TNBiz (TN.cz)
Hypotéky  |  10.08.2016 16:42:37

Stát nabízí miliony na bydlení a málokdo to ví. Takhle je získáte!


Pokud rekonstruujete byt či dům, můžete si od státu v rámci tzv. Programu 150 půjčit až 150 tisíc korun. Ty lze využít například na instalaci přípojek k veřejným sítím, třeba vodě, plynu či kanalizaci; opravám opláštění budovy, tedy kupříkladu na novou střechu; k přístavbě další místnosti; na rekonstrukci koupelny či WC; výměnu kotle, rozvodů vody, tepla či elektřiny; instalaci tepelného čerpadla či klimatizace; pořízení nové kuchyňské linky nebo vestavěných skříní; či na modernizaci interiéru, třeba na novou podlahu.

Úvěr můžete splácet až 10 let a to s úrokovou sazbou pouhá 2 procenta! Podmínkou je, aby dům či byt, na jehož rekonstrukci si půjčujete, byl po celou dobu splácení ve vašem osobním vlastnictví nebo spoluvlastnictví. A musíte v něm po celou dobu bydlet.

O úvěry můžou žádat buď manželé, z nichž alespoň jeden nedovrší v roce podání žádosti 36 let, nebo samoživitelé, kteří mají v péči alespoň jedno nezletilé dítě a jsou také mladší 36 let. Žadatel o úvěr musí mít ručitele, který za poslední tři měsíce měl průměrný čistý příjem alespoň 10 tisíc korun a není starší 55 let.

Podle informací Státního fondu rozvoje bydlení je letos na Program 150 určeno 50 milionů korun. Z toho zatím letos řad vyčerpal 14,3 milionu a eviduje žádosti na dalších 2,6 milionů.

Žádosti se podávají na formulářích, které naleznete na stránce Státního fondu rozvoje bydlení, a to buď osobně nebo písemně na pracoviště SFRB v Praze (Dlouhá 741/13, 110 00 Praha 1) nebo v Olomouci (Dolní náměstí 192/9, 779 00 Olomouc). Úředníci pak prověří dokumenty, které jste s žádostí předložili a do 60 dní pošlou smlouvu o poskytnutí úvěru. Rekonstrukci je možné provádět až tak, aby byla skutečně zaplacena až z peněz poskytnutých SFRB. Ty nelze použít na již provedenou rekonstrukci!

Pokud plánujete koupi vlastní nemovitosti, i v tomto případě můžete využít výhodné půjčky Státního fondu rozvoje bydlení, a to v rámci tzv. Programu 600. Stát vám přispěje až 50 % nákladů na výstavbu či koupi obydlí, a to v rozmezí 50 až 600 tisíc. Pokud si na koupi či stavbu berete ještě další úvěr, nesmí součet tohoto úvěru a úvěru od SFRB přesáhnout 90 % nákladů na koupi či stavbu.

Úrokovou sazbu lze zafixovat až na 5 let, vypočítává se podle referenční sazby EU zvýšené o 1 až 2 %. Úvěr můžete splácet až 15 let, a splácení lze až na 2 roky přerušit. K tomu, abyste úvěr dostali, musíte kupovanou nemovitostí ručit, pokud jí už ručíte za jiný úvěr, potřebujete jednoho nebo dva ručitele (mladší 55 let s příjmem za poslední tři měsíce vyšším než 15 000 korun).

O úvěr mohou opět žádat lidé, kterým je méně jak 36 let. Nemusí být manželé, musí ale mít v péči dítě a to nesmí být starší jak 6 let. Žadatelé také nemohou být vlastníky žádné nemovitosti nebo nájemci v družstevním bytě. Tři roky před podáním žádosti také nesmí být v úpadku či exekuci a nesmí být stíhán či odsouzen za hospodářský trestný čin nebo trestný čin proti majetku.

SFRB má na letošní rok na Program 600 rozpočet 100 milionů korun. Žádosti přijímá od 21. dubna. Do 5. srpna uzavřel dvě smlouvy na celkem 1,2 milionu korun. Eviduje ještě 13 dalších žádostí za celkem 7,3 milionu korun.

Všechny potřebné dokumenty najdete na stránce SFRB. Žádosti se podávají stejně jako u Programu 150 na pražské nebo olomoucké pracoviště fondu. Oba úvěry lze i kombinovat, tedy nejprve získat půjčku na pořízení nemovitosti a pak žádat o další půjčku na její rekonstrukci.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688