Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  06.07.2016 10:47:29

15 chyb, které se v investování neodpouštějí

1. Impulzivní reakce na krátkodobé výkyvy

Internet v mobilu je dnes naprostou samozřejmostí, což mnoho lidí nutí k tomu, aby každou minutu kontrolovali, co se děje. Bohužel to platí i o dění na finančních trzích. Sledovat denní vývoj cen finančních aktiv je ale kontraproduktivní. Pokud investování vnímáte jako dlouhodobou záležitost, nenechte se vykolejit krátkodobou volatilitou. Chybou je také to, pokud budete své investiční portfolio každý měsíc přeskupovat podle toho, jak si jeho jednotlivé složky vedly v předchozích čtyřech týdnech. Pokud navíc budete při propadech trhů ve strachu prodávat a během rally v euforii nakupovat, budete dělat přesný opak toho, čemu se říká časování trhu.

2. Investování podle emocí

Představte si následující situaci: Máte peníze ve dvou podílových fondech. Jeden podílový list v obou fondech jste koupili za 10 dolarů, dnes je ale tržní cena podílového listu prvního fondu jen 5 dolarů, zatímco druhého 20 dolarů. Který fond byste měli prodat? Těžko říct. Záleží na tom, od kterého očekáváte lepší výkonnost v příštích letech. Pokud předpokládáte, že vyšší zhodnocení nabídne fond, který je aktuálně ztrátový, prodejte ziskovou pozici a vložte peníze do něj. To, že některé složky portfolia prodělávají, ještě neznamená, že byste se jich měli zbavit.

3. Maximalizace zisků bez ohledu na rizika

Každý investor chce vydělat co nejvíce, vše ale má své meze. Nebuďte až příliš hamižní a nechoďte do rizika za každou cenu. Každá mince má dvě strany, takže tam, kde je potenciál vysokého zhodnocení, je i riziko velkých ztrát. Ještě před pár lety byly za nejatraktivnější trhy považovány Brazílie, Rusko a Čína. Jak to na těchto trzích vypadá dnes? Úzce zaměřené fondy investující do rozvíjejících se a okrajových trhů nabízejí vyšší výnosy, ale výměnou za vyšší volatilitu, nižší likviditu, a tedy celkově vyšší riziko.

4. Investování bez jasného plánu

Bez plánu ani ránu. Tak by se dala shrnout jedna ze základních rad. Než na trhy vstoupíte, udělejte si buď sami, nebo lépe ve spolupráci se zkušenými odborníky jasnou představu o tom, proč chcete investovat, co od investování očekáváte a jakou míru rizika jste ochotni přijmout. A plánu, který vytvoříte, se za všech okolností držte. Možná budete mít občas nutkání hřešit a chopit se aktuální příležitosti, když ale taková situace nastane, zavřete oči a přejděte ji. Někdy byste možná vydělali zajímavé peníze navíc, jindy byste ale naopak o hodně přišli.

5. Ignorování poplatků

I malý poplatek je poplatek. Když si všechny drobné platby obchodníkovi a dalším stranám sečtete, nebudete se stačit divit, k jakému číslu se za pár let dostanete. Poplatky jsou rozhodně důležité, na druhou stranu byste se ale neměli řídit jen jimi. Pokud vám někdo bude nabízet kompletní profesionální servis zadarmo, měli byste zpozornět. Nikde není napsané, že musí jít hned o podvodníka, jde ale o varovně vztyčený prst, který byste neměli ignorovat. I zde obvykle platí zlatá střední cesta.

6. Přehnaně složité analýzy

Základem každého rozhodnutí by na trzích měla být dobře provedená analýza. To ale neznamená, že musíte studiem čísel jedné firmy strávit měsíce. Nakonec platí, že nejlépe fungují jednoduché věci. Warren Buffett říká, že investuje jen do toho, čemu rozumí (nedávno tuto zásadu upozadil, když coby technologický panic nakupoval akcie Applu). To by měla být zásada číslo jedna. Když nerozumíte biotechnologiím, obloukem se jim vyhýbejte a raději se poohlédněte po něčem jiném. Když budete analyzovat byznys, který chápete, lépe poznáte, co je důležité a čemu se vyplatí věnovat pozornost.

7. Slabá diverzifikace portfolia

Finanční krize z roku 2008 přes prsty praštila zejména ty, kdo byli "nadvážení" v akciích z bankovního sektoru. Podobně na přelomu tisíciletí si své užili investoři do technologických akcií. Každá doba má své favority i své poražené. Jediným způsobem, jak se ochránit před dramatickým poklesem hodnoty portfolia, je jeho diverzifikace, a to jak napříč sektory, tak napříč regiony a typy investičních instrumentů.

Další chyby, kterých by se investoři měli vyvarovat, najdete na Investičním webu. 

Smrt investování?!Smrt investování?!

Za ideální způsob spoření na důchod je dlouhodobě považována investice do diverzifikovaného portfolia sestávajícího ze světových akcií, státních, případně něco málo firemních dluhopisů a minima hotovosti. Tento zažitý koncept již v současnosti ale nemusí fungovat. Ve skutečnosti vlastně nefunguje již několik desetiletí. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688