Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  10.08.2016 00:24:17

9. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Americké akcie v první polovině úterního obchodování solidně rostly, poté, co vyšly údaje o produktivitě práce a nákladech na práci však zisky odevzdaly a indexy Dow a S&P 500 se odpoledne dokonce na chvíli propadly pod nulu. Zveřejněné údaje z ekonomiky USA podle analytiků vyvolávají obavy ohledně dalšího vývoje ziskovosti amerických podniků a schopnosti firem přijímat nové zaměstnance.

Dow posílil o 0,02 % na 18 533,05 bodu, širší S&P 500 přidal 0,04 % na 2 181,74 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,24 % na 5 225,48 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 1,39 % na 11,66 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o pět bazických bodů na 1,54 %.

V zelených číslech skončilo šest z deseti hlavních sektorů, nejvíce stouply sektor necyklického spotřebního zboží, telekomunikační odvětví a finanční a technologické odvětví. Nedařilo se naopak sektoru cyklického spotřebního zboží, odvětví základních materiálů, sektoru veřejných služeb a energetickému odvětví.

Americké akcie (9. srpna 2016)
Americké akcie (9. srpna 2016)Zdroj: Google

Produktivita práce mimo zemědělství v ekonomice Spojených států ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat klesla o 0,5 % po předchozím poklesu o 0,6 %. Čekal se naopak růst o 0,4 %. Náklady na práci podle předběžných dat ve druhém kvartálu vzrostly o 2 %, čekal se růst o 1,8 % po 0,2% poklesu v prvním čtvrtletí. Výsledek naznačuje, že podniky by mohly mít do budoucna problém vytvářet zisky dosavadním tempem a najímat nové zaměstnance jako dosud. Produktivita práce zaznamenala již třetí kvartální pokles za sebou.

V indexu Dow nejvýrazněji zdražily akcie zábavní společnosti Walt Disney (+1,02 %), která měla po konci obchodování zveřejnit kvartální hospodářské výsledky, technologického podniku United Technologies (+0,51 %) a farmaceutického obra Pfizer (+0,43 %). Zlevnily naopak akcie výrobce stavební a těžební techniky Caterpillar (-0,73 %), chemického obra DuPont (-0,72 %) nebo vydavatele platebních karet American Express (-0,67 %).

Akcie farmaceutické společnosti Valeant Pharmaceuticals International (+25,43 %)vyskočily o více než pětadvacet procent poté, co firma sice ohlásila meziročně hlubší ztrátu, avšak potvrdila celoroční výhled hospodaření. Valeant reportoval čtvrtletní ztrátu 302,3 milionu USD po ztrátě 53 milionů USD ve stejném období v loňském roce. Po očištění výsledků o mimořádné položky Valeant dosáhl zisku na akcii 1,40 USD po 2,14 USD v loňském druhém čtvrtletí. Tržby Valeantu ve druhém kvartálu klesly o 11 % na 2,42 miliardy USD. Za celý rok společnost stále čeká tržby 9,9 až 10,1 miliardy USD a upravený zisk na akcii 6,60 až 7 USD.

Společnost Walt Disney večer oznámila, že ve svém třetím finančním čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 1,62 USD nad odhadem trhu 1,61 USD při tržbách 14,28 miliardy USD po 13,1 miliardy USD ve stejném období v loňském roce. Společnost současně oznámila, že za miliardu dolarů koupila podíl ve společnosti BAM Tech podnikající v oblasti streamování videa. V after-marketu akcie Walt Disney odepisovaly procento a půl.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Letecká společnost Delta Air Lines musela v pondělí kvůli poruše počítačových systémů po výpadku proudu v americké Atlantě, kde má některá zařízení, pozastavit nebo zrušit nejméně polovinu z téměř 6 000 naplánovaných letů. Dopady poruchy ještě v úterý pociťovali cestující v Asii.
  • Americký technologický gigant Apple v úterý odmítl obvinění ruského antimonopolního úřadu (FAS), podle kterého mohl být zapojený do manipulací s maloobchodními cenami chytrých telefonů iPhone, jež vyrábí. Podle Applu si prodejci pro jeho produkty stanovují své vlastní ceny.
  • Nizozemská personální agentura Randstad Holding zaplatí 429 milionů USD za převzetí americké firmy Monster Worldwide, která byla průkopníkem v oblasti zprostředkování práce přes internet. Randstad je druhou největší personální agenturou na světě za švýcarskou Adecco a v úterý uvedla, že si chce převzetím společnosti Monster upevnit postavení ve Spojených státech.
  • Produktivita práce mimo zemědělství v ekonomice Spojených států ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat klesla o 0,5 % (odhad: +0,4 %) po předchozím poklesu o 0,6 %. Náklady na práci ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat vzrostly o 2 % (odhad: +1,8 %, 1Q2016 po revizi: -0,2 %).
  • Velkoobchodní skladové zásoby v červnu vzrostly o 0,3 % (květen: +0,1 %, odhad: 0 %).
  • NRG Energy podala nabídku na převzetí solárních a větrných projektů společnosti SunEdison za 144 milionů USD.
  • JPMorgan Chase zvýšila doporučení na akcie Hecla Mining na "overweight" z "neutral".

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

 

Akcie: Rok 2016 jako konec éry zpětných odkupů?Akcie: Rok 2016 jako konec éry zpětných odkupů?

V posledních letech to někdy působilo, jako kdyby se firmy předháněly v tom, která utratí více peněz za vlastní akcie. Investoři vyplácení nadprůměrných zisků kvitovali a do těchto společností investovali, ačkoli jejich akcie byly již drahé. Nulové úrokové sazby a hledání jistého a konzistentního výnosu za každou cenu ale zájmu o drahé akcie nesvědčí. Riziko poklesu akciových indexů roste tomu odpovídajícím způsobem.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688