Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.07.2016 00:49:21

13. července: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie ve středu znovu zpevnily, a indexy Dow a S&P 500 tak opět posunuly výše jak zavírací, tak absolutní maxima. Růst benchmarků již ale nebyl příliš výrazný a index Nasdaq Composite dokonce uzavřel v mínusu.

Nákupy akcií v minulých dnech podporovaly příznivá páteční zpráva z amerického trhu práce, podle které v USA v červnu vzniklo výrazně více pracovních míst, než se čekalo, zmírnění politického napětí v Japonsku a v Británii a vyhlídky na nová podpůrná opatření ze strany centrálních bank.

Ve středu ale akciový trh podkopalo obnovení propadu cen ropy. Náladu investorů nedokázala výrazně zvednout ani zpráva Fedu zvaná Béžová kniha, v níž centrální banka konstatovala, že v americké ekonomice stále nejsou patrné známky budoucího růstu inflace, které by ospravedlnily zvyšování úroků.

Dow nakonec posílil o 0,13 % na nové zavírací maximum 18 372,12 bodu a širší S&P 500 připsal 0,01 % na nové zavírací maximum 2 152,43 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,34 % na 5 005,73 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,76 % na 13,04 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o čtyři bazické body na 1,469 %.

Historické maximum posunuly Dow na 18 390,16 bodu a S&P 500 na 2 156,45 bodu.

V plusu skončilo šest z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru necyklického spotřebního zboží, odvětví základních materiálů a sektoru veřejných služeb. Pod nulou skončily energetický sektor, odvětví cyklického spotřebního zboží, sektor zdravotní péče a technologické odvětví.

Americké akcie (13. července 2016)
Americké akcie (13. července 2016)Zdroj: Google

Trhy se nyní připravují na rozjíždějící se výsledkovou sezónu. Analytici dotázaní agenturou Reuters očekávají, že zisky firem zastoupených v indexu S&P 500 ve druhém čtvrtletí klesly o pět procent, zhruba stejně jako v prvním kvartálu. Tržby by se podle nich měly meziročně snížit o procento. Ve druhém pololetí se však již čeká obnovení růstu zisků.

V indexu Dow ve středu nejvíce zpevnily akcie zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+1,16 %), operátora Verizon Communications (+0,96 %) a banky Goldman Sachs (+0,64 %). Nedařilo se naopak cenným papírům maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (-0,95 %), technologické firmy Apple (-0,56 %) nebo výrobce letecké techniky Boeing (-0,54 %).

Po konci středečního obchodování zveřejnily čtvrtletní hospodářské výsledky společnosti Yum! Brands a CSX.

Společnost Yum! Brands (v řádném obchodování -0,03 %), která provozuje restaurace s rychlým občerstvením KFC, Pizza Hut a Taco Bell, oznámila, že ve druhém čtvrtletí hospodařila s upraveným ziskem na akcii 0,75 USD nad odhadem trhu 0,74 USD. Tržby firmy dosáhly 3,01 miliardy USD, analytici čekali 3,09 miliardy USD. Akcie společnosti na výsledky v poobchodní fázi reagovaly růstem o zhruba čtyři a půl procenta.

Železniční dopravce CSX (v řádném obchodování +4,4 %) vykázal za druhý kvartál zisk 445 milionů dolarů neboli 0,47 USD na akcii při tržbách 2,7 miliardy USD. Trh čekal zisk na akcii 44 centů. Tržby byly v souladu s odhadem analytiků. V poobchodní fázi akcie firmy zhruba o procento zlevňovaly.

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v druhé polovině jara pokračovala v expanzi, známky budoucího růstu inflace však stále nevykazovala. Vyplývá to z pravidelné situační zprávy o vývoji ekonomiky zvané Béžová kniha, kterou ve středu zveřejnila americká centrální banka (Fed). Měnový výbor Fedu ke zprávě přihlédne na konci července, kdy se sejde k dalšímu rozhodování o nastavení měnové politiky.
  • Chystaný odchod Británie z Evropské unie neovlivní zájem Spojených států vyjednat s unií dohodu o volném obchodu známou jako Transatlantické investiční a obchodní partnerství (TTIP). Novinářům to v Bruselu, kde se nyní odehrává už 14. vyjednávací kolo, řekl analytik Jacques Pelkmans ze Střediska pro výzkum evropské politiky (CEPS).
  • Index dovozních cen ve Spojených státech v červnu meziročně klesl o 4,8 % (květen: -5 %), index vývozních cen se snížil o 3,5 % (květen: -4,5 %). Meziměsíčně dovozní ceny vzrostly o 0,2 % (odhad: +0,5 %, květen: +1,4 %) a vývozní ceny vzrostly o 0,8 % (odhad: +0,3 %, květen po revizi: +1,1 %).
  • Počet žádostí o hypotéku v týdnu do 8. června vzrostl o 7,2 % (předchozí týden: +14,2 %).
  • Analytické společnosti Gartner a IDC uvedly, že prodeje počítačů v USA se ve druhém čtvrtletí po více než roce vrátily k růstu. Podle dat společnosti Gartner, která zahrnují i prodeje tabletů s operačním systémem Windows, vzrostly prodeje počítačů v zámoří ve druhém čtvrtletí o 1,4 %. Podle dat IDC, v nichž tablety s operačním systémem Windows zahrnuty nejsou, se v USA prodeje počítačů zvýšily o 4,9 %. Americký trh tak kontrastuje se zbytkem světa, kde prodeje naopak klesly o 4,5 % (Gartner), respektive o 5,2 % (IDC).
  • Izraelská farmaceutická společnost Teva Pharmaceutical, s jejímiž akciemi se obchoduje na NYSE, zvýšila výhled svého zisku na akcii za druhé čtvrtletí na 1,19-1,22 USD z 1,16-1,20 USD. Trh čeká 1,17 USD.
  • Financial Times: Nabídky na čínská franšízová práva společnosti McDonald's nejsou příliš zajímavé.
  • Společnost Sequoia Fund, dříve největší podílník firmy Valeant Pharmaceuticals, prodala všechny své akcie farmaceutického podniku.
  • Goldman Sachs potvrdila doporučení "kupovat" na akcie Williams Companies, fundamentální pozice firmy podle analytiků zůstává silná.
  • Deutsche Bank snížila doporučení na akcie pojišťovny MetLife na "držet" z "kupovat".
  • Walgreens Boots Alliance zvyšuje čtvrtletní dividendu o 4,2 % na 37,50 centu na akcii.
  • J. M. Smucker zvyšuje dividendu na 75 z 67 centů na akcii.
  • Přebytek ropy na světových trzích navzdory rostoucí spotřebě v řadě oblastí včetně Evropy nepolevuje a jeho vliv na ceny této strategické suroviny je zásadní. V pravidelné měsíční zprávě to ve středu uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).
  • Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) dosáhla těžba ropy zemí sdružených v kartelu OPEC nejvyšší úrovně za osm let. OPEC v červnu vyprodukoval o 4 000 barelů ropy za den více než v předcházejících měsících a celkově na trh dodával 33,21 milionu barelů denně. Růst produkce způsobily téměř rekordní dodávky ze Saúdské Arábie (10,45 milionu barelů za den) a znovu se zvedající produkce v Nigérii.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí středečního obchodování najdete na Investičním webu.

3 býčí grafy: S&P 500 je na historickém rekordu. Cesta k 2 500 bodům je otevřená, věří expert3 býčí grafy: S&P 500 je na historickém rekordu. Cesta k 2 500 bodům je otevřená, věří expert

Technická analýza je a vždy bude pouze pomocníkem obchodníka, fundamenty nelze dlouhodobě ignorovat. Gregory Harmon z Dragonfly Capital právě z technického pohledu nevidí pro index S&P 500 žádnou výraznou překážku na cestě k 2 500 bodům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út   8:20  Wall Street zahájila týden obdobně, jako zakončila ten minulý ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 17:45  Piedmont Lithium stoupá o 20 % X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688