Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  07.07.2016 10:34:37

Americké akcie: Rok 2016 jako bod zásadního zlomu?

Technická analýza umí divy. Nebo je alespoň umí naznačit.

Víte, co je býčí engulfing, nebo také býčí pohlcení? Na denním grafu tento signál vypadá zhruba tak, že maximum (high) a minimum (low) daného dne jsou vyšší, respektive nižší než maximum a minimum dne předchozího, a navíc je závěrečná cena (close) vyšší než ta z předchozího dne. Medvědí engulfing (pohlcení) se liší tím, že závěrečná cena daného dne je naopak nižší než ta předchozí. To vše po fázi konsolidace mezi úrovněmi rezistence a supportu.

Tom Fitzpatrick ze CitiFX tuto logiku napasoval na roční graf. A rok 2016 mu v případě, že letos index S&P 500 dokáže překonat loňské historické maximum okolo 2 135 bodů (a chybí mu zhruba 2 %), připadá velice zajímavý. Pokud by na konci prosince byl navíc index meziročně výše (znamená to hodnotu okolo 2 050 bodů a vyšší), znamenalo by to podle Fitzpatricka takový roční býčí engulfing - po konsolidaci svíčka splňující parametry signálu nástupu nového trendu (v případě nižší závěrečné roční ceny by šlo pak o engulfing medvědí).

Analytik ze Citigroup si především všímá podobnosti s rokem 1982, kdy se podobným způsobem americkému indexu podařilo "setřást" 16 let konsolidace a vyrazit výše. "Roky 1935 a 1982, kdy naposledy došlo k tomuto patternu na ročním grafu, byly následovány ročními růsty cen akcií o 28 %, respektive 17 %. Na konci 30. let vzala technická analýza kvůli makroekonomickým a politickým souvislostem zasvé, podobnost s rokem 1982 je ale nadějná. Od roku 2000, tedy také 16 let, totiž hlavní americký index také nepředvádí nic jiného než jednu velkou konsolidaci," píše Fitzpatrick.

S&P 500 - bude rok 2016 rokem vystoupení z dlouhodobé konsolidace?
S&P 500 - bude rok 2016 rokem vystoupení z dlouhodobé konsolidace?Zdroj: Citigroup

Je to taková hezká hra s čísly. Loňské intradenní minimum například bylo nižší než letošní, což trochu nabourává variantu, že by letošní rok byl oním bodem zlomu. Ale myšlenka je to jistě zajímavá, nad intradenními hodnotami při pohledu z takové "vzdálenosti" i technický analytik možná přimhouří oko. Jen jestli letošní rok se všemi svými politickými a ekonomickými hrozbami spíše nebude připomínat zmíněná 30. léta. Ne snad, že by měla být za pár let válka (doufejme), ale že zkrátka Fitzpatrickem samotným zmiňovaný "big picture" není zrovna nakloněn technickým signálům na tak dlouhém grafu.

Bude brexit na akciových trzích bezvýznamnou epizodou?Bude brexit na akciových trzích bezvýznamnou epizodou?

Přestože hlasování o budoucnosti Velké Británie skončilo pro mnohé investory a ekonomy překvapivě, na americké akciové trhy nakonec mělo jen krátkodobý vliv. Velmi rychlé vzpamatování se trhů pro mnohé analytiky není tak velkým překvapením, což ukazuje na to, že býci mají stále silné slovo. 



Přečtěte si také:

01.11.2020Americké volby 2020: Zopakuje se scénář z roku 2016? Lukáš Baloga (ProfitLevel)
21.05.2019Akcie Tesly včera nejníže od roku 2016 Patria (Patria Finance)
11.09.2017Technický komentář S&P 500: Tyto hladiny jsou pro americké akcie zásadní Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688