Zloději v létě vykrádají spíše byty

Z policejních statistik vyplývá, že od loňského roku dochází k novému trendu ve vloupáních – v době letních dovolených, tedy zejména v červenci a srpnu, se zloději zaměřují na byty a do rodinných domů se vkrádají více v zimě. Přestože v posledních dvou letech ubývá celkových krádeží způsobených vloupáním, každý měsíc jsou stále vykrádány stovky domácností. Proto byste měli neustále sledovat nejnovější trendy v zabezpečování svého domova, a mít tak před zloději náskok!

Za posledních 5 let bylo vykradeno přes 67 tisíc rodinných domů, bytů a chalup, nejvíce se lupičům „dařilo“ v roce 2013. Od té doby počet vloupání klesá, a to i proto, že se lidé více zajímají o bezpečí svého obydlí.

Jaké jsou možnosti zabezpečení

V letním období jsou nejvíce ohroženy byty, a ačkoliv rodinné domy jsou v hledáčku zlodějů spíše přes zimní dovolené, ani jim se vloupání v těchto dnech nevyhýbají. Zloději si vyhlížejí, ve kterých oknech zůstávají zatáhnuté závěsy a zavřená okna, k vytipování jim napomáhá i to, že večer se v nich nerozsvěcí a schránka je plná letáků a další pošty. O tyto drobnosti se mohou postarat sousedé, kterým důvěřujete natolik, že jim půjčíte klíče od bytu – často se tak řeší například i problémy se zaléváním květin či starání se o domácí mazlíčky. Nicméně jisti si můžete být jen po pořízení speciálních zabezpečovacích systémů.

Zásahy to mohou být drobnější, jako například instalace okenic nebo mříží před okna, kde je kromě ceny rozhodující i estetická funkce, dále lze na okna přidat zámky klik a případné teleskopické tyče, které zabrání vtlačení rámu dovnitř. „To všechno jsou ovšem prvky zabezpečení, které pachatele pouze zdrží, nebo je zaznamenají. S ohledem na zdraví a bezpečnost je potřeba být o vloupání v daném okamžiku informován a to spolehlivě plní pouze elektronický alarm,“ tvrdí Petr Semrád z webu DomácíAlarm.cz.

Elektronický alarm vás totiž před nezvanými hosty varuje ihned a vy tak můžete situaci začít bezprostředně řešit. Některé systémy jsou napojeny přímo na bezpečnostní službu, která dorazí na místo včas, aby případné krádeži zabránila. V dnešní době také můžete vše sledovat a ovládat přes chytré telefony a internet, ať už budete kdekoliv. „Ceny elektronických alarmů se řádově pohybují v desítkách tisíc korun. Na jejich pořízení se ale nevyplatí šetřit, navíc celkové kvalitní zabezpečení domácnosti je jednou z věcí, kterou je možno financovat z úvěru od stavební spořitelny,“ říká Jitka Jechová, tisková mluvčí Raiffeisen stavební spořitelny.

Dveře často zůstávají nezamčené

„Situace se každým rokem viditelně zlepšuje, avšak k evropskému průměru máme stále daleko,“ vyhodnocuje Petr Semrád a dodává, že lidé dbají více o své bezpečí právě kvůli vzrůstajícímu počtu vloupání. Nicméně především v bytových domech zůstává problémem, že nájemníci nezamykají hlavní vchodové dveře – a právě na to zloději sází. Než sousedům neustále domlouvat, bývá vhodnějším řešením pořízení speciálních dveří s tzv. samozavíračem, který je vždy zavře tak, aby nevpustily nezvané hosty.

K zajištění bezpečnosti přispívá i instalace čipových zámků – při jakékoliv poruše je dostupný nepřetržitý servis, a pokud někdo čip ztratí, je klíč po nahlášení této skutečnosti ihned zablokován. I vydání nového čipu je rychlejší než u běžných klíčů. Navíc se čipy dají použít i na několik dveří, i těch od výtahu, takže i kdyby zloděj pronikl například do vestibulu, dál by se už nedostal. „Lidé mají obavu z nákladné investice, podle nedávného průzkumu, který pro nás zpracovala agentura STEM/MARK, je nedostatek peněz jednou z největších překážek k úpravě vlastního bydlení. Nicméně investice do vlastního bezpečí je velmi důležitá,“ uzavírá Jitka Jechová.

Až budete plánovat dovolenou, myslete tedy i na to, že váš dům nebo byt zde po celou domu zůstane bez dozoru. A že je dost možné, že toho zloději využijí. Proto kromě výběru vhodné destinace zvažte i nějakou z dnešních pokročilých nabídek zabezpečení – na dovolené si tak budete moci odpočinout bez obav o své obydlí. A po návratu na vás nebude čekat nemilé překvapení.

Krádeže 2011-2015

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 1: Porovnání krádeží způsobených vloupáním v červenci a srpnu v letech 2011‒2015. Data se týkají rodinných domů a bytů. Od roku 2013 se počet celkových vloupání snižuje. Od loňského roku je v létě zaznamenáno více vloupání do bytů než do domů v daném období. Zdroj: Policie ČR.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graf 2: Porovnání krádeží způsobených vloupáním do rodinných domů a bytů v loňském roce. Nejvíce vloupání do bytů je zaznamenáno v červenci a srpnu, nejvíce vloupání do rodinných domů v lednu a prosinci. Zdroj: Policie ČR.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky