Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.06.2016 11:06:14

BREXIT a akcie v CEE - jak se zachovat ve středu Evropy (+komentář analytika)

B
ritské rozhodnutí opustit EU poslalo globální akciové trhy prudce dolů. Ačkoli trhy budou v následujících dnech pod vlivem zvýšené volatility, prudká negativní reakce na rozhodnutí britů vytváří zajímavé investiční příležitosti mezi společnostmi, které benefitují z nízké ceny ropy a delšího období nízkých úrokových sazeb. Preferujeme defensivní (Fortuna), dividendově atraktivní společnosti (Philip Morris, Maďarský Telekom), případně ty, které benefitují z nižší ceny ropy (Unipetrol). Zajímavou investicí je v tuto chvíli i polský Cyfrowy Polsat, který propadl pod úroveň PLN 20/akcii, což představuje více jak 17% upside k naší cílové ceně.

Unipetrol: Společnost otevřela 8% níže na ceně 155 /akcii. Společnost preferujeme z důvodu silné bilance (nulové zadlužení). Akcie se obchoduje na velice nízkých násobcích (EV/EBITDA pro rok 2016 na úrovni 2,49x). Nedávno schválená dividenda ve výši 5,52 /akcii je první dividendou po osmi letech a může představovat první krok k nastavení pravidelné dividendové politiky v budoucnu.

Fortuna: Sázková společnost Fortuna s EV/EBITDA pod 6x vypadá také relativně zajímavě. Společnost má silnou rozvahu s čistým dluhem/EBITDA pod 0,3x a business model, který solidně generuje hotovost. Kromě toho nedávné změkčení regulace umožní společnosti spustit nové hry (online kasina v ČR, atd), což by mělo podpořit středně a dlouhodobý růst společnosti. Fortuna se obchoduje s dvojciferným diskontem vůči svým konkurentům. Navíc nová „éra exitů“ přináší nové sázkové příležitosti J

Philip Morris nabízí více než 7% udržitelný dividendový výnos. Společnost má stabilní business model, který je schopný vytvářet velký objem hotovosti při relativně nízkých kapitálových výdajích. To společnosti umožňuje vyplácet i v delším horizontu téměř veškerý zisk na dividendách. Mimo to, silná rozvaha společnosti s velkým objemem nepotřebné hotovosti snižuje případná rizika (čistá hotovost/EBITDA na úrovni 1,3x).

Maďarský Telekom: Po silných investicích do spektra v letech 2013/2014, na základě kterých přestala  společnost vyplácet dividendu, se situace začíná zlepšovat. Normalizace investičních výdajů spolu s postupným uvolňování sektorových daníMaďarsku, vedou k výraznému zlepšení provozní výkonnosti společnosti a návratu k dividendové politice. Společnost letos vyplatí dividendu HUF 15/akcii (cca 3,4% výnos) a indikuje nyvýšení dividendy na HUF 25/akcii v příštím roce (5,7% výnos).

Cyfrowy Polsat: Společnost benefituje z jedinečného business modelu resp. absence fixních linek v prostředí klesajífcího fixního segmentu, posiluje tržní pozici společnosti. Naše cílová cena PLN 25,3/akcii představuje 28% upside k současné tržní ceně. Po období silného akvizičního růstu očekáváme, že dojde k postupnému snížení zadlužení společnosti a nastavení atraktivnější dividendové politiky pro investory.

Na druhou stranu, Brexit otvírá období dlouhé nejistoty. Evropská ekonomika bude zřejmě zasažena dvěma základními kanály – poklesem vývozů do Británie a nárůstem nejistoty v podnikatelském sektoru. Raději bychom doporučovali se vyhnout hledání rychlých zisků mezi regionálními bankami. Pokud se podíváme na prudký pokles polského zlotého (a posílení franku), negativní dopady konverze hypoték ve švýcarských francích můžou být pro vybrané banky rozsáhlejší (PKO, mBank, Bank Millenium a další). Výrobci elektřiny (především ČEZ) či těžaři (KGHM) mohou trpět poklesem cen komodit, pokud by se ukázal být trvalejšího charakteru. Snaha „chytit padající nůž“ může být v těchto sektorech také velmi nebezpečná.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688