TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.08.2016 10:03:42

Nápad proti bídě: Jste chudí? Stát vám zaplatí právníka!

 

Podle listu budou právní služby nemajetným vypadat podobně jako návštěva u lékaře, když se platil regulační poplatek. Nemajetný člověk vstoupí do kanceláře advokáta, uhradí regulační poplatek 100 korun a dostane se mu půl hodiny právních rad, za které pošle stát právníkovi dalších 150 korun.    

Ročně budou mít chudí lidé nárok na čtyři konzultace. Ministerstvo spravedlnosti chce novým zákonem zabránit tomu, aby se propadali do ještě větší bídy a beznaděje jen proto, že neznají svá práva

Už nyní bezplatná právní pomoc pro chudé existuje. Systém má však k dokonalosti daleko. „Základní bolestí je omezená kapacita, kdy na právní pomoc uchazeč často čeká i více než dva měsíce. Druhou je zneužívání této kapacity ze strany věčných stěžovatelů, kteří zatěžují systém bezplatných konzultací na úkor jiných oprávněných osob,“ řekl MF Dnes místopředseda České advokátní komory pro legislativu Robert Němec. Konzultace nyní proplácí advokátní komora ze svého rozpočtu, tedy z vlastních příspěvků advokátů.

Ministerstvo spravedlnosti připravuje návrh zákona, který dá právní pomoci chudým řád. „Chceme zlepšit situaci lidí, kteří potřebují pomoc, a odstranit nedostatky současné úpravy,“ uvedla mluvčí resortu Tereza Schejbalová.

Kolik chudých lidí by nově navrhovanou bezplatnou právní pomoc mohlo získat, je těžké určit. Zatím totiž není jasné, jak přesně se bude chudoba prokazovat. "Pokud by to bylo podle současného modelu, pak vyplní formulář, předloží prohlášení, že nemá majetek, doloží, jaký bere důchod, dávky v hmotné nouzi, případně zda mu stát dorovnává životní minimum,“ vysvětluje Petra Vráblíková z advokátní komory. Podle svých zkušeností odhaduje, že by mohlo jít zhruba o půl milionu lidí, kteří žijí pod hranicí životního minima, píše dnešní vydání MF Dnes.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688