Drzost zlodějů roste. Před dovolenou nezapomeňte zabezpečit byt

APICT0547.jpg

Přestože v  posledních letech výrazně ubývá vykradených domů a bytů a od roku 2013 do roku 2015 klesl počet podobných případů asi o třetinu, i tak je v České republice každý den vykradeno v průměru téměř dvacet domácností. Stále více se také vyrovnává množství vloupání v jednotlivých měsících roku. Zatímco dříve počet raketově stoupal především v létě, nyní žádné větší výkyvy během roku nejsou. To ale neznamená, že bychom před odjezdem neměli myslet na zabezpečení domova, například srpen byl i v roce 2015 měsícem s druhým nejvyšším počtem vloupání.

 Rozdíly v měsících smazává stále větší drzost zlodějů. „Jsou schopni vykrást byt, i když doma spíte. Je jim jedno, jestli je někdo doma nebo ne. Obě varianty jsou pro ně zajímavé. Když doma jste, stačí jim vzít klíče třeba od auta a mají vystaráno. Když nejste, mají zase čas odnést víc věcí včetně drahé elektroniky,“ říká Jan Hrnčíř, bezpečnostní odborník společnosti ASSA ABLOY, která v České republice vyrábí zámky FAB. Navíc o prázdninách jsou často doma děti, které nemají školu. Zloději tak ubývá možnost se do bytu vloupat během dne.

Jiné to ale je, když odjíždíte na dovolenou a jste třeba více než týden pryč. Myslet byste měli na spoustu věcí. Nezatahovat žaluzie, dohodnout se na vybírání schránky. Dnes také existují možnosti, že se vám doma večer třeba na hodinu rozsvítí. Už vůbec pak není dobré se s odjezdem příliš chlubit. Ať už na sociálních sítích, ale třeba i v autobuse cestou z práce.

Nejspolehlivěji ale funguje kvalitní zabezpečení. Od dveří až po cylindrickou vložku a kování. „Zloděj, který uvidí dobře zabezpečený byt, o nic se nepokusí a raději půjde o dům dál,“ dodává Jan Hrnčíř.

Graf: Srovnání vykradených domácností mezi roky 2013 až 2015

 

Dovolená a vykradený byt! 5 chytrých rad, jak tomu zabránit? 

Na zabezpečení svých domů a bytů, zejména před odjezdem na dovolenou, dbají lidé stále více a policejní statistiky tomu odpovídají. Jak se ale snižují počty vykradených nemovitostí, tak stoupá vynalézavost zlodějů. To, co by je dříve od vniknutí do domu odradilo, je dnes jen drobnou komplikací. Co by tedy měli lidé udělat, než odjedou na vytoužený letní odpočinek? Stručné tipy jsme pro vás připravili s odborníkem na zabezpečovací systémy značky FAB, Janem Hrnčířem.

1. Vždycky to fungovalo? Teď už nemusí! 

Máte zámek v nejvyšší bezpečnostní třídě? Skvělé! Ale jak dlouho už je ve vašich dveřích namontovaný?  Životnost cylindrické vložky záleží na počtu otočení klíčem, ale obecně platí, že po pěti až deseti letech byste ji měli vyměnit. Důvodem je nejenom fyzické opotřebení, ale také zastarání bezpečnostních ochranných prvků. Zloději se bohužel učí rychle. „Novou cylindrickou vložku ale vždy kupujte v ověřeném zámečnictví a vyberte takovou, která má minimálně 3. nebo 4. bezpečnostní třídu,“ říká Jan Hrnčíř z FABu.   

2. Pozor na okna a garáž 

Ačkoliv vchodové dveře patří stále k nejčastějším „vstupním branám zlodějů“, nepodceňujte ani okna, dveře na balkón či terasu a garáž. U oken vám dobře poslouží samolepicí bezpečnostní fólie. Výrazně zvýší pevnost skla a zabrání prohození předmětu dovnitř. Rozbít sklo s fólií je skutečně hodně náročné a tak si to spousta zlodějů raději rozmyslí. Achillovou patou garáží bývá často to základní – zámek. Do zámku u hlavních dveří investujeme zcela automaticky, v garážových vratech ale často necháváme cylindrickou vložku, kterou tam namontovali ještě stavbaři. To znamená tu nejobyčejnější. Na to sázejí často i pojišťovny. „Ať máte sebevyšší pojistku, máte-li obyčejný zámek u dveří do garáže, na plnění zapomeňte,“ varuje Jan Hrnčíř. 

3. Nevypnula jsem žehličku! 

Necháváte, pro případ potřeby, klíče v kůlně, pod květináčem či mezi dřevem do krbu? Jen málokdo najde takové místo, na které nepřijdou i zloději. Vsaďte proto na moderní řešení a zvolte třeba smart systém FAB ENTR, který vám umožní poslat v případě potřeby kód ke vstupu do domu na mobilní telefon. Jste-li na dovolené a vzpomenete si, že jste asi zapomněli vypnout žehličku nebo potřebujete zalít kytky, můžete v klidu požádat souseda či kamarádku, aniž by měli klíče od bytu. Ať jste kdekoliv, jednoduše pošlete tomu, kdo má k vám domů zajít, speciální přístupový kód na jeho mobilní telefon. Po zadání tohoto kódu se dveře automaticky otevřou. „Tento kód můžete jakkoliv časově omezit. Můžete jej tedy přidělit pouze na několik hodin či dnů. Navíc není možné jej přeposlat na další mobilní telefon, takže se nemusíte bát zneužití,“ popisuje fungování FAB ENTR Jan Hrnčíř. 

4. Elektronický zabezpečovací systém aneb Ústředna není klávesnice 

Velké popularitě se v posledních letech těší také elektronické zabezpečovací systémy. Lze je poměrně snadno nainstalovat, v případě napadení posílají sms zprávy i varovné signály nebo jsou napojeny přímo na bezpečnostní agenturu. Ale pozor! Pokud nemáte systém správně nastavený, nemusí spolehlivě fungovat. Důležité je například to, kam namíříte čidla – aby nesnímala třeba kočky, které proběhnou po zahradě, nebo naopak nemířila tak, aby se jim zloděj snadno vyhnul. Častou chybou je také špatné umístění ústředny, která je nejdůležitější částí celého systému. „Většinou vidíme ústředny spolu s klávesnicemi na snadno přístupných místech – v chodbách hned za vchodovými dveřmi nebo na začátku schodiště. Právě to ale zlodějům nahrává. K ústředně se snadno dostanou, mohou ji rozbít a celý systém snadno vyřadit z provozu,“ varuje Jan Hrnčíř, proč by u dveří měly zůstávat pouze klávesnice, zatímco ústředny je dobré skrýt třeba do šatny nebo klidně do ložnice. 

5. Nepodceňujte staré dobré stále opakované! 

Následující pravidla známe všichni zpaměti, přesto je ale dobré si je znovu zopakovat. Tak tedy: Před odjezdem zkontrolujte, že jste zavřeli všechna okna. Domluvte se se sousedy, že vám budou pravidelně vybírat schránku. Máte-li v domě čidla na světlo, nastavte je tak, aby se občas večer v některých místnostech svítilo. A samozřejmě, nepište o tom, že se chystáte pryč na sociální sítě!

FAB – tradiční česká značka zámků a cylindrických vložek má za sebou více než stoletou historii. Od r. 1997 je součástí portfolia nadnárodního zámkařského koncernu ASSA ABLOY. Rychnovská továrna ročně produkuje přes 8 milionů cylindrických vložek, samozamykacích zámků, otvíračů dveří a kování, které míří do celého světa. Společnost sází na neustálou inovaci a vývoj. Úzce spolupracuje s vybranými zámečnictvími, jejichž prostřednictvím nabízí nejen široký sortiment výrobků, ale také profesionální servis a poradenství v oblasti zabezpečení. Více informací najdete na: www.fab.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky