Research (J&T BANKA)
Investice  |  07.07.2016 09:37:04

Britské panoptikum - libra si to dál oslabuje


Libra si to dál šine na slabší úrovně, od referenda už ztratila téměř 14 procent své hodnoty (proti dolaru). Několik nemovitostních fondů investujících do britských nemovitostí omezilo obchodování, protože příliš mnoho lidí se snažilo vytáhnout své investice. A nemovitosti nepatří mezi nejlikvidnější aktivum.
       

Snaha ukotvit peníze v bezpečném přístavu je vidět na výnosech státních dluhopisů. Desetiletý britský poklesl už o 60 bazických bodů, německý a USA o cca 30-35 bodů.

Bank of England zasahuje. Centrální banka snížila proti-cyklický kapitálový polštář z 0,5 na 0 procent s okamžitou platností, minimálně na rok. Podle jejího odhadu to uvolní bankám kapitál s úvěrovou kapacitou až 150 mld.

 

A teď politika: Theresa May vyhrála první kolo vnitrostranických voleb na šéfku strany Konzervativců s velkým náskokem. Jako jediná z kandidátů odmítla slíbit, že Brexit nezmění postavení lidí z EU, kteří žijí v Británii. Řekla, že “nikdo nezbytně nežije někde navždy”. To že řekla? Saprment! To musí byt ženská!

To Německo uvažuje o nabídce dvojího občanství pro Brity, kteří žijí a pracují v zemích EU. Trochu jiný přístup.

A co na to lidi? Začněme jedním průzkumem, který sledoval emoce Britů po vyhlášení výsledků referenda. 32 procent respondentů se chtělo rozplakat. Ve věkové skupině 18-39 slzy zastihly téměř polovinu lidí. A v této

věkové skupině následovala zlost (67%), frustrace (71%), znechucení (61%). Paul Ekman by měl radost.

Každopádně důvěra lidí v budoucí ekonomický vývoj poklesla. A to tak, že pořádně: sentiment ohledně celé ekonomiky je v recesním pásmu, firmy očekávají výrazně menší růst tržeb a o investicích nyní moc neuvažují. O sebenaplňujících účincích pesimismu netřeba široce psát.

 

Ale jedeme dál, co bude dál? (pozor to není epizeuxis, ale jen absolutní rým). Zajímavé zpestření přinesla právní firma Mishcon de Reya (žádné béčko). Ta varuje vládu, že článek 50, který by měl aktivovat vystoupení Británie z EU, uvádí mimo jiné, že tento odchod se odehraje v souladu s ústavními předpisy vystupující země. A Britské ústavní právo říká, že takový krok musí odsouhlasit britský parlament, protože výsledek referenda sám o sobě není závazný. Takže pokud vystoupení země neodsouhlasí parlament, tak žaloba a soud. Vypadá to jako prkotina. Problém je, že většina poslanců parlamentu nechce vystoupit z EU, takže je riziko, že by výsledek referenda odmítli. Politici se začínají kroutit a dokonce lamentují, že přece nějaká právní firma nemůže zvrátit výsledek referenda. Ale no tak, to že máte strach, neznamená, že ústava přestává platit.

David Navrátil



J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688