Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  08.08.2016 06:00:41

Šlachta se nestane náměstkem celníků hned. Musí napřed požádat o znovupřijetí do služebního poměru

S návratem Roberta Šlachty do bezpečnostních sborů to nebude tak jednoduché, jak proklamují zástupci Ministerstva financí ČR.

Robert Šlachta je podle vlastních slov „civilistou“ a v evidenci Úřadu práce ČR. To, že mu byla nabídnuta vysoká funkce náměstka generálního ředitele Celní správy, je však – v této době – v rozporu se zákonem o služebním poměru. Toto služební místo totiž nemůže obsadit „civilista“, ale pouze osoba, která spadá pod zákon č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů (dále jen „zákon“).

Paragrafy tohoto zákona pamatují i na situace, kdy nelze volné služební místo obsadit příslušníky sboru, v němž je služební místo systemizováno (v tomto případě Celní správa České republiky). V § 20 zákona se mluví i o příslušnících jiných bezpečnostních sborů, což už Šlachta není, a také o těch, kteří byli ze svých míst, odvoláni. Ani to není případ Roberta Šlachty. Odešel na vlastní žádost. Z konzultací Ekonomického deníku s odborníky na zákon vyplývá, že Šlachta bude muset nejprve požádat o znovupřijetí do služebního poměru a teprve poté se bude moct ucházet o „nabídnuté“ místo náměstka.

Potvrdila to i mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Obecně by pan  Šlachta měl nejprve písemně požádat o přijetí do služebního poměru k CS ČR. Ve smyslu ustanovení § 16 odst. 1  zákona č. 361/2003 Sb., by s ním bylo následně zahájeno přijímací řízení, v rámci kterého budou ověřeny zákonné předpoklady k přijetí do služebního poměru,“ uvedla na dotaz Ekonomického deníku Kaňková.

Podle ní je součástí ověření zákonných předpokladů posouzení osobnostní způsobilosti, které provádí Psychologické pracoviště Celní správy. „Dále bude v rámci přijímacího řízení ověřena i zdravotní způsobilost. Pokud to vyžaduje příslušná kategorie fyzické způsobilosti u obsazovaného služebního místa, tak bude ověřena i fyzická způsobilost pro výkon služby,“ dodala Kaňková. V případě, že Robert Šlachta úspěšně absolvuje přijímací řízení, může být jmenován na služební místo, pro které je stanovena služební hodnost, které dosáhl v ÚOOZ (vrchní rada).

Vzhledem k tomu, že výběrové řízení na náměstka generálního ředitele cel již běží, nemůže se do něj Robert Šlachta přihlásit. Možné by to bylo jen tehdy, kdyby v probíhajícím výběrovém řízení buď nebyl vhodný uchazeč, anebo by se do něho nikdo nepřihlásil. V novém kole obsazování služebního místa se na dané služební místo může Robert Šlachta při přijetí do služebního poměru přihlásit, jako příslušník, který již byl ve služebním poměru na dobu neurčitou, a v předchozím služebním poměru dosáhl požadovanou služební hodnost.

Jiří Reichl

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688