růst, zahrnovat také dluhopisy, synonymum bezpečí a stability. Za výhodu dluhopisů v portfoliu byla vždy považována jejich negativní korelace s akciemi, díky čemuž mohly právě bondy pomáhat při omezování ztrát během medvědích trendů na akciovém trhu. Může to fungovat i opačně? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688