Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  05.08.2016 16:53:13

Lesk a bída brazilského olympijského roku: Ekonomika kolabuje, ale akcie letí do nebes

Rok ve znamení Brazílie. Tak by se dal bez nadsázky označit rok 2016 při pohledu na finanční trhy, ale i velkolepost příprav na zahajovací ceremoniál Olympijských her v Riu. Oproti roku 2009, kdy Brazílie jako zdaleka první jihoamerická země s tehdy slibnou ekonomickou situací získala možnost pořádat Olympijské hry, se ale situace radikálně obrátila. Sedm let zpátky bylo brazilské hospodářství na cestě k 7,5procentnímu růstu v roce 2010, inflace se nacházela pod cílovou úrovní tamní centrální banky a real byl silný. Brazilský akciový index Bovespa se stal v roce 2009 nejvýkonnějším indexem na světě poté, co v dolarovém vyjádření stoupl o 145 procent. Síla trhů i realu se letos možná vrátila, ekonomika ale kolabuje.

Největší latinskoamerická ekonomika se v roce 2016 nejeví ani trochu růžově, ba naopak. Při značné dávce optimismu ji lze označit přinejmenším za vratkou. Brazílie hostí letní Olympijské hry 2016 a její ekonomika prochází nejhorší recesí od 30. let 20. století. Inflace letí do nebes. Referenční úroková sazba činí 14,25 procenta a řadí se tak k nejvyšším na rozvíjejících se trzích. Korupční skandál kolem státní ropné společnosti Petrobras způsobil zemětřesení na tamní politické scéně a sahal až do jejích nejvyšších pater. Prezidentka Dilma Rousseffová čelí obžalobě za manipulaci s rozpočtovými účty a odvolání z funkce a aby toho nebylo málo je právě Brazílie epicentrem viru Zika. V takové atmosféře v Rio de Janeiru zítra brzy ráno odstartují Olympijské hry. Brazilské trhy však letos doposud byly tím nejlepším místem, kde přijít k penězům.

MSCI Brazil Index od začátku roku




Brazilský akciový index MSCI Brazil Index do počátku roku 2016 stoupl na ceně o 60 procent a ze 165 národních indexů sledovaných MSCI si letos připsal největší zisky na celém světě. A dařilo se i tamním korporátním dluhopisům. Brazilský real, který v posledních letech proti dolaru prudce oslaboval, od začátku roku proti americké měně posílil o 24 procent. A to analytici předpokládali, že pokles rozvíjejících se trhů v posledních letech by letos měl jen zesílit. Rozvinutý svět nízkých nebo dokonce záporných sazeb však vedl mnoho investorů k hledání výnosu právě na rozvojových trzích. Příliv kapitálu do dluhopisů takzvaných emerging markets dosáhl v červenci na rekordní 14,1 miliardy dolarů.

BRLUSD za letošní rok




Silné zisky by však podle mnohých mohly být předzvěstí ostrého zvratu v případě tržních šoků nebo udržitelného růstu úrokových sazeb. V Brazílii jsou tato rizika poměrně významná. Někteří investoři se ale domnívají, že brazilská ekonomika se konečně odrazila ode dna a pomalu se začíná uzdravovat. Průmyslová produkce podle dat z tohoto týdne poukázala na expanzi nejrychlejším tempem za poslední 3 roky a přebytek obchodní bilance letos doposud dosáhl nejvyšší úrovně minimálně od roku 1992, kdy se začala sledovat příslušná data.

Skeptici nicméně dodávají, že raketa brazilských trhů je poháněna více než čímkoliv jiným nadějí na obrat pozitivnem směrem. Ta je povětšinou spojená s prozatímní vládou nepříliš populárního prezidenta Michela Temera a jeho potenciálním směřováním ve šlépějích nového argentinského prezidenta Macriho. Tržní odhady ovšem počítají s dalším poklesem brazilského hospodářství a to již druhým rokem v řadě. Nelze opomenout ani fakt, že brazilské společnosti se řadí k těm nejzadluženějším v rozvíjejícím se světě a analytici se domnívají, že jejich schopnost refinancování dluhu je úzce spjata s volatilní cenou ropy a jiných komodit.

Zdroj: WSJ, BBG, CNBC

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688