TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  28.06.2016 10:09:21

Polovina roku 2016 je pryč! Tohle všechno se změnilo! PŘEHLED


Nové povinnosti na silnicích, zpřísněný výběr daní či vyšší platy, to všechno je v Česku od začátku roku jinak. Je toho ale ještě mnohem víc. Podívejte se na ty nejzásadnější změny a nenechte se zaskočit něčím, o čem jste možná nevěděli.

 

Velké změny na silnicích

Možná nejvíc pravidel se letos měnilo na silnicích. Některé silnice pro motorová vozidla se přes noc změnily na dálnice a začaly na nich platit úplně nové předpisy. Řidiči od letoška také nesmí vyjet na silnice s autem důkladně neočištěným od sněhu a námrazy. Zásadní novinkou je nová pravomoc policistů okamžitě zabavit tzv. malý technický průkaz.

Změny se týkají také chodců. Ti mají od února povinnost mít na sobě při chůzi po silnici mimo obec reflexní prvky. Jinak se vystavují pokutě až 2000 korun.

A aby toho nebylo málo, nové předpisy od letošního roku platí také pro cyklisty či bruslaře. Pro cyklisty vznikly speciální zóny, ve kterých mají přednost před auty, na přechodech nově nemusejí sesedat z kola a změnilo se také dávání přednosti na přejezdech. 


Polepšili si důchodci i zaměstnanci

Důchodcům od ledna stoupla penze o 40 korun, v únoru také dostaly jednorázový příspěvek 1200 korun. Naopak úplně skončil druhý důchodový pilíř, v němž mohli lidé část odvodů do penzijního systému odvést do soukromých fondů. Minimální měsíční mzda stoupla z 9200 na 9900 korun.

Od 1. dubna mohou nezaměstnaní lidé žádat o příspěvek na dojíždění do práce. Uchazeči o práci, kteří přijmou nabídku mimo své bydliště, dostanou až 3500 korun měsíčně.

 

Nová daňová zvýhodnění i povinnosti

Zákonodárci schválili vyšší daňové zvýhodnění na děti. Na druhé dítě vzroste o sto korun, na třetí a další pak o 300 korun měsíčně. Daňové slevy budou platit zpětně od začátku letošního roku

Podnikatelům od letoška přibyla nová povinnost - finančnímu úřadu musí pravidelně podávat tzv. kontrolní hlášení k DPH. které má zabránit daňovým únikům. Kromě toho politici v březnu schválili elektronickou evidenci tržeb, která začne platit letos na podzim   

 

Špatné zprávy pro kuřáky

Krabička cigaret letos zdražila o několik korun, kromě toho se během roku začnou na krabičkách objevovat obrazová varování toho, co kouření způsobuje. Na spadnutí je také tzv. protikuřácký zákon, kterým se poslanci posledního půl roku zabývali. Ten by zakazoval kouření ve všech hospodách. Zákaz se podle všeho nebude týkat elektronických cigaret a kouření na předzahrádkách.

 

Pošta podražila

Česká pošta od května zvýšila ceny za poslání obyčejného psaní o tři koruny a o čtyři koruny zdražila doporučené psaní. Zdůvodnila to nutností pokrýt náklady spojené s poskytováním služeb. Zdražení prý povede ke zlepšení služeb a rozvoj nových produktů.


Nouzovou antikoncepci koupíte anonymně

Pilulky nouzové antikoncepce - neboli postinor - můžete nyní koupit v lékárně bez omezení, a to u přípravků Postinor-2 a Escapelle. Dosud zákaznice musely při koupi pilulek poslední záchrany po nechráněném pohlavním styku předkládat občanský průkaz. Od dubna se bez průkazu prodává přípravek EllaOne.

 

Svezte se největším letadlem

Milovníci luxusu se od května mohou svézt nově zřízenou pravidelnou linkou z Dubaje do Prahy, kterou zprostředkovává letecká společnost Emirates. Letiště Václava Havla v Praze se tak zařadilo mezi několik málo míst, kde pravidelně přistává největší letoun na světě - luxusní Airbus A380.

 

Za volání ze zahraničí ušetříme

Mobilní operátoři nově smějí domácí ceny za odchozí volání a data v rámci EU navýšit maximálně o 1,65 korun za jednotku a 0,65 korun k ceně za odchozí SMS zprávy. Příští rok má roaming skončit úplně.

 

Světem otřásla úmrtí osobností i teroristické útoky

Ve světovém měřítku letos převládaly spíše smutné události. Dlouhodobý strach z terorismu ještě umocnily březnové útoky na letišti a v metru v Bruselu, při kterých zemřely více než tři desítky lidí.

Aby toho nebylo málo, zabíjela i technika. Při leteckém neštěstí Boeingu 737-800 na jihu Ruska zemřelo více než 60 lidí, 66 lidí potom zemřelo při pádu Airbusu A320 do Středozemního moře.

Svět také opustily velké osobnosti, a to nejen v zahraničí, ale i v Česku. Za všechny můžeme jmenovat zpěváky Prince či Davida Bowieho, herce Alana Rickmana, mima Borise Hybnera nebo architekta Bořka Šípka.

<br>

V posledních dnech nejen všechny Evropany šokovalo rozhodnutí Velké Británie opustit Evropskou unii. Udály se ale i pozitivnější věci, irácké armádě se podařilo definitivně osvobodit z rukou teroristů z Islámského státu město Fallúdža.

 

V Česku patřily k nejzajímavějším událostem posledního půlroku například odvolací soud s Petrem Kramným, který mu potvrdil 28 let vězení, uzdravení Karla Gotta z vážné nemoci či přijetí a následné komplikace s iráckými křesťanskými uprchlíky.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688