Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.07.2016 12:06:44

Jak se při hodnotovém investování vyhnout školácké chybě

Hodnotové investování není nijak složité. Ve své nejjednodušší formě jde jen o to, vybrat akcie s nejnižším poměrem ceny a zisku na akcii (PE), nebo nejnižším poměrem ceny a účetní hodnoty akcie (PBV). Co může být jednoduššího? Jenže tato jednoduchost skrývá fakt, že v této oblasti panuje určité zmatení pojmů. Z finančních médií příliš často slyšíme, že nějaká akcie má atraktivní valuaci, protože její PE dosahuje určité hodnoty. Hovoří se přitom o takzvaném forward PE, které dává do poměru cenu akcie s očekávanými zisky. Jenže málokdo se obtěžuje s tím, aby testoval, zda tento druh PE má nějakou predikční hodnotu.

Vzal jsem proto akcie z indexů S&P 500, FTSE 350, Euro StoXX 300 a Nikkei 225 a testoval na nich, jak si vede návratnost akcií s nejnižším PE a návratnost akcií s nejvyšším PE. Nejdříve jsem používal takzvané trailing PE, které pracuje se zisky dosaženými během posledních dvanácti měsíců. Poté jsem použil forward PE. Nakonec jsem testoval PE, které udává Institutional Brokers’ Estimates System (I/B/E/S).

Výsledky celého cvičení jsou poučné: V USA vynášejí nejlevnější akcie v průměru o 1,2 % ročně více než akcie s nejvyšším PE, pokud jde o trailing PE. Pokud ovšem použijeme forward PE, nejlevnější akcie vynášejí o 1 % ročně méně než ty nejdražší! Ve Velké Británii už to není tak zlé, protože podle trailing PE vynášejí levné akcie o 10,1 % ročně více než ty drahé a podle forward PE o 7,4 % více. V obou případech si tedy vedou lépe levné akcie, ovšem v tom druhém je rozdíl znatelně nižší. V eurozóně je návratnost levných akcií o 4,6 % ročně lepší, pokud použijeme trailing PE. Jestliže pracujeme s forward PE, je tato návratnost lepší o 3,5 %. V Japonsku pak levné akcie vynášejí o 6,6 % ročně více v případě, že je vybíráme na základě trailing PE, a pouze o 0,6 % více, použijeme-li forward PE.

Podobné výpočty ukazují, že pokud se spoléháme na forward PE, jsou výsledky horší, než když pracujeme s trailing PE, a to na všech významných trzích. Někde může dokonce použití forward PE úplně zničit prémii, kterou od hodnotového investování očekáváme. Co je příčinou? Odpověď souvisí s kvalitou ziskových předpovědí. Analytici totiž nejsou moc úspěšní při předpovídání vývoje sazeb a měnových kurzů. To samé pak platí o ziscích firemního sektoru. Dokonce platí, že pohled na zisky dosažené za posledních dvanáct měsíců je obvykle lepším ukazatelem budoucích zisků než předpovědi analytiků.

Proč jsou tyto předpovědi tak nepřesné? Jednoduše řečeno, analytici jsou příliš optimističtí. Odhadované zisky jsou v průměru o 10 % vyšší než zisky následně skutečně dosažené. Tento nadměrný optimismus se ale v čase mění: Roste, když je nálada na trhu pozitivní, a naopak. Otec hodnotového investování Ben Graham si toho byl dobře vědom a ve své knize The Intelligent Investor tak napsal: „Nadšení je možná nutným předpokladem pro úspěch v jiných oblastech, ale na Wall Street vede k pohromě. A já sám říkám kolegům v práci: „Nikdy nepoužívejte forward PE. Skutečně nikdy.“

Autorem je Joachim Klement, CFA.

Zdroj: CFA Institute

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688