Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  19.07.2016 06:00:41

Města dostanou dvě miliardy na oživení brownfieldů

Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo nový dotační titul, který má umožnit městům a obcím vykoupit a regenerovat opuštěné průmyslové areály. Následně je nabídnou investorům.

Dotace z nového programu by mohly získat obce a města z Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Regenerací tzv. brownfieldů by měly vzniknout nové plochy pro další komerční využití. „Potřebujeme nová pracovní místa, nové výroby, ale zároveň také řešit spoustu průmyslových, a nejen průmyslových, ale i zemědělských objektů z minulého režimu, které hyzdí krajinu,“ vysvětlil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Peníze na odkup nevyužívaných a většinou chátrajících areálů půjdou výhradně do městských a obecních rozpočtů. Soukromé firmy na ně nedostanou. „Rozhodně budou preferovány města a obce, protože jakmile to začnete dávat fyzickým osobám a firmám, tak si vždycky koledujete o problémy,“ řekl Mládek. Samy obce si potom rozhodnou, zda díky dotacím získaný areál zbourají a vytvoří nový volný prostor, nebo jej revitalizují. Celkově je dotační program naplánován na sedm let.

Továrny se mění na kulturní zařízení

Nevyužívané a většinou pustnoucí bývalé průmyslové areály představují významnou ekologickou zátěž a hyzdí své okolí. Jejich revitalizace a následné využití k novým účelům je proto více než žádoucí. Například v Moravskoslezském kraji proto pracovníci Agentury pro regionální rozvoj provedli terénní šetření v osmi desítkách obcí zaměřené právě na mapování brownfieldů. Celkem se podařilo zmapovat přes dvě stě nových brownfieldů. Výsledky, tedy i seznam brownfieldů k možnému využití v Moravskoslezském kraji byly zpracovány do databáze dostupné potenciálním investorům na internetu.

Výstupem šetření agentury jsou především komplexní informace o jednotlivých brownfieldech, tedy o struktuře vlastnických vztahů, zastavěné ploše a rozloze, dopravní dostupnosti a příslušná fotodokumentace.  Z výsledků vyplynulo, že starostové obcí mají zájem aktivně řešit problém s brownfieldy a často mají i připravený záměr revitalizace a budoucího využití brownfieldu.  Mnohdy jsou již i domluveni se soukromými vlastníky na odkupu nemovitostí a pozemků. Často se však potýkají s nedostatkem finančních zdrojů na realizaci. Možnou cestou jsou v takových případech vedle soukromých investorů evropské dotační programy, které již výrazně urychlily likvidaci brownfieldů v řadě obcí.

„Z mapy zchátralých a nevyužitých ploch i objektů v kraji zmizelo za posledních devět let 61 brownfieldů. S dotacemi ve výši 519 milionů korun se většina z nich proměnila v zeleň, rozvojové plochy, sportovní areály, nebo parkoviště. Několik objektů, včetně kulturních památek, je opravených. Vyplývá to z vyhodnocení evropských investic do brownfieldů v letech 2007-2015,“ říká mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko Pavel Sobek.

„Brownfieldy hyzdily především centra měst a obcí, některé z nich byly i nebezpečné. Proměna v zelené plochy, sportoviště nebo příprava ploch pro budoucí služby a podnikání je vítanou změnou. Těší mě, že se podařilo zachránit pět cenných kulturních památek, mezi nimi například Trojhalí Karolina nebo bývalou banku v Opavě, z níž je dnes Obecní dům,“ uvedla Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Miloš Cihelka

 


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688