Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.08.2016 16:03:43

ČEZ – Konferenční hovor k výsledkům za 2Q16: Cíle pro letošní rok splnitelné, těžko však významněji překonatelné


Cíle pro letošní rok:

Společnost v rámci výsledků za 2Q16 snížila svůj cíl pro provozní zisky před odpisy a amortizací (EBITDA) z 60 mld. na 58 mld. . Cíl pro upravené čisté zisky pak skupina ponechala na 18 mld. . Co tuzemskou energetiku ke snížení provozního cíle vedlo? Finanční ředitel Martin Novák za důvody označil především prodloužení odstávek jaderných zdrojů a posun v rozhodnutí soudu ohledně plnění závazku SŽDC z roku 2011. V této souvislosti také CFO uvedl, že v důsledku rozšířených kontrol svarů a činností nezbytných pro získání licence pro další provoz byla snížena predikce letošní výroby z jádra o 2,3 TWh (z 28,7 TWh na 26,4 TWh) a letos odhadovaný negativní dopad na provozní zisk EBITDA byl tímto navýšen na 2,5 mld. .

Zajištění tržeb z výroby:

ČEZ podle slov finančního ředitele standardně pokračuje v zajištění tržeb z výroby ve střednědobém horizontu. S ohledem na aktuální tržní ceny pak průměrná realizační cena zůstala na 31,0 EUR/MWh při zajištění 81 % výroby v roce 2017 a poklesla o 1 EUR/MWh na 29,5 EUR/MWh při zajištění 49 % plánované výroby v roce 2018.

Prunéřov 2 a Ledvice 4:

V Prunéřově se zdá být (po celkovém výrazném zpoždění komplexní obnovy) již vše v pořádku a elektrárna je uvedena do zkušebního provozu a tedy vyrábí a dodává elektřinu. CFO nicméně připustil, že v Ledvicích nadále probíhají dodatečné opravy. Nový blok Ledvice 4 tak v letošním roce poběží dále pouze v testovacím režimu a tedy na nižší výkon, než se původně plánovalo. To sebou nese mírné snížení plánované výroby v hnědouhelných zdrojích, ale i nižší odpisy a nákladové úroky proti původnímu plánu. Připomeňme, že při zveřejnění cílů na letošní rok, společně s výsledky za rok loňský, firma v této souvislosti varovala před nárůstem odpisů o 3,3 mld. a 2,2 mld. dodatečných úroků (více o aktuálním stavu níže).

Aktivity ve větrné energetice v Polsku (Eco-Wind):

Podle (omezených) informací od finančního ředitele Nováka by účetní hodnota dceřiné společnosti Eco-Wind mohla být „jen“ okolo 1 mld. . To by znamenalo, že případné odpisy hodnoty by nebyly tak zásadního charakteru, jak jsme se původně obávali. Vlivem nabytí účinnosti investičního zákona o obnovitelných zdrojích v Polsku totiž došlo k odložení prvních předpokládaných aukcí i ohrožení realizace projektů větrných parků v celém Polsku. To mělo za následek výrazné odpisy aktiv ve větrné energetice u všech velkých polských výrobců a distributorů elektřiny (PGE, Tauron, Energa) a obdobný vývoj bychom tak ve zbytku roku očekávali i v případě ČEZu.

Arbitráž na ochranu investice v Bulharsku:

Skupina ČEZ v červenci formálně podala u Mezinárodního střediska pro řešení sporů z investic (ICSID) rozhodčí žalobu proti Bulharské republice, čímž oficiálně zahájila mezinárodní investiční arbitráž dle smlouvy o Energetické chartě z důvodů neochránění investice. CFO ale nečeká žádné výsledky (resp. případné pozitivní jednorázové položky do zisku) z tohoto titulu v letošním roce.

Dividenda:

CFO se v otázce dividendy omezil pouze na konstatování, že dividendové politice se vedení společnosti ČEZ věnuje obvykle na jaře, a tedy je příliš brzo na jakékoliv komentáře.

Výhled na druhou polovinu letošního roku:

Finanční ředitel upřesnil výši dodatečných nákladových položek pro 2H16, které očekává ve srovnání s druhým pololetím loňského roku. V souvislosti se zařazení obnovené elektrárny Prunéřov 2 a nového zdroje Ledvice 4 do majetku ČEZ by měly ve 2H15 meziročně vzrůst odpisy o 1,4 mld. a také poklesnout kapitalizované úroky (a zatížit výkaz zisků a ztrát) o 0,8 mld. . CFO také znovu připomněl, že by vlivem meziročně nižších realizovaných cen měly ve 2H16 meziročně poklesnout provozní zisky z výroby elektřiny o cca 3,5 mld. a nelze také počítat s mimořádným výnosem z části darovací daně z emisních povolenek ve výši 3,8 mld. , kterou společnosti vrátilo ministerstvo financí ve 2H15.

Náš komentář:

Pokud bychom dali dohromady výše vyjmenované vlivy s výsledkem ve druhém pololetí loňského roku, pak se dostaneme k odhadu EBITDA pro 2H16 okolo úrovně 26 mld. a upraveného čistého zisku ve výši 3,2 mld. . Přičemž s ohledem na dosažený výsledek v 1H16 je ke splnění letošních cílů nezbytné dosáhnout 24,9 mld. EBITDA a právě 3,2 mld. upraveného čistého zisku. S ohledem na výše uvedené tak není už tolik překvapivé, že ČEZ pouze ponechal v platnosti cíl pro letošní (upravené) čisté zisky a navzdory většinovému očekávání na trhu nepřikročil k jeho zvýšení.

Co ale do těchto zjednodušených trojčlenkových počtů nesedí, je plánovaný objem výroby elektřiny pro druhé pololetí. Pokud uvěříme, že (letos již dvakrát, či třikrát) snížený cíl výroby – kde po výsledcích za 2Q16 skupina předpokládá meziroční růst objemu výroby o 4 % na 61,7 TWh – bude splněn, znamenalo by to ve druhém pololetí vyrobit 30,7 TWh elektřiny, přičemž ve 2H15 skupina vyrobila „pouze“ 29,1 TWh elektřiny (připomeňme, že od září loňského roku se výroba v Dukovanech téměř zastavila). To znamená, že bude-li plán výroby splněn, ČEZ by měl z titulu vyšší výroby elektřiny získat v provozu zhruba o 1,5 mld. více, než v loňském druhém pololetí. A to by mohlo znamenat celoroční zisk EBITDA okolo 60-61 mld. a upravený čistý zisk 19-20 mld. .

V celé skládance ale zůstávají některé neznámé jako dopad vývoje turecké liry (která 2H16 zahájila prudkým oslabením vůči dolaru v souvislosti s vývojem na tamní politické scéně), výsledky z obchodování s komoditními deriváty a další obtížně odhadované finanční položky.

V základním scénáři nadále počítáme se stávající dividendovou politikou (tj. výplatou 60 - 80 % upravených čistých zisků) a tedy s příští dividendou v maximální výši 25 - 30 . Alternativou je zvýšení výplatního poměru např. až k 100 % upravených čistých zisků při kombinaci absence významnějších akvizic a tlaku vlády na maximalizaci dividendy. Tímto by dividenda mohla vzrůst až 35 na akcii.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688