Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  12.08.2016 09:58:38

Rozbřesk – Trojlístek amerických akciových indexů poprvé od roku 1999 společně zdolal nová maxima


Americké akciové trhy včera zdolaly nová maxima. Navíc poprvé od roku 1999 se to trojici hlavních indexů (Dow Jones, S&P 500, NASDAQ) povedlo naráz. Přitom jako by v současné letní pohodě nepřicházely nijak zásadní informace. Investoři ale pravděpodobně přehodnocují některá z dosavadních rizik. Ať už je to slabá Čína, problémy emerging markets, post-brexitová politická nákaza nebo potíže italských bank platí jedno - rizika dál zůstávají na stole, ale investoři je nevnímají jako bezprostřední hrozbu. Pozornost se tak stáčí zpět k známé skutečnosti - akcie sice vypadají v historickém porovnání draze, ale je to nic proti dluhopisům, které jsou díky politikám centrálních bank super-drahé.

V tom srovnání s rokem 1999 ostatně pokulhává. Výnos desetiletého amerického dluhopisu byl na konci roku 1999 6,5 %, zatímco dnes je lehce nad 1,5 %. Hlavním motorem akciového růstu v té době byl růst ekonomiky - ta v roce 1999 rostla skoro o 5 %, zatímco letošní růst zatím nedosahuje ani 2 %. V roce 1999 ale svoji roli sehrála i přehnaně pozitivní očekávání ohledně růstu technologických společností - poměr cen a zisků technologických titulů se vyšplhal k šedesáti. Také do roka a do dne akciové trhy začaly prudce padat.

Dnešní situace je jiná - technologické tituly jsou vzhledem k ziskům oproti roku 1999 na méně než polovině. Pokud jsou ale zásadním stavebním kamenem akciových zisků předražené dluhopisy, nestojí dům zrovna na pevných základech.

Forex

Podle průzkumu ČNB a Svazu průmyslu podíl zajištěných exportérů v druhém kvartále 2016 poklesl na historická minima. Nižší zajišťovací aktivitě odpovídají i klesající objemy měsíčních intervencí ČNB na trhu a zužující se rozpětí na trhu mezi spotem a forwardem. Až se příprava na exit mezi podniky rozběhne naplno, mohou podle nás forwardové kurzy opět posilovat a vzdalovat se od spotu a intervenční hranice na 27,00 EUR/CZK.

Eurodolar včera posílil k 1,11 EUR/USD díky dobrému výkonu akciových trhů, které v očích investorů lehce zvyšují pravděpodobnost růstu sazeb v tomto roce. K tomu ostatně přispěly i výroky Williamse z Fedu, který zopakoval, že věří letošnímu růstu sazeb.

Dnes čekáme klidnější obchodování, ve kterém se potvrdí slušný růst eurozóny 0,3/1,6 %. Zajímavější ale bude sledovat příští týden zápis z posledního zasedání Fedu a ECB. U obou centrálních bank zůstává řada nezodpovězených otázek.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688