Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  09.07.2016 00:19:49

8. července: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily páteční obchodní seanci přibližně půlprocentním růstem a během dne zisky dále navyšovaly. Nákupní náladu investorů podporovala zpráva z trhu práce, podle které americká ekonomika v červnu vytvořila výrazně více nových pracovních míst, než se čekalo. Zpráva podle analytiků naznačuje, že ekonomika USA po slabém úvodu roku opět nabírá na síle.

Americká ekonomika v červnu mimo zemědělství vytvořila zhruba 287 tisíc nových pracovních míst. Trh čekal, že vzniklo jen asi 180 tisíc míst. Celková míra nezaměstnanosti vzrostla na 4,9 % z 4,7 %, čekal se růst na 4,8 %. V kategorii pracovní síly přibylo 414 000 lidí, kdežto v předešlých dvou měsících z ní souhrnně více než 800 000 osob vypadlo. Zatímco počet zaměstnaných se zvýšil o 67 000, počet registrovaných nezaměstnaných narostl o 347 000.

Podle některých analytiků by příznivá čísla z trhu práce mohla vrátit do hry možnost zvýšení úrokových sazeb Fedu.

Dow v pátek vzrostl o 1,4 % na 18 146,74 bodu, širší S&P 500 posílil o 1,53 % na 2 129,90 bodu a Nasdaq Composite uzavřel se ziskem 1,64 % na 4 956,76 bodu. Index volatility VIX spadl o 10,57 % na 13,20 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil téměř o tři bazické body na 1,357 %.

Intradenní maximum S&P 500 bylo 2 131,71 bodu a index Dow se během dne vyšplhal na 18 166,77 bodu. Historické maximum S&P 500 je 2 134,72 bodu a rekordní hodnota indexu Dow je 18 351,36 bodu.

Z jednotlivých sektorů v pátek nejvíce zpevnily odvětví základních materiálů, sektor cyklického spotřebního zboží a finanční odvětví. Nejmenší přírůstky zaznamenaly sektor zdravotní péče, telekomunikační odvětví a sektor veřejných služeb.

Americké akcie (8. července 2016)
Americké akcie (8. července 2016)Zdroj: Google

Za celý týden Dow posílil o 1,1 %, S&P 500 přidal 1,28 % a Nasdaq Composite vzrostl o 1,94 %. Na amerických burzách se obchodovalo v uplynulém týdnu jen čtyři dny, v pondělí trhy zůstaly zavřené kvůli oslavám Dne nezávislosti.

Americké akcie (5.-8. července 2016)
Americké akcie (5.-8. července 2016)Zdroj: Google

V indexu Dow skončilo v pátek všech třicet emisí v zelených číslech. Nejvíce se dařilo akciím výrobce těžké stavební a těžební techniky Caterpillar (+3,09 %), chemické firmy DuPont (+2,86 %) a vydavatele platebních karet American Express (+2,81 %). Nejméně zpevnily akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson (+0,28 %), řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's (+0,32 %) a zdravotnické skupiny UnitedHealth Group (+0,33 %).

Akcie biotechnologické společnosti Juno Therapeutics (-31,87 %) se propadly poté, co americký regulační orgán pozastavil testování jejich léku na leukémii. Stalo se tak po smrti dvou pacientů, kteří byli do testování zahrnutí.

Cenné papíry výrobce telekomunikačních zařízení Polycom (+12,7 %) naopak výrazně zpevnily poté, co společnost Siris Capital oznámila, že firmu koupí za dvě miliardy dolarů v hotovosti. Polycom kvůli této dohodě ruší dříve dohodnutou fúzi s kanadskou firmou Mitel Networks (+19,77 %).

Akcie maloobchodního prodejce Gap (+4,95 %) zpevnily poté, co firma po konci čtvrtečního obchodování oznámila, že jí v červnu tržby ve stejnojmenných obchodech stouply ve srovnání s minulým rokem o dvě procenta.

Hlavní páteční události na amerických trzích:

  • Americká ekonomika v červnu mimo zemědělství vytvořila zhruba 287 tisíc pracovních míst. Trh odhadoval, že vzniklo jen asi 180 tisíc míst. Celková míra nezaměstnanosti vzrostla na 4,9 % z 4,7 %, čekal se růst na 4,8 %. Nečekaně silná tvorba pracovních příležitostí do hry opět vrátila možnost relativně brzkého zvýšení sazeb ze strany Fedu.
  • Americký regulační orgán pozastavil testování léku na leukémii biotechnologické společnosti Juno Therapeutics. Stalo se tak po smrti dvou pacientů, kteří byli do testování zahrnutí.
  • Bernstein zvyšuje doporučení na akcie Intelu na "market perform" z "underperform", doporučení na akcie AMD naopak snižuje na "underperform".
  • Twitter plánuje rozšířit živé vysílání sportovních akcí. Společnost momentálně jedná s NBA, MLS (Major League Soccer) a kabelovou televizí Turner o získání práv k živému streamování. Twitter by tak navázal na dohodu s NFL, která zahrnuje vysílání některých zápasů amerického fotbalu v listopadu tohoto roku.
  • Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA) začal zkoumat zhruba 430 000 motocyklů Harley-Davidson z modelových let 2008-2011. Je to odpověď na stížnosti, že u některých těchto strojů náhle selhaly brzdy, uvedl v pátek NHTSA.
  • Výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová navrhla na místo svého zástupce viceguvernéra čínské centrální banky Tchao Čanga. Do funkce náměstka výkonného ředitele MMF by měl nastoupit 22. srpna, sdělil v pátek MMF.
  • Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy se ve Spojených státech v uplynulém týdnu zvýšil o deset na 351. Celkový počet vrtů pro těžbu ropy a plynu se zvýšil o devět na 440. Počet aktivních vrtů pro těžbu ropy se zvýšil v pěti z posledních šesti týdnů.

 Pokračování shrnutí pátečního obchodování v USA najdete na Investičním webu.


Očekávané výsledky světových firem v týdnu od 11. červenceOčekávané výsledky světových firem v týdnu od 11. července

Které světové firmy představí výsledky hospodaření za uplynulý kvartál v týdnu od 11. července a jaké zisky v rámci indexu S&P 500 a od jednotlivých společností očekávají analytici oslovení agenturami Thomson Reuters a Bloomberg?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688