České stavebnictví stále brzdí nepřátelská legislativa

České stavebnictví se propadá stále hlouběji. Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) stavební produkce v červnu meziročně klesla o 12,7 procenta. Poklesl také počet zahájených i dokončených bytů. V bytových domech se letos v červnu začalo stavět o 84,9 procenta méně bytů než ve stejném měsíci loňského roku.

Česká ekonomika šlape jako dobře namazaný stroj, levné peníze od bank ženou poptávku po novém bydlení do rekordních výšin. Právě rekordně nízké hypoteční úvěry mají výrazný podíl na tom, že se v prvním pololetí v Praze prodalo celkem 1998 nových bytů, což je nejvíce v devítileté historii monitorování pražského developerského trhu. Chuť investovat do nemovitostí mají i firmy a různé fondy. Všechny sektory národního hospodářství opakovaně reportují rostoucí čísla. S jedinou výjimkou.

Tou výjimkou je stavebnictví, které se i v době rostoucí ekonomiky neustále propadá. Důvod je jediný – nepřátelská legislativa, která blokuje jakoukoliv smysluplnou výstavbu včetně důležitých infrastrukturních projektů. Připravit větší bytový dům a získat všechna povolení trvá i více než pět let. To je vidět na obrovském propadu zahájených bytů v bytových domech. U velkých liniových staveb, jako jsou například dálnice či železnice, trvá příprava ještě mnohem déle. Právě přípravu těchto důležitých dopravních tahů stát v minulosti velmi podcenil, na což stavebnictví nyní stále doplácí.

Stát by měl velmi rychle připravit a schválit nový stavební zákon, který přípravu staveb výrazně zjednoduší. Nic jiného sektoru, který zaměstnává na 350 tisíc lidí, nepomůže.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.

 

 
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba