Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Dávky a příspěvky  |  11.07.2016 06:00:41

Sociální dávky pro horníky přesáhnou do r. 2023 miliardu korun

Maximálně 8.000 korun měsíčně po dobu až 5 let by mohli podle návrhu ministerstva průmyslu pobírat od státu zaměstnanci uhelných a uranových dolů propuštění v souvislosti s ukončením činnosti zaměstnavatele.

Další speciální úpravu stávajících zákonů si vyžádala kritická situace v OKD. Tentokrát jde o pomoc samotným zaměstnancům, kteří jsou ohroženi ztrátou zaměstnání v případě ukončení činnosti OKD. Vzhledem k tomu, že v podobných problémech mohou být v budoucnu i další provozovatelé dolů, nejen hlubinných, byla novela zákona z díly Ministerstva průmyslu a obchodu ČR rozšířena i o povrchové doly a těžbu uranu.

„Účelem tohoto příspěvku je komplexní dokončení zmírnění nežádoucích sociálních dopadů souvisejících s restrukturalizací nebo útlumem dopadů všem zaměstnancům právnických osob těžících uhlí nebo uran hlubinným způsobem. Zaměstnanci, jejichž pracovní poměr k těmto subjektům skončí v přímém důsledku restrukturalizace nebo útlumu jejich činnosti, budou mít nárok na poskytování příspěvku,“ uvádí se v návrhu novely, kterou budou projednávat ministři. Podle něj by měli 8 000 měsíčně pobírat zaměstnanci s převažujícím výkonem práce v podzemí hlubinného dolu a o tisícovku méně pak ti, kteří pracovali na povrchu. V původním návrhu byla maximální délka, po kterou bude možno příspěvek pobírat omezena 36 měsíci, v nynější verzi je to měsíců 60. Ne všichni však na takovou podporu dosáhnou.

Maximální výše (délky) výplaty příspěvku dosáhnou zaměstnanci s délkou pracovního poměru u těžební organizace minimálně 15 let s tím, že splňují stanovené podmínky (podzemí = minimální věk 50 let + minimální odpracované doba v těžební organizaci 25 let + minimální počet směn v podzemí 3 300, resp. povrch = minimální věk 55 let + minimální odpracovaná doba v těžební organizaci 25 let). V případě zaměstnanců uranového průmyslu – o. z. GEAM Dolní Rožínka státního podniku DIAMO – (podzemí = minimální věk 50 let + minimální odpracované doba v těžební organizaci 15 let + minimální počet směn v podzemí 2 200),“ stojí ve zprávě. V současné době je horníkům poskytován příspěvek ve výši 1 900,- /měsíc, resp. 1 500,- /měsíc a také „náhrada za ztrátu na výdělku“.

Přehled očekávaných počtů propouštěných zaměstnanců dle MPO:

Horníci_tabulka zamestnanci

 

 

 

 

 

 

Podle návrhu pro ministry jsou také striktně vymezeny společnosti, kterých se bude novela zákona týkat:

Organizacemi, které by zaměstnancům těchto firem měli příspěvky od státu vyplácet by měly být státní podniky IAMO a Palivový kombinát Ústí, které s vyplácením mimořádných příspěvků mají bohaté zkušenosti.

„Celkové náklady státního rozpočtu spojené s očekávaným propouštěním zaměstnanců by v letech 20162018 mohly dosáhnout cca 200 mil. a v letech 20162023 cca 867 mil. ,“ uvádí zpráva.

Jiří Reichl


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688