Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.08.2016 09:05:12

Krugman: Je čas půjčovat si a investovat


Před pár lety bylo jednoduché říci, jak by měla být v USA nastavena monetární i fiskální politika. Ekonomika se nacházela v depresi, takže bylo třeba stimulovat a obavy z inflace dát stranou. Nebyl také důvod ke strachu z toho, že by deficity a vyšší vládní dluhy vytlačovaly investice soukromého sektoru. Namísto toho bylo pravděpodobné, že tyto investice jimi byly naopak podpořeny, protože investice v první řadě závisí na síle agregátní poptávky. Pravice i v té době neustále varovala před znehodnocením dolaru, řada lidí byla posedlá dluhy a deficity. V praxi tak potřebná stimulační politika nebyla uplatněna i přesto, že její potřeba byla evidentní.

Nyní se podle některých názorů nacházíme v rozdílné situaci, protože nezaměstnanost klesla na úrovně, které neleží daleko od stavu plné zaměstnanosti. Žádné inflační tlaky sice ještě patrné nejsou, ale s ohledem na popsanou situaci není zase tak šílené obávat se toho, že inflace by se už v blízké budoucnosti dostala nad cíl Fedu ve výši 2 %. Jsou tedy pádné argumenty pro stimulaci už věcí minulosti?

Na straně monetární politiky se o problematice pokračující stimulace intenzivně diskutuje. Významnou roli zde hraje nejistota týkající se toho, zda se skutečně nacházíme blízko plné zaměstnanosti. Možná, že ne, protože v ekonomice je více zdrojů, než se domníváme. A možná, že se objeví negativní šok, který ekonomiku opět zabrzdí. Riziko tedy existuje jak ve vztahu k pokračující stimulaci, tak ve vztahu k jejímu ukončení. Pro mě a některé další ekonomy je rozhodujícím argumentem, že tato rizika nejsou symetrická. Pokud totiž budeme s normalizací monetární politiky čekat příliš dlouho, přinese to určité náklady spojené s přechodně vyšší inflací. Jestliže ovšem bude tato normalizace unáhlená, riskujeme dlouhodobou stagnaci. Měli bychom tedy čekat, až bude vyšší inflace jasně patrná.

Jak je to s fiskální politikou? V této souvislosti se zaměřuji zejména na investice do infrastruktury. Představme si, že začne program takových investic, který bude financován deficity. Bude trvat několik let. Je možné, že ekonomika se během té doby dostane do stavu plné zaměstnanosti a tyto investice zvednou sazby a částečně vytlačí soukromé investice. Jenže stejně tak se může ekonomika pohybovat směrem ke stagnaci, třeba proto, že ji importuje ze zbytku světové ekonomiky. A stimulace je pak přesně tím receptem, který by doktor měl předepsat.

I zde tedy musíme brát v úvahu rizika, která jsou asymetrická. Pokud by došlo k určitému vytlačení soukromých investic investicemi veřejnými, nezabilo by nás to. Kdybychom ale znovu padli do pasti likvidity, ekonomika by utrpěla těžké škody. Jinak řečeno, veřejné investice by k jejich běžným přínosům ještě poskytly pojištění proti negativnímu vývoji v ekonomice. Situace sice není tak špatná jako v roce 2013, ale argument pro stimulaci je stále silný. Půjčovat si a investovat.

Příspěvek vznikl na základě textu Paula Krugmana, který vydal deník The New York Times.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688