Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.07.2016 09:34:40

Turecký puč skončil tak rychle, že jej trhy zřejmě nestačí ani pořádně zaznamenat


Zatímco v pátek byla tématem rozhovorů francouzská riviéra, tak o víkendu to byla spíše ta turecká. Pokus o převrat v Turecku, ale skočil rychleji než začal, takže ani reakce finančních trhů - především těch z emerging markets - nebyla nijak dramatická, neboť se fakticky musela odehrát v pátek pozdě v noci a o víkendu, kdy je drtivá většina trhů zavřena.

Nicméně turecká lira samozřejmě výrazně oslabila, čímž řadě investorů po čase opět připomněla, že turecká ekonomika je vysoce zranitelná kvůli vysokému deficitu běžného účtu financovanému zahraničním portfolio kapitálem. Ten v podobných krizových momentech může snadno vyschnout. Paradoxní na tom vše je, že tržní hodnocení kreditní rizika Turecka, kde armádou řízené převraty jsou (či spíše byly) vcelku běžné, bylo v pátek nejnižší za poslední rok. Utažené kreditní prémie Turecka se možná dnes trochu zvednou, avšak nepůjde zřejmě o nic dramatického, což je vidět právě na kurzu turecké liry. Ta své pozdně-páteční ztráty viditelně maže.

Dojde-li tedy dnes na trzích s tureckými aktivy k rychlému uklidnění (či jejich zpevnění) pak to bude svědčit o tom, že jednak trhy cynicky kladně hodnotí to, že turecký prezident Erdogan celý převrat ustál a nyní v Turecku zajistí “klid na práci” a jednak také to, že globálně je averze k riziku trvale nízká a nahromaděná likvidita stále hledá jakýkoliv vyšší pozitivní výnos (jež Turecko samozřejmě nabízí). Riziko však s potlačený pučem z Turecka nezmizí. Jen se může ukázat později a daleko agresivněji než dnes či zítra.

Region - forex
Agentura Fitch ponechala v pátek polský rating beze změny (A-) se stabilním výhledem. Agentura kvitovala především to, že nová vláda neuskutečnila některé kontroverzní body z předvolebního programu v jejich původně navrhované podobě (zejména z hlediska bank velmi nákladnou konverzi hypoték v cizích měnách). Celkově bylo páteční obchodování spíše klidné.

Nadcházející týden se o zaplnění regionálního kalendáře postarají zejména data z Polska (dnes mzdy, zítra průmysl a maloobchod - vše za červen). Zlotému může dodat z počátku týdne více sebedůvěry i páteční rozhodnutí agentury Fitch. Z titulu událostí v Turecku zásadnější volatilitu na trzích nečekáme a pozornost tak nakonec může během týdne přitahovat zejména výsledková sezóna v USA.

Dluhopisy
Relativně slušná kondice akciových trhů a stabilní ceny komodit v kombinaci se slušnými čísly z USA - silnější maloobchod, průmysl - poslaly výnosy bezpečných dluhopisů v pátek lehce vzhůru. Výnos desetiletého německého dluhopisu se tak poprvé od Brexitu dostal na okamžik nad nulu.

Během pondělí ještě mohou hrát dluhopisům lehce do karet dozvuky tureckého pokusu o převrat, a pak spíše počítáme s tím, že dluhopisy spolu s akciemi budou sledovat rozbíhající se výsledkovou sezónu v USA.

Komodity

Ropa se s pátečním pokusem o převrat v Turecku vypořádala, zdá se, dobře. Uzavření úžiny Bospor, kudy proudí na světové trhy ropa (asi 3 mb/d) z oblasti Černého moře, bylo pouze krátkodobé a faktický dopad na trh tak není žádný. Jistá nervozita sice může na trhu panovat a přidávat tak rizikovou prémii k cenám ropy, nicméně vzhledem k dosavadnímu vývoji situace patrně nebude dopad zásadní. Náš výhled na ceny ropy se z titulu pátečních událostí nemění a i nadále je podle nás v následujících týdnech pravděpodobnější jejich pokles.

V pátek kromě toho přišla i data o aktivitě amerických těžařů, která opět rostla. Čísla však i vzhledem k ostatním událostem dopad na cenu neměla.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688