Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.07.2016 11:20:01

Jak se pohybovat ve světě radikální nejistoty

Vývoj kolem Brexitu obnovil můj zájem ke konceptu radikální nejistoty, o kterém před časem hovořil bývalý guvernér Bank of England Mervyn King. Nejistota se podle něj stává radikální ve chvíli, kdy už nemůžeme hovořit o nějakých scénářích budoucího vývoje a o pravděpodobnostech jejich naplnění. Podle mého názoru je tento koncept velmi vhodný právě pro dnešní dobu, pro kterou je typická rostoucí polarizace společnosti a populismus.

King říká, že radikální nejistota vede k nepoužitelnosti tradičních modelů, které používají investoři i ekonomové. Nelze totiž odhadnout, s jakou pravděpodobností dojde k nějakému vývoji. Vztah mezi příjmy, úsporami a sazbami je nepredikovatelný, i když je stále výsledkem racionálního chování lidí a jejich snahy reagovat na daný vývoj v ekonomice. Na centrálního bankéře, který významně pomáhal prosadit cílení inflace, jde o pozoruhodné názory. Je jasné, že finanční krize a pokrizový vývoj vedly Kinga ke změně názorů. A to je ve světě ekonomie výjimečný jev.

King připomíná, že koncept radikální nejistoty není ve skutečnosti ničím novým. Tématu se už v roce 1921 věnoval Frank H. Knight, který rozlišoval mezi rizikem a nejistotou. V případě rizika se totiž dají odhadnout jednotlivé scénáře dalšího vývoje, kterým lze přiřadit pravděpodobnosti. V případě nejistoty čelíme „neznámým neznámým“. S nejistotou pracoval i John Maynard Keynes, ale k jejímu znovuobjevení byla bohužel potřeba až poslední finanční krize. Nyní se můžeme ptát, zda máme jít až do extrému a předpokládat, že vždy a všude vládne nejistota a předpovědi jsou jen nesmyslným cvičením. Podle mého mínění je rozumné tvrdit, že pro kratší období má svou relevanci předchozí vývoj. Ovšem vždy bychom měli mít na paměti, že svět má do stability a predikovatelnosti daleko. A co to vše znamená pro analytiky, bankéře a investory?

Ekonomické a tržní modely založené na statistice a ekonometrii mají svůj smysl, ale musíme si být vědomi, že jejich základem je předpoklad stability. Nepočítají s tím, že dojde k nějakým přelomovým událostem typu pádu Lehman Brothers. Modelům se věnuji už 30 let a strukturálních změn, které nikdo nečekal, za tu dobu proběhlo více, než mám prstů na obou rukou. Proto je tak důležité uvažovat ve stylu „a co kdyby...“ a snažit se přemýšlet i o nemyslitelném. I přesto, že statistika vám bude říkat, že jde o velmi nepravděpodobnou událost, protože k ničemu takovému nikdy předtím nedošlo.

Ve světě radikální nejistoty nemá také moc velký smysl, aby se centrální banky snažily o tzv. forward guidance. Taková vodítka a předpovědi se totiž většinou ukážou jako mylná a jejich hodnota je proto pochybná. King pak také upozorňuje, že převratné změny často pramení z politického vývoje. Příkladem nám dnes může být Brexit, Trump či růst populismu. Můžeme jen hádat, kam povedou.

Autorem je Joachim Fels.

Zdroj: Pimco

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688