Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.07.2016 10:03:04

US čísla nejsou vůbec špatná a trh možná Fed opět podceňuje


Pouhých 19 % - tak malá je podle trhu šance, že Fed zvedne úrokové sazby ještě před americkými listopadovými volbami. Do konce tohoto roku je přitom podle trhu stále jen 35% pravděpodobnost, že sazba Fedu bude o 25 bazických bodů výše. To se zdá být trochu málo na to, v jakém stavu se americká ekonomika nachází a jak se vyvíjí situace ve zbytku globální ekonomiky.

Předně, podíváme-li se do USA, poslední data ukazují, že jak hospodářský růst, tak klíčový trh práce zůstávají (či se možná vrací) ve velmi dobré kondici. Navíc jak možná potvrdí i dnes odpoledne zveřejněná data maloobchodních tržeb za červen - ekonomiku přitom nehledě na vlny kolem Brexitu úspěšně táhne spotřeba. Neboli růst domácí poptávky se zdá být robustní a rozhodně se v americké ekonomice neobjevují deflační tlaky. Naopak, jak dnes odpoledne potvrdí červnová data - jádrová inflace zůstává bezpečně nad 2 % a zůstane tak zřejmě až do konce roku.
Vnější podmínky americkou ekonomiku rovněž neohrožují. Finanční podmínky na globálních trzích po Brexitu byly utažené asi tak dva dny a jak třeba připomíná dnešní ranní číslo o HDP z Číny (HDP rostl ve 2. kvartále o obligátních 6 % a něco…), tak ani v Asii se neděje zatím nic dramatického.

Data tedy hovoří vcelku jasnou řečí a například tzv. Taylorovo pravidlo, které teoreticky naznačuje, kdy by rovnovážná oficiální sazba měla být upravená samotnou J. Yellenovou, posílá aktuálně Fed sazbu někam nad 4 %. Tržní úrokové sazby a samotná rétorika Fedu se nemají k tomu, aby vyprovokovaly nějaký výraznější posun vzhůru. Přesto trh by se touto situací neměl nechat ukolébat - ještě pár dobrých čísel a situace se může rychle měnit.

Region - forex
Pro většinu trhů překvapivý výsledek zasedání Bank of England se sice projevil i na trzích se středoevropskými měnami, avšak regionální měny vůči euru ztrácely jen mírně. Celkově bylo obchodování klidné.

Pozornost se již pomalu soustředí na příští týden, který bude v regionu tradičně zajímavý hlavně díky datům zveřejňovaným v Polsku. Začátek příštího týdne navíc okoření i dnes večer zveřejněná revize polského ratingu od agentury Fitch.

Dluhopisy
Centrální banka Velké Británie Bank of England (BoE) na včerejším jednání překvapivě rozhodla o ponechání měnové politiky beze změny. Je přitom pravděpodobné, že její uvolnění přijde v srpnu, kdy bude zveřejněna nová prognóza. Alespoň tak vyznívá včerejší komentář BoE. Rozhodnutí BoE bylo pak jedním ze dvou faktorů, které přispěly ke globálnímu růstu úrokových sazeb a výnosů. Druhým momentem pak byla americká data - zejména překvapivě vyšší výrobní inflace.

I dnes mohou být americká data v centru pozornosti a přispět znovu k tomu, že se výnosy posunou výše. Očekáváme totiž relativně silný přírůstek maloobchodních tržeb (0,4 % m/m v kontrolní skupině) a jádrovou inflaci v meziroční podobě na 2 %.

Komodity
Cena ropy Brent včera rostla asi o procento. Ropě sice ani nadále neprospívají vyhlídky na vlažnější poptávku, které vyplývají z vysokých zásob produktů, nicméně dnes ráno k lehce lepší náladě asi přispívají i marginálně lepší data z Číny (HDP za 2. čtvrtletí, maloobchod a průmysl za červen). Celkově však zůstává trh spíše v klidu a výraznější reakci na čínská data nečekáme. Dnes odpoledne přitáhnou pozornost data z USA o aktivitě producentů, neboť ta díky vyšším cenám ropy v poslední době rostla.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688