Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.07.2016 09:19:15

Rozbřesk – Po dobrém výsledku ADP se dnes pozornost soustředí na payrolls

Trhy na začátku léta zaměstnává hned několik docela zásadních či minimálně zajímavých kauz. Kromě obligátního Brexitu a rekordně nízkých sazeb dluhopisů jde například i o případ italského bankovního systému, respektive sporů o to, jakým způsobem bude vyřešena potřeba rekapitalizace bank.

Připomeňme, že podle nových pravidel by totiž měli břímě nést v první řadě akcionáři a věřitelé institucí, jež se ocitly v problémech (a ne daňoví poplatníci). To, že debaty se v tomto směru rozhodně neuklidňují, naznačily i středeční komentáře italského premiéra Renziho. Ten uvedl, že pokud otázka špatných půjček v italských bankách má hodnotu jedna, tak otázka derivátů v jiných velkých (evropských) bankách má hodnotu jedno sto. Ani zbytek léta tak asi rozhodně nebude nudný a lze čekat další slovní přestřelky mezi Renzim a např. představiteli Německa. Dnes se však pozornost stáčí k USA, respektive k tamějšímu trhu práce. Na pořadu dne je zveřejnění oblíbené statistiky počtu pracovních míst, respektive počtu lidí na výplatních páskách (payrolls) v červnu. Poslední čísla z USA byla dobrá a i nám vychází odhad nepatrně nad konsenzem trhu (přírůstek cca 180 tis.). Kromě čísla samotného bude zajímavá a sledovaná i revize údajů za duben a květen. Připomeňme, že údaj za květen zaostal výrazně za očekáváním.

Zde se však sluší dodat, že revize odráží jednak změny v počtu pracovních míst, jednak úpravy parametrů sezónního očištění (což je například případ revize zveřejněné minulý měsíc). Vůbec je celkem zajímavé, že stránky amerického ministerstva práce uvádí, že změna počtu pracovních míst je statisticky významná zhruba od hranice 100 tisíc. To znamená, že např. odchylku ”skutečnosti” o 50 tisíc od konsenzu je vlastně třeba hodnotit obezřetně a s rozvahou (tomu konec konců tržní reakce v případě podobného překvapení zpravidla odpovídá ;-)).

Region

Forint se zlotým včera vůči euru solidně zpevnily a tendence sílit měla i koruna. Kromě payrolls v USA dnes budou zveřejněny i některé zajímavé údaje v regionu. V ČR to budou čísla za průmysl a maloobchod za květen. V případě průmyslu očekáváme mírně lepší výsledek než trh, v případě maloobchodu naopak. Dopad na trhy by měl být malý. Kromě toho bude zveřejněna i míra inflace v Maďarsku (červen), která by měla zůstat lehce pod nulou. Důležitou událostí bude i revize maďarského ratingu ze strany společnosti Moody’s (tradičně po zavření trhů).

EUR/USD

Pár EUR/USD se včera obchodoval v poměrně úzkém pásmu a např. pozitivní vyznění dat ADP z trhu práce nemělo na obchodování výraznější vliv.

Dnes je v centru pozornosti oficiální report z trhu práce USA za červen (payrolls). Kromě hlavního čísla bude sledovaná i revize údajů za minulé dva měsíce. Podle našich odhadů byl přírůstek počtu pracovních míst lehce nad 180 tisíci a údaj za minulý měsíc byl výjimkou (a číslo může být revidováno směrem vzhůru). Celkové vyznění payrolls by tak podle nás mělo být pro dolar spíše pozitivní.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688