Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  21.08.2016 09:04:12

Banky v Londýně nebudou nečinně čekat až co vzejde z Brexitu. Připravují se s předstihem na nejhorší


Podle zdrojů agentury Bloomberg blízkých čtveřici největších tahraničních investičních bank s centrálami v Londýně nebudou tyto banky jen nečinně sedět a čekat na výsledky jednání o Brexitu, ale budou se s předstihem připravovat na přesun do jiných zemí EU. Tento proces pak zahájí jen několik málo týdnů poté, co britská vláda oficiálně požádá o vystoupení ostrovního království ze svazku EU. Ve svých oficiálních vyjádřeních pro veřejnost byly ale tyto banky mnohem zdrženlivější, když vesměs uváděly, že vyčkají na konkrétní vývoj událostí.

Podle zdrojů se banky bez jasného plánu, jak bránit stávající status Británie potažmo Londýna jakožto světového finančního centra se banky připravují rovnou na tu nejhorší možnou variantu, kterou by byla ztráta práv nabízet své služby v rámci EU přímo z Londýnské City. Tzv. passporting je pro banky klíčový. Jeho ztráta by předznamenala s největší pravděpodobností poměrně zdlouhavý proces získávání patřičných oprávnění pro působení v jiných zemích EU, což budou chtít banky maximálně urychlit.

Podle některých komentářů dotčených bank bude letošní rok především o stanovení a pochopení všech možných scénářů, podmínek a stanovení konkrétních plánů. V některých případech banky nebudou moci respektive chtít vyčkávat až do ledna 2019.

Vyjednání passportingu s EU bude jedním z klíčových úkolů nové britské premiérky Theresy May. Podle komentářů jsou zatím hlavní bankéři v tomto ohledu spíše skeptičtí a nevěří, že se podaří udržet hlavní benefity přístupu na jednotný evropský trh aniž by si to vyžádalo akceptaci stávajících kontinentálních principů volného pohybu osob.

Pro případný odchod londýnských bank je zřejmé, že při nedostatku vhodných náhradních lokací a nedostatku vhodných realit budou na sebe banky vzájemně narážet v silném konkurenčním boji o vhodné lokality pro své přesuny.

Nejvýraznější zastoupení v londýnském finančním hubbu mají s 87% americké banky. Především Goldman Sachs v Londýně zaměstnává plných 17% svého celkové stavu, kolem 9% pak Morgan Stanley, cca 7% JPMorgan Chase a kolem 3-4% pak Bank of America a Citigroup.

Výrazné zastoupení má v Londýně také Banco Santander (cca 13% celkové pracovní síly), Credit Suisse (přes 12%), UBS (cca 9%) a Deutsche Bank (cca 8%).


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688