Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  06.07.2016 23:23:49

6. července: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zahájily středeční seanci v mínusu, ještě v první polovině obchodování se ale vrátily nad nulu a nakonec mírně zpevnily. V úvodu na trhu převažoval pesimismus kvůli obnoveným obavám z očekávaných dopadů výsledku britského referenda z konce června, později ale náladu zlepšila zpráva institutu ISM o vývoji aktivity v sektoru služeb USA. Večer investoři vyhodnocovali ještě zápis z červnového zasedání Fedu.

Odpolední údaje institutu ISM ukázaly, že tempo růstu aktivity v americkém sektoru služeb bylo v červnu nejvyšší za sedm měsíců. Zpráva tak zmírnila obavy z dopadů brexitu na světovou ekonomiku.

Investoři také čekali na zápis z červnového zasedání měnového výboru Fedu, který centrální banka USA zveřejnila dvě hodiny před koncem obchodování. Zápis potvrdil slova guvernérky Fedu Janet Yellenové, která na tiskové konferenci po konci zasedání FOMC uvedla, že americká centrální banka zastává názor, že je třeba před opětovným zvýšením základní úrokové sazby počkat na další makrodata a vývoj po britském referendu. Zasedání FOMC se konalo 14. a 15. června, tedy ještě před referendem, v němž se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie.

Dow nakonec posílil o 0,44 % na 17 918,62 bodu, širší S&P 500 přidal 0,54 % na 2 099,73 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,75 % na 4 859,16 bodu. Index volatility VIX klesl o 3,98 % na 14,96 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se nepatrně snížil na 1,375 %.

V plusu skončilo devět z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo sektoru základních materiálů, odvětví zdravotní péče a sektoru cyklického spotřebního zboží. V mínusu skončilo pouze telekomunikační odvětví.

Americké akcie (6. července 2016)
Americké akcie (6. července 2016)Zdroj: Google

Akcie leteckých dopravců American Airlines Group (-2 %) a United Continental Holding (-2,43 %) výrazně zlevnily poté, co na ně analytici banky Credit Suisse snížili doporučení na "underperform" z "outperform", respektive na "neutral" z "outperform".

Nedařilo se ani akciím poskytovatele streamovaného videa Netflix (-3,38 %), na něž snížili doporučení analytici společnosti Jefferies. Hodnocení upravili na "underperform" z "držet".

Zlevnily i akcie řetězce lékáren a drogerií Walgreens Boots Alliance (-2,36 %), který před začátkem obchodování reportoval horší než očekávané kvartální tržby. Firma za své třetí finanční čtvrtletí vykázala zisk 1,1 miliardy USD neboli 1,01 USD na akcii při tržbách 29,5 miliardy USD. Upravený zisk na akcii činil 1,18 USD, o rok dříve dosáhl za stejné období 1,02 USD. Tržby se podniku meziročně zvýšily o 2,4 %. Trh čekal upravený zisk na akcii 1,04 USD a tržby 29,71 miliardy USD.

Akcie automobilky Tesla Motors (+0,21 %) mírně zdražily i přesto, že analytici společnosti Pacific Crest snížili jejich cílovou cenu na 190 z 212 USD.

V indexu Dow nejvíce zdražily akcie farmaceutické společnosti Merck (+2 %), maloobchodního řetězce s potřebami pro kutily Home Depot (+1,72 %) a technologické společnosti Cisco Systems (+1,38 %). Nedařilo se cenným papírům chemického obra DuPont (-1,76 %), vydavatele platebních karet Visa (-0,82 %) nebo výrobce spotřebního zboží Procter & Gamble (-0,48 %).

Hlavní středeční události na amerických trzích:

  • S opětovným zvýšením základní úrokové sazby je třeba počkat na další údaje z americké ekonomiky a také na to, co přinese výsledek britského referenda o budoucnosti Spojeného království v Evropské unii. Shodli se na tom na červnovém zasedání členové měnového výboru FeduVyplývá to ze zápisu ze zasedání, který byl zveřejněn ve středu večer. Zasedání FOMC se konalo 14. a 15. června, tedy ještě před referendem, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod své země z Evropské unie.
  • Index nákupních manažerů v nevýrobním sektoru podle ISM v červnu vzrostl na 56,5 bodu z 52,9 bodu v květnu (odhad: 53,3 bodu).
  • Sektor služeb ve Spojených státech podle finálních dat agentury Markit v červnu expandoval rychleji než v květnu. Index nákupních manažerů vzrostl na 51,4 bodu z květnových 51,3 bodu, předběžná data počítala se stagnací na květnové hladině. Průměr za druhé čtvrtletí se zvýšil na 51,8 bodu z 51,4 bodu v prvním kvartálu. Kompozitní index byl finálními daty potvrzen na 51,2 bodu, které hlásila i předběžná data, po květnových 50,9 bodu. Stále se tak nachází pod průměrem po finanční krizi z roku 2008.
  • Cena zlata ve středu vystoupila na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Na trzích se znovu rozhořely obavy kvůli rozhodnutí Británie opustit Evropskou unii. Investoři za této situace vyhledávají bezpečnější aktiva.
  • Jefferies snižuje doporučení na akcie Netflixu na "underperform" z "držet", cílovou cenu upravuje na 80 ze 120 USD.
  • Credit Suisse snižuje doporučení na akcie American Airlines na "underperform" z "outperform". Na "neutral" z "outperform" snižuje doporučení na akcie United Continental.
  • SunTrust zvyšuje cílovou cenu akcií Amazonu na 775 ze 710 USD.

 Pokračování shrnutí středečního obchodování najdete na Investičním webu.


Děsivá korelace: Máme se připravit na mizivé akciové výnosy?Děsivá korelace: Máme se připravit na mizivé akciové výnosy?

Pokud bychom měli věřit tomuto akciovému ukazateli, v následujících letech budou roční výnosy z amerických akcií výrazně podprůměrné.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688