Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  26.07.2016 10:49:46

Výsledky Gilead Sciences za 2Q16

Biofarmaceutická společnost Gilead Sciences včera po závěrečném hvizdu na americkém akciovém trhu představila svá hospodářská čísla za druhé čtvrtletí letošního roku. Tržby meziročně klesly o 5,7 % na 7,78 mld. USD a naplnily konsensuální odhady. Příjmy z prodejů léků na vir HIV dosáhly 3,1 mld. USD. Ve stejném období loňského roku tržby vyšplhaly na 2,7 mld. USD. Za rozdílem stojí zejména pokračující náběh nového léku Genvoya – tablety s dávkováním jednou denně. Segment HIV tak nadále vykazuje poměrně solidní výkonnost. Gilead v jeho rámci těží ze svých dlouholetých zkušeností a zachycení celé řady klíčových trendů. Mezi ně patří kupříkladu léčba, respektive tlumení příznaků, neboť lék na HIV neexistuje, za pomoci „koktejlů“ (důvodem je vyšší míra mutace HIV viru, která vyžaduje kombinování více druhů léků), či lepší dávkování (jedna tableta denně namísto několika).

Příjmy z prodeje léků na žloutenku klesly meziročně o 18,4 % na 4 mld. USD. Hlavní měrou se projevil pokles tržeb u léků Harvoni (výsledek zaostal za očekáváním), který je určený na léčbu žloutenky typu C. Její zákeřnost tkví v prakticky nulových příznacích po nakažení, a to i po dobu několika let. Posléze pak onemocnění přejde do chronické fáze, jež může způsobit cirhózu, rakovinu jater či jejich úplné selhání. Počet předpisů léku Harvoni setrvale klesá, u Sovaldi je poměrně stabilní. Lépe si v tomto směru vedou konkurenční léky Daklinza z dílny Bristol-Myers, či Zepatier v podání Merck.

Zisk na akcii ve výši 3,08 USD o 6c předčil očekávání. Gilead v návaznosti na čísla přispěchal s úpravou výhledu na letošní rok. Pásmo pro očekáváné tržby z prodeje léků bylo proti původní představě sníženo o 0,5 mld. USD na 29,5 – 30,5 mld. USD. Společnost taktéž vyhlíží vyšší výdaje na výzkum a vývoj (R&D), naopak hodlá snížit administrativní náklady. Výhled pro zisk na akcii ve výsledku vzrostl. Akcie v návaznosti na čísla ztrácí (zhruba -4 %). Trhy obecně znervózňuje nepříliš pozitivní vývoj v segmentu léků na žloutenku. Gilead v reakci na negativní trend plánuje uvedení nového léku Epclusa, prvního léku na všech šest genotypů žloutenky typu C (liší se v závislosti na genetickém materiálu). Lék už byl schválen americkým regulatorním orgánem. Podle vyjádření společnosti by tak v následujících 3-6 měsících mělo dojít k nastavení podmínek pro prodej léku se zprostředkovateli (PBM) léku.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688