Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.07.2016 10:15:06

Kvartální výhled od akciových pesimistů

Léto začalo sérií velkých zvratů. V Evropě vládne nejistota, Británie odchází z Evropské unie a dluhový cyklus dosáhl svého vrcholu. A Saxo Bank, jako již tradičně, zrovna nehýří optimismem.

EU a problém migrační krize

"Imigrace je největším problémem EU od dluhové krize. A také tím nejpřehlíženějším. Po britském referendu se Evropa zdá být ještě více rozdělená než dříve. Špatné zvládání migrační politiky a ekonomická pomalost vedly k tomu, že se na celém kontinentu zvedá vlna odporu proti politickým elitám," říká Christopher Dembik, hlavní makroekonomický stratég Saxo Bank.

Výsledky prezidentských voleb v Rakousku, kde téměř zvítězil pravicový extremista, i neočekávaný výsledek britského referenda představují pro Brusel vážná varování. Je potřeba najít řešení, které opět spojí jádro s periferií a ukončí období krotkých reforem z posledních let.

Forex: Může být hůře

Stín výsledku britského referenda bude nad trhy ještě nějaký čas viset, libra v důsledku volby zůstane oslabená (i když to pravděpodobně nebude mít dlouhého trvání). Stále však podle Saxo Bank lze předpovědět, že kurz EUR/GBP dosáhne maxima ve třetím čtvrtletí před ostatními měnovými páry zahrnujícími libru, ačkoli vyvstávají otázky ohledně dlouhodobého vývoje v Evropě v době, kdy je libra aktuálně víceméně ze hry.

Fed dost možná také počítá s náladami trhu a zdá se, že nehodlá nabízet trhu další podporu kromě současné nečinnosti. Možná nevěří, že monetární politika nabízí odpověď na novou hrozbu receseAmerický dolar ale bude každopádně v nadcházejících měsících nejjistějším bezpečným přístavem.

Dluhopisy: Dlouhé období nízkých výnosů

Po britském "ne" dalšímu členství v EU klesly globální výnosy na minimum. Vzhledem k tomu, že šéfka Fedu Janet Yellenová konečně kapitulovala směrem k holubičí pozici,očekávají se velice nízké výnosy po opravdu dlouhou dobu.

Pod truchlivými ekonomickými předpověďmi se ale objevují známky toho, že v mnoha oblastech ekonomiky dochází ke zlepšení. "Řada významných rizikových faktorů, které ovlivňovaly trhy v posledních šesti měsících, vymizela nebo je nyní víceméně irelevantní. Obavy týkající se nestability rozvíjejících se trhů opadly. ECB hodlala až do brexitu ukončovat kvantitativní uvolňování. V případě očekávaného zlepšení ekonomických vyhlídek předpokládáme, že klíčové výnosy, zejména ty evropské, rychle vzrostou," vysvětluje Dembik.

Akcie čeká kritické čtvrtletí

Vzhledem k současné trajektorii globální ekonomiky vstupuje Saxo Bank do třetího čtvrtletí s negativním náhledem na akcie. "Mezi nejhůře postižené sektory patří evropské banky, které budou nadále trpět nedostatkem jistoty a obnovenými problémy s čistými úrokovými maržemi v důsledku negativních sazeb. Britské akcie se budou potýkat s nižším hodnocením, což vyvolá tlak na FTSE 100. Po dopadu brexitu na finanční systém se důvěra spotřebitelů a firem může dále snižovat a ve čtvrtém čtvrtletí může světová ekonomika přestat růst," varuje stratég ze Saxo Bank.

Komodity chytají druhý dech

Po oživení vedeném ropou a zlatem, které pozvedlo komoditní trh jako celek, se na začátku třetího čtvrtletí vyhlídky hlavních světových ekonomik včetně USA a Číny musejí vyrovnávat s problémy a nejistota v Evropě by na globálním trhu mohla spustit dominový efekt.

"Ve spojení s nejistotou vyvolanou brexitem a při vědomí možnosti dalšího posilování amerického dolaru očekáváme ve třetím čtvrtletí omezený růst cen ropy nad 50 dolarů za barel. Stejná nejistota v poslední době vyhnala cenu zlata vzhůru, a protozvyšujeme svou cenovou předpověď pro konec roku na 1 350 USD za trojskou unci," uzavírá Christopher Dembik.

 

10 bilionů USD ve hře aneb Jak jedovatá je mezera mezi papírovým a reálným bohatstvím?10 bilionů USD ve hře aneb Jak jedovatá je mezera mezi papírovým a reálným bohatstvím?

Kumulovaná tržní cena světových finančních aktiv po oznámení výsledku britského referenda o budoucnosti Spojeného království v Evropské unii během pár dnů spadla o zhruba tři biliony dolarů. Média neváhala a trhy okamžitě zaplavila palcovými titulky hlásajícími pád hodnoty investičních portfolií. Leckdo se nachytal a v panice se přidal na stranu prodávajících.

 

  

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688