Vedro v podkroví: pomůže vhodná krytina, izolace, nebo markýzy

Nesnesitelné vedro v podkroví? Vysoké teploty v obytných prostorech (nejen) pod střechou bývají v letních měsících tradičně žhavým tématem diskuze majitelů domů i těch, kteří se na stavbu či rekonstrukci střechy chystají. Jak se jich účinně vyvarovat bez zvýšených nákladů na klimatizaci nebo plošné chlazení?

Krytina

Při výběru střešní krytiny je kromě ceny, vzhledu, odolnosti nebo akustických vlastností brát v potaz i izolační vlastnosti. „Pálená krytina již z podstaty materiálu vytváří tepelný odpor a efektivně brání pronikání sluneční energie do podstřeší,“ říká Roman Grebeníček, expert z odborného stavebního portálu vseostrese.cz. „Také v nabídce betonové střešní krytiny lze v současné době najít střešní tašky nové generace, které mnohonásobně odráží UV záření a snižují tak teplotu na spodní straně tašek až o deset stupňů,“ dodává Roman Grebeníček. Naopak tloušťka například kovových krytin v desetinách milimetrů způsobuje rychlé zahřívání interiérových prostor, při měření tak mohou být rozdíly teplot pod plechovou krytinou ve srovnání se střechou z pálených nebo betonových tašek velmi výrazné.

Izolace

Typ a tloušťka tepelné izolace by měla být odrážet konkrétní budovu, její orientaci a lokalitu. O střeše se často mluví jako o „páté stěně“ domu a z toho důvodu je nezbytné věnovat izolačním prvkům maximální pozornost. Izolaci lze umístit mezi krokve (v případě dvouplášťové střechy) nebo nad ně (u jednoplášťové). Na trhu je celá řada možností – českou klasikou je pěnový polystyren, dalšími možnostmi jsou minerální či skleněná vlna, jež může být instalována ve formě rohože, plstí či desek, foukaná celulóza, izolační desky z dřevěných vláken nebo dalších materiálů (konopí, sláma, atd.).

Větrání

Zní to banálně, ale kvalitní větrání je základem regulace teploty v podstřešních prostorech. To platí především pro majitele domů s plechovou střešní krytinou, protože ta nedokáže tak účinně bránit interiér před slunečními paprsky. Při větrání je ideální využít rozdílu denních a nočních teplot, tedy větrat v noci a ráno, po zbytek dne pak nechat podkrovní prostor vzduchotěsně uzavřen.

Stínění

Pokud na zahradě chybí přirozený stín ve formě vzrostlých stromů, řešením je vytvořit si clonu umělou. K tomuto účelu jsou vhodné jak slunolamy, tak i pergoly či markýzy. Slunolamy jsou pevné konstrukce skládající se ze svislých či vodorovných lamel, které chrání stavbu před slunečními paprsky. Kromě toho jsou i výrazným prvkem na fasádě. „Využití venkovních markýz na střešní okna má pozitivní vliv na snížení teploty. Pokud jimi osadíte střešní okna a vyberete si kvalitní skládanou střešní krytinu,  teplotu v podkroví je možné snížit až o několik stupňů,“ dodává expert z portálu vseostrese.cz.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry