ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  08.08.2016 09:03:53

ČR - zahraniční obchod v červnu s vysokým přebytkem 20,6 mld. Kč


Podle
předběžných údajů skončila v červnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 20,6 mld. , který byl meziročně o 6,2 mld. vyšší.


Celkovou bilanci v národním pojetí příznivě ovlivnil zejména meziroční pokles schodku bilance minerálních paliv o 3,0 mld. a růst přebytku obchodu se stroji a dopravními prostředky o 2,3 mld. . Deficit obchodu s potravinami a živými zvířaty se zmenšil o 0,6 mld. a zvýšil se přebytek bilance s průmyslovým spotřebním zbožím o 0,3 mld. . Nepříznivý dopad na celkovou bilanci mělo snížení aktiva bilance se surovinami o 0,9 mld. a prohloubení schodku bilance s chemickými výrobky o 0,3 mld. . Přebytek obchodu s polotovary a materiály (0,9 mld. ) zůstal ve srovnání s červnem předchozího roku téměř beze změny.

Saldo zahraničního obchodu se státy EU28 skončilo v červnu přebytkem 57,4 mld. a bylo tak meziročně o 4,0 mld.  vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zmenšil o 2,4 mld.  na 35,1 mld. .

Meziměsíčně se po sezónním očištění v národním pojetí zvýšil vývoz o 1,7 % a dovoz o 2,8 %. Trend vývoje ukazuje na růst vývozu o 0,5 % a dovozu o 1,5 %.

Meziročně v národním pojetí vývoz vzrostl o 0,3 % (na 299,2 mld. ), zatímco dovoz klesl o 1,8 % (na 278,7 mld. ).

lednu až červnu dosáhl přebytek obchodní bilance v národním pojetí 130,0 mld. , což představovalo meziroční zvýšení o 36,9 mld. . Od začátku roku stoupl meziročně vývoz o 2,3 % a dovoz o 0,1 %.

Detailní informace o zahraničním obchodu v národním pojetí naleznete na webových stránkách: https://www.czso.cz/csu/czso/vzonu_cr. Předběžné údaje jsou založeny na přeshraničním obchodu rezidentů a odhadu tuzemských obchodů mezi rezidenty a nerezidenty. Tyto odhady budou příští měsíc zpřesněny.

Podle předběžných údajů v přeshraničním pojetí se meziročně v červnu 2016 vývoz zvýšil o 1,4 % a dovoz klesl o 1,7 %.

V přepočtu na eura vývoz meziročně vzrostl o 2,3 %, dovoz se snížil o 0,8 %. V dolarovém vyjádření se vývoz zvýšil o 2,5 %, zatímco dovoz byl ve srovnání s červnem 2015 o 0,7 % nižší.

Celkový vývoz zboží v přeshraničním pojetí (zboží opouštějící území ČR) dosáhl hodnoty 347,4 mld. a dovoz (zboží vstupující na území ČR) hodnoty 296,8 mld. .

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků se meziročně zvýšil o 3,9 % (7,4 mld. ). Vzrostl zejména vývoz silničních vozidel (o 7,4 mld. ) a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu (o 2,1 mld. ). Klesl vývoz výpočetní techniky o 2,1 mld. . Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků byl meziročně vyšší o 1,1 % (1,5 mld. ). Nejvyšší přírůstky byly zaznamenány u dovozu elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů (o 2,2 mld. ), silničních vozidel a strojů a zařízení k výrobě energie (shodně o 1,9 mld. ). Snížil se zejména dovoz strojů pro určitá odvětví průmyslu (o 2,1 mld. ) a výpočetní techniky (o 1,6 mld. ). Dovoz minerálních paliv byl meziročně nižší o 32,1 % (7,3 mld. ). Dovoz ropy klesl hodnotově o 63,9 % a naturálně o 33,0 %. Dovoz zemního plynu se snížil o 40,4 % v hodnotovém vyjádření a o 3,7 % v naturálním vyjádření.

V lednu až červnu 2016 byl vývoz a dovoz v přeshraničním pojetí vyšší o 4,8 % a o 1,5 %.

Detailní informace o zahraničním obchodu v přeshraničním pojetí naleznete na webových stránkách: https://www.czso.cz/csu/czso/vzoph_cr.

 

Poznámky:

Národní pojetí zahraničního obchodu vypovídá o vývozní a dovozní výkonnosti české ekonomiky, tedy i o obchodní bilanci zahraničního obchodu české ekonomiky. Sleduje skutečný obchod se zbožím realizovaný mezi českými a zahraničními subjekty, tj. změnu vlastnictví mezi rezidenty a nerezidenty. Přeshraniční pojetí zahraničního obchodu naopak vypovídá výhradně o fyzickém pohybu zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými a zahraničními subjekty. Tyto údaje jsou mezinárodně srovnatelné a mohou sloužit jako indikátor vývoje hodnoty obchodu.

Odhad vývozu a dovozu v národním pojetí vychází z úpravy dat o pohybu zboží přes hranice (přeshraniční pojetí). Vylučuje zboží, které je přesouváno na/z území České republiky zahraničními subjekty, a naopak zohledňuje obchod, který probíhá mezi českými a zahraničními subjekty na území ČR. Tuto úpravu zachycuje tabulka 5 v časových řadách: https://www.czso.cz/csu/czso/vzonu_cr.

Údaje obou pojetí zahraničního obchodu obsahují hodnotu zboží zaslaného a přijatého ke zpracování dle smlouvy (tzv. zboží zaslané k zušlechtění). Toto zboží je v platební bilanci a národních účtech z hodnoty vývozu a dovozu vylučováno v souladu s ESA 2010 a BPM6.

Data národního pojetí jsou používána jako vstupní datový zdroj platební bilance a v národních účtech.

Publikované údaje v přeshraničním pojetí vychází ze zpracování dat od 99,2 % firem na straně odeslání a od 99,0 % firem na straně přijetí, které měly zpravodajskou povinnost v rámci systému Intrastat. Údaje za firmy, které nesplnily zpravodajskou povinnost, byly dopočteny na základě odeslání či přijetí v minulém období. Firmy osvobozené od zpravodajské povinnosti byly odhadnuty podle údajů vykázaných v přiznáních k dani z přidané hodnoty. Údaje z přiznání k dani z přidané hodnoty, které nebyly dostupné, jsou odhadovány na základě hodnot v předchozích obdobích.

Údaje roku 2015 a 2016 jsou předběžné. Při zveřejnění předběžných dat referenčního měsíce se zpřesňují údaje za tři předchozí měsíce v případě přeshraničního pojetí a údaje za poslední dokončené čtvrtletí a měsíce referenčního čtvrtletí v případě národního pojetí. Všechny údaje jsou zpracovávány ze základních jednotek a následně zaokrouhlovány.

 

Podrobnější metodické informace jsou publikovány na stránkách ČSÚ:
Národní pojetí:
https://www.czso.cz/csu/czso/1-vzonu_m
Přeshraniční pojetí:
https://www.czso.cz/csu/czso/zo

 

Zodpovědný vedoucí pracovník ČSÚ: Ing. Jaroslav Sixta, Ph.D., tel. 274 054 253, e-mail: jaroslav.sixta@czso.cz.
Kontaktní osoba: Mgr. Karel Král, tel. 274 052 161, e-mail:
karel.kral@czso.cz.
Datové zdroje: Výkazy pro Intrastat, Jednotné správní dokumenty (JSD), Daňová přiznánídani z přidané hodnoty.
Termín ukončení sběru dat: 20. pracovní den po skončení referenčního měsíce.
Navazující datová sada: 241013-16 Zahraniční obchod ČR
– podrobné členění (měsíční periodicita).
http://www.czso.cz/aktualni-produkt/41320
Dotazovací systém ZO  
http://apl.czso.cz/pll/stazo/STAZO.STAZO

Termín zveřejnění další Rychlé informace 6. 9. 2016

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688