Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  26.07.2016 22:26:55

Změní se definice podnikání? Sdílené služby si to možná vynutí

Úředníci MPO a Vlády nevylučují, že by se mohla změnit definice podnikání. Vede je k tomu boom sdílených služeb, z nichž nejznámější jsou Uber, AirBnB či Bla Bla car.

Kde je hranice sdílené ekonomiky a kde již začíná hranice podnikání, které by mělo být zdaněno? To je nejžhavější otázka, která vyplynula z debaty u kulatého stolu pořádaného Hospodářskou komorou ČR, jehož se účastnili zástupci jak alternativních dopravců (Uber, LiftAgo), tak zástupce „klasických“ taxikářů či lidé ze standardních ubytovacích zařízení i vedení českého AirBnB.  „Fenomén sdílené ekonomiky vnímám jako přirozenou reakci na přeregulovanost některých odvětví na trhu, kdy si ekonomika jako živý organismus spontánně razí cestu novými oblastmi. Je logické, že firmy působící v oblasti sdílené ekonomiky v současnosti vykazují největší tempa růstu, zejména v segmentu tzv. start-upů,“ řekl na úvod kulatého stolu prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

53% Čechů považuje sdílenou ekonomiku za přínosnou, protože jsou tyto služby levné.

 

Jan Havlík, ředitel odboru evropských záležitostí a vnitřního trhu ministerstva průmyslu a obchodu řekl, že MPO ve spolupráci s úřadem vlády nyní začíná zpracovávat analýzu o sdílené ekonomice v České republice, aby existoval nějaký základní rámec z něhož by pak měla vycházet další opatření. Možná bude nutné předefinovat co je podnikání. „Třeba pokud poskytnete někomu spolujízdu do Ostravy, která vyjde na 800 korun na pohonných hmotách a vy inkasujete 200 , tak vám ani nepokryje náklady, je to podnikání?,“ ptal se Havlík. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza uvedl, že je potřeba nezatěžovat nové projekty přílišnou regulací. „Neměl by existovat rozdíl mezi online a offline světem,ale měly by nás zajímat daňové povinnosti poskytovatelů. Tedy i když si najmete pokoj od AirBnB, měl by být tento příjem zdaněn a pro to bude asi potřeba vymyslet nové právní zakotvení,“ upozornil Prouza.

Vedoucí zastoupení Evropské komise v ČR Jan Michal uvedl, že podle nejnovějších studií jsou příjmy ze sdílené ekonomiky v celé Evropské unii byly v minulém roce 30 miliard euro a podle odhadů makroekonomů budou v nejbližších letech stoupat ke 130-150 miliardám eur a za cca 3 roky by mohly dosáhnout až půl bilionu euro. „Evropská komise ve spolupráci s členskými státy bude muset vyřešit celou řadu otázek,které vyvstávají v souvislosti se sdílenou ekonomikou, protože tyto služby tvoří příležitosti pro další nové služby a na ně je třeba reagovat pružně. Je potřeba nastavit vodítka pro jednotlivé státy a zamyslet se nad tím, jestli nebude potřeba nastavit jednotný právní systém pro tyto služby,“ dodal Michal.

Hlavní otázky podle Jana Michala jsou:

1)  jaké podmínky mohou stanovit členské státy těm, kteří sdílenou ekonomiku provozují

2) kdo je za co odpovědný – poskytovatelé platforem, poskytovatelé služeb

3) ochrana spotřebitele

4) pracovní právo

5) daňová pravidla

Havlík při diskusi o ochraně spotřebitele poukázal na to, že podle MPO je například Uber či Liftago svým ratingem řidiče chrání zákazníky lépe, než ostatní firmy.Zakladatel a marketingový šéf Litfaga Ondřej Krátký uvedl, že rozdíl mezi řidičem s ratingem 4,9 z pěti možných a řidičem s hodnocením 4,6 je třicet procent výdělku ve prospěch toho s vyšším hodnocením. Doplnil také, že podíl alternativních služeb na pražském provozu je 10-15%. Uber a AirBnB jsou dva nejhodnotnější startupy světa a jak vývoj ukazuje, mají našlápnuto měnit globální pravidla.

Jiří Reichl

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688