Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.07.2016 10:08:05

Trhy vyhlíží HDP v eurozóně i v USA a zátěžové testy italských bank

Dnes čekáme silnější čísla z USA a na druhé straně Atlantiku o něco slabší hospodářské výsledky eurozóny. Navíc EU dnes zveřejní zátěžové testy velkých evropských bank, které mají potenciál znovu uvést do varu především italský a portugalský bankovní sektor. Celkově by tak z konce týdne mohl těžit spíše americký dolar, který se může pokusit otočit lehkou defenzivu nastartovanou posledním zasedáním Fedu.

Počítáme s tím, že americké HDP za druhý kvartál skončí nad očekáváním trhu a ukáže, že největší světová ekonomika rychleji než 3 % mezikvartálně anualizovaně (trhy čekají “jen” 2,5 %, ale pozor na revizi minulých dat). Hlavním tahounem růstu by měla být pravděpodobně spotřeba domácností. Podobná situace je i v eurozóně, kde sice v druhém kvartále nijak neoslnil průmysl, trh práce ale nadále vykazoval dobrou dynamiku. I tak podle našich odhadů může výsledek lehce zaostat za očekáváním trhu (0,2% q/q, 1,4% y/y).

Rozdíl od očekávání ale nebude veliký, a trhy ve finále nemusí příliš stresovat. Zvlášť když první post-brexitová čísla zatím ukazují, že ekonomiky eurozóny jsou vůči nové politické nejistotě relativně odolné. Více pozornosti tak nakonec mohou přitáhnout zátěžové testy velkých evropských bank. Letos by z nich neměl vyplynout automatický požadavek na dolití kapitálu. Trhům nicméně nakonec dají vodítko, o jak velkou kapitálovou injekci v následujících měsících budou italské banky hrát - tržní odhady dosahují až 40 miliard eur. Více než celkový objem nakonec pravděpodobně bude důležité, na jaké formě záchrany se Itálie dohodne s EU - tj. jak velké náklady ponesou soukromí investoři. I když se tomu Řím brání, je třeba aby soukromí investoři nesli svůj díl bolesti a italské banky se konsolidovaly - pročistily od slabších článků. Podle OECD má Itálie stále více bankovních poboček než pizzerií.

Region

Zlotý se skutečně nenechává příliš znervóznit výtkami Evropské komise a včera během dne posiloval asi o půl procenta. Podobný pohyb zaznamenal i forint, kterému možná pomohla i rekordně nízká míra nezaměstnanosti (za období duben až červen). Koruna se mezitím mírně odpoutala od hranice kurzového závazku ČNB.

Dnes může pozornost přitáhnout bleskový odhad polské inflace za červenec. Číslo sice podle nás může být spíše nižší, než čeká trh (ten očekává -0,8 % Y/Y, nám vychází spíše - 0,9 % Y/Y), nicméně vzhledem ke komentářům centrálních bankéřů neočekáváme významnější tržní reakci.

Dluhopisy

Ostře sledované zasedání Bank of Japan, které mělo přinést další akci hlavních centrálních bank v podobě nákupů vládních dluhopisů, trhy zklamalo. BoJ nakonec nebude nakupovat více dluhopisů, ale ETF fondů. Zatímco rozhodnutí mělo negativní vliv na ceny amerických dluhopisů, tak Evropy se prozatím nedotklo.

Trhy nyní s napětím čekat na výsledky HDP eurozóny a USA za druhý kvartál, přičemž v eurozóně bude navíc zveřejněna inflace za červenec. Zatímco čísla z USA dluhopisům nijak přát nebudou (silný výsledek HDP), nervozita před zveřejněním zátěžových testů bank by měla držet evropské dluhopisy v kurzu, stejně tak jako o něco slabší výsledek HDP. Na druhou stranu červencová inflace v eurozóně může trhy překvapit o něco vyšším číslem.

Komodity

Cena ropy Brent včera navázala na středu a dále klesala. Žádné zásadní novinky se sice neobjevují, převládají však obavy z růstu zásob produktů (a klesajících marží rafinerií, které jej doprovázely), které trh několik týdnů nebral v potaz. Ropa Brent tento týden odepsala již takřka 7 %. Dnes bude zajímavé sledovat chování zářijového kontraktu na Brent (ICE), neboť exspiruje.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   9:05  Ranní okénko - Bude budoucnost německé ekonomiky nadále vnímána s optimismem? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:02  Únorová inflace v Česku pod eurozónou Research (Česká spořitelna)
Út   9:00  Dopravní nehodovost v roce 2023 ČSÚ (ČSÚ)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688