Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  01.07.2016 18:41:04

Největší investoři do fyzického stříbra v roce 2015

Stříbro má v tomto roce velmi pravděpodobně namířeno k překonání dosavadních rekordů a potvrzení své významné role ve světě investic. Celosvětová poptávka po tomto kovu neustále narůstá a těžba se dál zvyšuje. Dokazují to i nové informace z trhu.

Podle zprávy World Survey Silver od světového institutu pro stříbro se na přední místo ve fyzické investiční poptávce po stříbře dostaly Spojené státy americké. Je to docela zajímavá změna, protože dosavadní prvenství si dosud udržovala Indie, která, jak známo, patří mezi přední konzumenty zlata i stříbra. Pro představu Indové v roce 2008 nakoupili víc než 100 milionů uncí (Moz) stříbrných slitků z celkového světového množství cca 125 Moz. Poptávka po stříbrných slitcích nicméně představuje jen jednu část z celkové globální investiční poptávky po fyzickém stříbře. Do této sumy je potřeba započítat i oficiální poptávku po stříbrných mincích, a ta také neustále narůstá.

Indie vloni nakoupila cca 82,5 Moz stříbrných slitků, zatímco USA 51,8 Moz, Evropa cca 12,7 Moz a čtveřici uzavírá Čína se 3,8 Moz.

Spojené státy zaznamenaly obrovský nárůst poptávky a pokud ke slitkům přidáme i celkové oficiální prodeje stříbrných mincí, pak máme nového lídra ve fyzické poptávce po stříbře.

Poptávka po stříbře

V roce 2015 činil celkový oficiální prodej USA mincovny 48,6 Moz stříbrných mincí, zatímco Indie zaznamenala pouhých 8,9 Moz. Po součtu prodejů mincí s poptávkou po slitcích se vůdcem stávají USA s objemem 100,4 Moz, zatímco Indie končí s 91,4 Moz na druhém místě. Celková světová poptávka (slitky a mince) činí 292,3 Moz .

Bohužel neexistuje způsob, jak přesně zjistit, kolik stříbrných amerických mincí Eagle končí v cizích, a nikoli v rukou Američanů, nebo naopak kolik Američané nakoupili kanadských Maple nebo australských klokanů. V případě Indů je ale pravděpodobné, že nakupují drtivou většinu svých vlastních oficiálních mincí.

Zajímavá jsou data z Číny. Tamní poptávka po stříbrných slitcích je až na čtvrtém místě za Evropou. I kdybychom předpokládali, že Číňané nakoupili všechny své stříbrné mince (kdy prodej v roce 2015 činil cca 10,7 Moz), jejich celková poptávka po slitcích a mincích je jen 14,5 Moz. Zatímco Číňané jsou největšími kupci zlata na světě, stříbro ještě nemají tak podchycené, jako USA nebo Indie.

Dá se tedy říci, že zlato a stříbro je rozděleno mezi dvě velké mocnosti, a sice na západě a východě. Čína dominuje na trhu se zlatem, zatímco USA jsou největšími investory na poli stříbra.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.


Logo Zlaťáky.cz

Zlaťáky.cz

Jedna z nejvýznamnějších společností na trhu nabízí nejlepší ceny investičního zlata a stříbra od renomovaných světových výrobců Argor Heraeus SA, PAMP, Perth Mint, Münze Österreich. Disponujeme též nejširší nabídkou numizmatiky v rámci Evropy! Důvěřujte tradici – jsme s Vámi už 8 let. Více informací na www.zlataky.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
St 15:53  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)

Přečtěte si také:

07.02.2021Zlato a stříbro: Fyzická poptávka v Asii roste Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
16.04.2018Nárůst importu stříbra do Indie v roce 2017 přes 50 % Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
28.04.2017Evropské akcie zažívají největší příliv peněz od roku 2015 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688