Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.08.2016 21:59:37

Summary: HSBC (DIP), SocGen, ING (DIP), Time Warner (DIP), Deutsche Post, Rio Tinto

Evropa:

Britské bankovní skupině HSBC (DIP) klesl v prvním pololetí zisk před zdaněním o 29 procent na 9,7 miliardy dolarů. Hospodaření největší evropské banky nepříznivě ovlivnil pomalejší hospodářský růst na klíčových trzích, což je pro ni Británie a Hongkong. Analytici v průměru očekávali, že banka vytvoří v pololetí zisk deset miliard dolarů. Během druhého čtvrtletí bance zisk před zdaněním klesl kvůli nákladům na restrukturalizaci a rovněž kvůli slabším příjmům. Ty klesly o 40,9 procenta na 3,1 miliardy USD. HSBC dále ustoupila od svých původních ambicí na „progresivní“ dividendu, nicméně uklidnila trh výrokem, že hodlá udržet dividendu na nynější úrovni „v dohledné budoucnosti.“ Bankovní skupina dnes ale také oznámila plán odkupu akcií na druhé pololetí v objemu 2,5 miliardy dolarů, který byl zřejmě hlavní hybnou silou, která dnes pomohla akciím k více než 4% růstu. Prostředky pochází z prodeje aktivit v Brazílii v hodnotě 5,2 mld. USD, k jejichž částečné distribuci získala banka svolení regulátora.

Francouzská banka Société Générale, která je většinovým vlastníkem české Komerční banky, zvýšila ve druhém čtvrtletí čistý zisk o osm procent na 1,46 miliardy eur. Hospodaření podpořil zisk z prodeje podílu ve vydavateli platebních karet Visa Europe (725 mil. EUR), který vyrovnal negativní vliv nízkých úrokových sazeb na hospodaření a slabé příjmy z obchodování. Bez zahrnutí prodeje tohoto podílu a dalších mimořádných položek zisk ve čtvrtletí stagnoval, ale i tak předčil konsensuální odhady až o 17 %. Hospodaření divize zahraničních bankovních služeb pro drobnou klientelu a divize finančních služeb se zlepšilo, a vykompenzovalo tak meziročně slabší výkon domácí divize retailových bankovních služeb a divize investičního bankovnictví. Příjmy se zvýšily o dvě procenta na 6,98 miliardy eur a o 4 % předčily konsensuální očekávání na trhu. Kapitálová přiměřenost (Core Tier 1 Ratio Fully Loaded) zůstala v porovnání s minulým čtvrtletím beze změny na 11,1 %. Pozitivně překvapila i výše opravných položek (75 bazických bodů z rizikově vážených aktiv). Banka ve snaze podpořit ziskovost snižuje náklady v divizích retailových bankovních služeb a investičního bankovnictví a restrukturalizuje své ztrátové aktivity v Rusku. Akcie posilují o více než 3 %.

Silnou sadu čísel za 2Q16 představila finanční skupina ING (DIP). Zlepšení provozních trendů i vyšší příspěvek některých jednorázových operací stojí za ziskem před zdaněním ve výši 2,01 mld. EUR, který značně předčil konsensuální očekávání na úrovni 1,50 mld. EUR. K dobrým výsledkům přispěly vyšší než očekávané čisté úrokové marže i příjmy z poplatků, silný růst zaznamenaly i zisky z obchodování a růst úvěrů. Mezitímní dividenda ve výši 0,24 EUR na akcii je v souladu s očekáváním. Kapitálová přiměřenost (Core Tier 1 Ratio Fully Loaded) vzrostlo o 20 bazický bodů na 13.1 %, podpořeno divesticí aktivit pojišťovny NN. Zisky z prodeje z prodeje podílu ve Visa Europe tak jako u mnohých dalších finančních ústavů předčily odhady, když dosáhly 200 mil. EUR (indikace společnosti byla v rozmezí 150-160 mil. EUR). Akcie přidávají téměř 9 %.

Solidní výsledky dnes nepřichází pouze z finančního sektoru, v Evropě se k nim připojuje například i Deutsche Post, jejíž akcie po výsledcích rostou téměř o 4 procenta. Provozní zisky přepravní divize DHL ve 2Q16 dosáhly 752 mil. EUR a o 4 % tím překonávají společností sesbírané konsensuální odhady. Čisté zisky na úrovni 541 mil. EUR předčily odhady o plných 7 %. Ve výsledku se tak jedná o výsledkové nejúspěšnější druhé čtvrtletí v historii společnosti. Skupina také potvrdila svůj celoroční cíl pro provozní zisky (EBIT) v rozmezí 3,4-3,7 mld. EUR.

Z reportujících gigantů evropských burz tak dnes mírně ztrácí (-1 %) snad jen akcie Rio Tinto. Globální těžař surovin, především železné rudy, aluminia či mědi, dnes představil spíše neutrální sadu čísel za první pololetí. (Upravené) provozní zisky EBITDA dosáhly ve 2Q16 výše 5,37 mld. USD, čímž naplnily konsensuální odhady. Navržená dividenda ve výši 45 USc/akcie odhady jen velmi mírně překonala (41 USc/akcie), když skupina přislíbila dividendu za celý letošní rok minimálně ve výši 110 centů na akcii. Beze změny pak zůstaly produkční cíle i cíl pro vylepšení provozní hotovosti v letech 2016/17 o 2 mld. USD.

USA:


Americká mediální společnost Time Warner (DIP), která mj. vlastní téměř poloviční podíl v majiteli české televizní stanice TV Nova, má za druhé čtvrtletí nižší tržby i zisk, zejména kvůli absenci velkých hitů studia Warner Bros. Tržby sítě Turner Broadcasting, která zahrnuje mimo jiné kanály CNN, TNT nebo Cartoon Network, meziročně vzrostly o 6 % na tři miliardy dolarů. Tržby divize HBO se zvýšily o 2 % na 1,5 miliardy USD, naopak příjmy filmových studií Warner Bros o 19 procent klesly a dosáhly 2,7 miliardy USD. Firma dále uvedla, že čistý zisk jí meziročně klesl o 2,2 procenta na 951 milionů dolarů, zatímco zmiňované tržby se snížily o 5,3 procenta na 6,95 miliardy USD. Tržby tak sice za očekáváním analytiků zaostaly. Zisk na akcii bez mimořádných položek činil 1,29 dolaru, a odhady naopak překonal (1,16 dolaru na akcii). Za vyššími zisky stojí především příspěvek HBO a pomohly i nižší daně a další finanční položky. Podstatným sdělením ale také je zvýšení celoročního cíle pro EPS z pásma 5,30-5,40 na 5,35-5,45 USD/akcie. Navíc firma oznámila, že vlastní desetiprocentní podíl v internetové televizi Hulu. Time Warner se tak připojil k firmám jako je Walt Disney, 21st Century Fox a Comcast, které mají v Hulu rovněž podíl. Akcie rostou téměř o 4 %.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

24.10.2016Summary: Koninklijke Philips NV (DIP), T-Mobile US Patria (Patria Finance)
04.08.2016Summary: Siemens, Nokia (DIP) Patria (Patria Finance)
21.07.2016Výsledky Roche (DIP) za 1H16 Patria (Patria Finance)
05.05.2016Výsledky Alibaba (DIP) - komentář analytika Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688