Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  15.07.2016 00:22:11

14. července: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek opět posílily a indexy S&P 500 a Dow znovu posunuly svá historická i zavírací maxima. K růstu indexů nejvíce přispěly příznivé výsledky hospodaření banky JPMorgan, které vyvolaly optimistickou náladu ohledně dalších firemních zisků a pomohly růstu cen akcií finančních společností. Slušné výsledky představil také letecký dopravce Delta Air Lines.

Dow posílil o 0,73 % na nové zavírací maximum 18 506,41 bodu, širší S&P 500 přidal 0,53 % na nové zavírací maximum 2 163,75 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 0,57 % na 5 034,06 bodu. Historické maximum Dow posunul na 18 537,57 bodu a S&P 500 jej navýšil na 2 168,99 bodu. Index volatility VIX klesl o 1,69 % na 12,82 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o více než pět bazických bodů na 1,531 %.

V plusu skončilo devět z deseti sektorů, nejvíce se dařilo finančnímu odvětví, energetickému sektoru a technologickému odvětví. Klesl sektor veřejných služeb.

Americké akcie (14. července 2016)
Americké akcie (14. července 2016)Zdroj: Google

Hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí ve čtvrtek zveřejnily finanční skupinaBlackRock (-0,65 %), investiční banka JPMorgan Chase (+1,52 %) či letecký dopravceDelta Air Lines (+3,59 %). Výsledky BlackRock na rovině zisku mírně zaostaly za odhadem trhu, na rovině tržeb ale naopak očekávání trhu mírně překonaly. Výsledky JPMorgan byly nad odhady jak na rovině zisku, tak na rovině tržeb. V případě výsledků aerolinek Delta Air Lines byl zisk vyšší než se čekalo, tržby ale naopak byly nižší než odhad trhu.

V indexu Dow ve čtvrtek nejvíce zdražily akcie banky Goldman Sachs (+2,93 %), technologického podniku Apple (+1,98 %) a farmaceutické firmy Pfizer (+1,68 %). Nedařilo se naopak cenným papírům zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (-0,45 %) a pod nulou skončily ještě akcie mobilního operátora Verizon Communications (-0,29 %), výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola (-0,11 %) a výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-0,02 %).

Akcie Yum! Brands (+2,95 %), která provozuje restaurace s rychlým občerstvením KFC, Pizza Hut a Taco Bell, zpevnily poté, co firma ve středu večer oznámila, že v druhém čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 0,75 USD nad odhadem trhu 0,74 USD. Tržby firmy dosáhly 3,01 miliardy USD, analytici čekali 3,09 miliardy USD. Akcie společnosti na výsledky v poobchodní fázi reagovaly růstem o zhruba čtyři a půl procenta.

Analytici očekávají, že zisky firem z indexu S&P 500 ve druhém čtvrtletí klesly o pět procent. Po zbývající část roku by však měly růst, napsala agentura Reuters.

Úspěšný první den na burze za sebou mají akcie japonské technologické společnosti Line (+26,6 %). Vstup firmy na NYSE je největším letošním technologickým IPO. Upisovací cena akcií byla 32,84 USD za kus, obchodovat se s nimi ale začalo za 44,49 USD za kus. Nakonec titul uzavřel na 41,58 USD.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v USA v týdnu do 9. července dosáhl 254 tisíc, stejně jako v předcházejícím týdnu. Čekal se nárůst na 265 tisíc. Počet pokračujících žádostí v týdnu do 2. července stoupl na 2,149 milionu z 2,117 milionu v předcházejícím týdnu. Očekával se mírnější nárůst na 2,128 milionu.
  • Ceny amerických výrobců byly v červnu o 0,3 % vyšší než před rokem, přičemž se očekávalo, že budou naopak o 0,1 % nižší, jako tomu bylo v květnu. V meziměsíčnm srovnání ceny narostly o 0,5 %, v květnu to bylo 0,4 %.
  • Evropská komise ve čtvrtek rozšířila svůj spor s americkou společností Google kolem údajného zneužívání dominantního postavení na trhu. Komise došla k závěru, že Google zneužíval svého postavení tím, že omezoval možnosti webových stránek zobrazovat reklamy jeho konkurentů.
  • Evropský výrobce letadel Airbus získal zatím na aerosalonu výrazně více objednávek než jeho americký konkurent Boeing. Celkový počet obou výrobců letadel však zaostává za loňským aerosalonem, který se konal v Paříži.
  • Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer zvýšil svou nabídku na převzetí americké biotechnologické firmy Monsanto na 125 dolarů za akcii z původních 122 dolarů na akcii. Bayer ve čtvrtečním prohlášení uvedl, že revidovaná nabídka přichází po několika týdnech jednání s firmou Monsanto. Celkovou hodnotu dohody však firma nezveřejnila s tím, že od původní nabídky, která ohodnocovala firmu Monsanto na 62 miliard USD, se změnily dluhové závazky americké společnosti. Spojením by vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě.
  • Německý výrobce čipů Infineon Technologies koupí od americké firmy Cree za 850 milionů USD její divizi Wolfspeed Power and RF. Posílí tak v oblasti energeticky úsporných čipů, které by měly dominovat trhu v příštím desetiletí, a technologie 5G.
  • Newyorská energetická společnost plánuje výstavbu větrné elektrárny u Long Islandu, která bude největším projektem větrné elektrárny na moři v USA a bude třikrát větší než elektrárna u Rhode Island, která má začít fungovat v letošním roce.Informovala o tom agentura AP.
  • Mediální firma Viacom pokračuje ve snaze prodat podíl ve studiu Paramount Pictures. Management firmy plán podporuje, na rozdíl od National Amusements, holdingové společnosti zakladatele Viacomu Sumnera Redstonea, jež drží ve Viacomu významný podíl.
  • Výrobce čipů Cypress Semiconductor spolupracuje s investiční bankou Goldman Sachs na strategických variantách své budoucí existence. O společnost se ucházejí tři velké firmy z oblasti private equity.

Výsledková sezóna:

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu. 

 4 200 USD za unci zlata? S kolapsem monetárního systému hračka

4 200 USD za unci zlata? S kolapsem monetárního systému hračka

Brexit všem ekonomům, analytikům a investorům jasně ukázal, že nic není dáno předem, jakkoli si to mnozí přejí. Překvapivý vývoj nahrává bezpečným přístavům, jako je zlato, a pokud se dočkáme dalších podobných překvapení, drahé kovy mohou navzdory veškeré logice a očekáváním dále posilovat.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688