Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  24.06.2016 08:12:53

Brexit je tu a co bude dál? Nic moc a nebo rozpad EU?


  Dnešní den je pravděpodobně přelomový pro budoucnost Evropy. Ekonomicky znamená výsledek referenda pro Británii šok, který do jisté míry otřese i zbytkem EU. Negativní impuls se bude šířit třemi kanály. Jednak v Británii odkládáním investic a dlouhodobé spotřeby v důsledku nejistoty, k čemuž částečně již docházelo s předstihem. Druhým kanálem, který se dotkne zbytku EU, bude snížení exportních příležitostí kvůli snížené poptávce z Británie. Třetím kanálem, projevujícím se hlavně v Británii, bude zdražení dluhového financování včetně úvěrů pro britské podnikatelské subjekty tím, jak budou investoři a banky požadovat zvýšenou prémii za nejistotu. Dlouhodoběji tvrdí zastánci Brexitu, že převáží v britské ekonomice výhoda z titulu slabší měny. Osobně ale vidím tento vliv jako velmi omezený kvůli mizivému významu exportu obchodovatelného zboží z Británie.    

Kromě přímých ekonomických důsledků Brexitu lze čekat na finančních trzích výrazné počáteční  snížení ceny rizikových aktiv včetně akcií a následnou několikaměsíční zvýšenou volatilitu. Určité oslabení se dotkne i české koruny. Stát za ním bude jak obecná nejistota, tak případné sázky investorů na to, že během několika let může i Česko vystoupit z EU.

 

Politicky vidím dlouhodobý vývoj Evropy jako značně nejistý. Vějíř scénářů začíná takovým, kdy jedinou viditelnou změnou bude posílení role Německa v rozhodovacích procesech EU, ale ekonomicky se nic moc nestane. Na druhém konci vějíře je ale scénář rozdrobení Evropy na ministátečky, z nichž každý si buduje ochranářská opatření pro svůj pseudotrh. Pro malé země jako Česko by takový scénář byl ekonomickou katastrofou.

 

Výsledek britského referenda posiluje v ostatních zemích Evropy odpovědnost etablovaných politických stran za budoucnost kontinentu. Téma případného vystoupení z EU bude na stole patrně při každých parlamentních volbách v každé zemi. Politici, kterým leží na srdci budoucnost země, se budou muset naučit voličům zdůrazňovat nesporné výhody členství ve větším bloku a zamezit dosavadní praxi, kdy používali EU mnohdy jako fackovacího panáka po svých špatných rozhodnutích. Voliči se budou muset zaměřit na dlouhodobější zisky a pochopit, že i krátkodobě nepopulární opatření může být pro budoucnost země správné.

 

Pavel Sobíšek
Chief Economist
UniCredit Research 

  


 

Zatímco výsledek referenda lze na základě předběžných volebních průzkumů hodnotit jako překvapení, tak reakce trhu na Brexit je ukázková. Britská libra se od brzkých ranních hodin nachází pod silným prodejním tlakem. Vůči americkému dolaru již oslabila pod hladinu 1,33 USD/GBP, což jsou nejslabší hodnoty britské měny od r. 1985. Výrazně ztrácí libra i vůči euru – 0,83 GBP/EUR, což jsou nejslabší hodnoty britské měny od dubna 2014. Další ztráty britské měny nelze v průběhu dne vyloučit.

 

Dny Spojeného království a Severního IrskaEvropské unii jsou sečteny. Spojené království bylo členem Evropské unie od roku 1973, avšak na základě výsledku včerejšího referenda Spojené království Evropskou unii nejpozději v roce 2018 opustí.

 

Výsledek referenda lze hodnotit spíše jako překvapení, ačkoliv některé předvolební průzkumy v posledních dvou týdnech favorizovaly skupinu, která chtěla hlasovat proti setrvání Spojeného královstvíEvropské unii.

 

Výsledek referenda velmi pravděpodobně předznamenává nadcházející období nejistoty na finančních trzích, kterou bude charakterizovat vysoká volatilita a útěk od rizikových k bezpečným aktivům. „Útěk do bezpečí“ ostatně vidíme na trzích již nyní.

 

Pro Spojené království rovněž začíná překlenovací dvouleté období, kdy bude s Evropskou unií vyjednávat o nových obchodních podmínkách. Vesměs všechny analýzy, které byly na téma Brexitu uskutečněny, hovořily o tom, že Brexit bude mít negativní dopad na ekonomiku Spojeného království, a to jak v krátkém, tak i dlouhém období.

 

Zatímco výsledek referenda lze na základě předběžných volebních průzkumů hodnotit jako překvapení, tak reakce trhu na Brexit je ukázková. Britská libra se od brzkých ranních hodin nachází pod silným prodejním tlakem. Vůči americkému dolaru již oslabila pod hladinu 1,33 USD/GBP, což jsou nejslabší hodnoty britské měny od r. 1985. Výrazně ztrácí libra i vůči euru – 0,83 GBP/EUR, což jsou nejslabší hodnoty britské měny od dubna 2014. Další ztráty britské měny nelze v průběhu dne vyloučit.

 

Pod prodejním tlakem se od brzkých ranních hodin nacházejí středoevropské i skandinávské měny. Česká koruna je zatím vůči euru stabilní a pohybuje se těsně nad intervenční hladinou 27 CZK/EUR. Vůči britské libře koruna posílila pod hladinu 33 CZK/GBP a je nejsilnější od konce r. 2013. Ztráty si koruna připisuje na měnovém páru s americkým dolarem.

 

Na základě výsledku referenda posilují tzv. safe haven měny – americký dolar, japonský jen a švýcarský frank. Nejvíce poté japonský jen, který se vůči americkému dolaru poprvé od listopadu 2013 nachází 

 

 

 

Miroslav Novák
Analytik 
AKCENTA a.s. 

 

 

 
 

<br>

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688