Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.08.2016 09:06:12

Sazby začnou růst na podzim, v Evropě může zůstat bezrizikové jen Německo


Kdy bychom měli očekávat, že se sazby v eurozóně a USA odrazí ode dna? Pro dluhopisové investory je správný odhad tohoto okamžiku klíčový. V první řadě bude jeho načasování dáno normalizací monetární politiky. K dalšímu zvýšení sazeb v USA může dojít už v prosinci tohoto roku. V eurozóně je relevantní zejména ukončení programu kvantitativního uvolňování. V tuto chvíli se zdá, že by postupný exit z QE mohl být ohlášen na konci roku 2016 s tím, že začne v létě roku 2017.

Podmínkou pro růst dlouhodobých sazeb je také absence nových negativních šoků, které by zvyšovaly averzi k riziku. Takovým šokem byl Brexit, nyní je možné, že jej budou představovat prezidentské volby v USA. Růst sazeb by také podpořila vyšší inflace, kterou může vyvolat zejména růst cen ropy.

Pokud tedy předpokládáme, že Fed zvedne sazby v prosinci, ECB na konci tohoto roku ohlásí postupné ukončení QE, nepřijde žádný negativní šok a růst averze k riziku a vyšší ceny ropy vyvolají zvýšení inflace, dlouhodobé sazby by měly dosáhnout svého dna během podzimu letošního roku.

Vývoj dlouhodobých sazeb v eurozóně by vedle uvedených faktorů mohl ovlivnit i vývoj ve fiskální oblasti. Podle našeho názoru totiž existuje jasné pokušení umožnit řadě zemí dosažení vysokých fiskálních deficitů. Týká se to zejména Francie, Španělska, Portugalska a Irska. Díky expanzivní politice ECB nepředstavuje vysoká úroveň veřejného zadlužení, která je v řadě zemí eurozóny patrná, v současnosti výrazné nebezpečí. Může tak dokonce docházet k jejímu dalšímu růstu. Existuje ale riziko spojené s normalizací monetární politiky ECB.

ECB začne exit z programu nákupů aktiv, můžeme se dostat do situace, kdy budou za bezpečné vládní dluhopisy považovány pouze obligace německé (a možná ještě rakouské a nizozemské). U zbytku zemí mohly být jejich vládní dluhopisy nově považovány za riziková aktiva a to by mělo dopad na jejich schopnost vydávat nové dluhopisy i na solvenci jejich bankovního systému. Mimo jiné by se to projevilo i nárůstem nákladu financování soukromého sektoru, tedy firem i domácností.

Grafy porovnávají skutečnou výši fiskálních deficitů v hlavních ekonomikách eurozóny a výši deficitů potřebnou pro stabilizaci míry veřejného zadlužení (vyznačeny šedě). V Německu se skutečné deficity nacházejí pod touto hranicí, ale ve Francii by deficity pro dosažení stabilizace míry zadlužení musely klesnout.



Ve Španělsku dochází k poklesu fiskálních deficitů, ovšem ty skutečné se stále drží nad deficity potřebnými pro fiskální stabilizaci. V Itálii se v letošním roce podařilo skutečné deficity dostat na úroveň, která by měla míru zadlužení stabilizovat:



Zdroj: Natixis

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:53  Závěr obchodního týdne přinesl zpevnění dolaru i koruny (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688