Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  24.06.2016 01:19:13

23. června: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek výrazně zpevnily, vzhůru je táhly především banky. Investoři spoléhali na to, že výsledkem britského referenda bude setrvání země v Evropské unii, a ekonomika EU se tak zřejmě vyhne možné újmě. Britská libra se vyšplhala na letošní maximum vůči dolaru, později ale o část zisků přišla.

Dow posílil o 1,29 % na 18 011,07 bodu, širší S&P 500 zpevnil o 1,34 % na 2 113,32 bodu a Nasdaq Composite přidal 1,59 % na 4 910,04 bodu. Index volatility VIX spadl o 18,52 % na 17,25 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o šest bazických bodů na 1,7423 %.

Všech deset hlavních sektorů skončilo v plusu, nejvíce vzrostly energetický sektor, odvětví základních materiálů a finanční sektor, nejslabší výkon podal sektor veřejných služeb.

"Investoři očekávají, že Britové zůstanou v EU," říká analytik Peter Jankovskis ze společnosti OakBrook Investments. "Pokud se to potvrdí, mohl by index S&P 500 v příštích dnech stoupnout na nové rekordní maximum," dodal.

Hlasování ve Spojeném království začalo v 8.00 a skončí ve 23.00 SELČ. Sčítání hlasů začne ihned poté, co se volební místnosti uzavřou, konečné výsledky by mohly být známy v pátek ráno.

Průzkum agentury Ipsos MORI uskutečněný těsně před referendem přisuzoval vítězství zastáncům setrvání země v EU. Pro brexit se v něm vyslovilo 48 % dotázaných, zatímco pro pokračování členství v Evropské unii bylo 52 % respondentů. Podle sázkových kanceláří je pravděpodobnost setrvání Británie v EU 60 až 70 %.

Americké akcie (23. června 2016)
Americké akcie (23. června 2016)Zdroj: Google
SLEDUJEME ŽIVĚ: Britský lid promluvil, sčítání hlasů běží na plné obrátkySLEDUJEME ŽIVĚ: Britský lid promluvil, sčítání hlasů běží na plné obrátky(AKTUALIZOVÁNO) Úderem jedenácté hodiny večer SELČ se ve Spojeném království zavřely dveře volebních místností. Jak ...

Akcie softwarové firmy Red Hat (-1,71 %) ve čtvrtek odepsaly téměř dvě procenta poté, co ve středu večer podnik oznámil, že za miliardu dolarů ve vlastních akciích koupí společnost 3scale podnikající v oblasti programovacích knihoven API. Společnost Red Hat současně zveřejnila hospodářské výsledky (čtvrtletní zisk na akcii 0,33 USD při tržbách 567,9 milionu USD).

Cenné papíry finančního domu Bank of America (+3,16 %) zpevnily díky, zprávě, že se banka dohodla na urovnání sporu s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC) týkajícího se podezření, že využívala mechanismy, díky nimž mohla pro vlastní účely používat peníze z klientských účtů. Bank of America za urovnání sporu zaplatí 415 milionů dolarů.

Akcie automobilky Tesla Motors (-0,13 %) během dne dále zlevňovaly kvůli zprávě, že firma nabídla převzetí výrobci solárních panelů SolarCity. Tesla informaci zveřejnila v úterý večer a ve středu její akcie odepsaly v řádném obchodování přes 10 %. Ve čtvrtek akcie Tesly ztráty postupně umazávaly a nakonec klesly jen o 0,13 %.

Téměř čtyři procenta přidaly akcie kanadského výrobce mobilních chytrých telefonůBlackBerry (+3,86 %), který před začátkem obchodování zveřejnil kvartální hospodářské výsledky. Firma uvedla, že jí v období od března do května v meziročním srovnání klesly tržby o 35 % na 424 milionů dolarů. Čistá ztráta po započítání odpisů a nákladů na restrukturalizaci dosáhla 670 milionů dolarů, bez zahrnutí jednorázových položek ale firma dosáhla zisku 14 milionů dolarů. V předešlém čtvrtletí utrpěla firma čistou ztrátu 238 milionů dolarů, o rok dříve měla naopak zisk, který činil 68 milionů dolarů. Firma se ještě před pěti lety jmenovala Research In Motion a vytvářela čtvrtletní tržby přes čtyři miliardy dolarů.

Akcie cloudové telekomunikační společnosti Twilio (+91,93 %) během prvního obchodního dne na burze vyskočily bezmála o 100 %. Upisovací cena akcií byla stanovena na 15 dolarů, obchodovat se s nimi ale začalo na ceně 23,99 USD. Jejich intradenní maximum bylo 29,61 USD a zavírací cena byla 28,79 USD.

Twilio získala primární nabídkou 150 milionů dolarů. Peníze chce použít k nabírání nových zaměstnanců nebo koupi jiných firem. Primární emise Twilia je letošním třetím IPO v americkém technologickém sektoru a teprve prvním IPO mezi takzvanými jednorožci - firmami, jejichž tržní hodnota přesahuje miliardu dolarů.

Emise Twilia se považovala za zkoušku zájmu investorů o nové akcie. Letos společnosti na americkém akciovém trhu získaly prostřednictvím primárních emisí pouze 322 milionů dolarů, tedy desetinu sumy získané ve stejném období loňského roku. Letošní rok by podle dosavadního vývoje mohl být v tomto směru nejhorší od finanční krize, uvedla agentura Reuters.

Hlavní čtvrteční události na amerických trzích:

  • Růst podnikatelské aktivity ve zpracovatelském sektoru Spojených států v červnu podle předběžných dat agentury Markit zrychlil. Index nákupních manažerů vzrostl na 51,4 bodu z květnových 50,7 bodu, trh predikoval 50,9 bodu. Slabé údaje za duben a květen však způsobily, že průměr za celý kvartál (51 bodů) je nejnižší od třetího čtvrtletí roku 2009.
  • Prodeje nových domu v USA se v květnu propadly o 6 % na celoročně přepočítané tempo 551 tisíc jednotek. Trh vyhlížel 9,5% propad na 560 tisíc po dubnovém revidovaném růstu o 12,3 % na 586 tisíc (revidováno z 619 tisíc).
  • Týdenní počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti ve Spojených státech v týdnu do 18. června klesl na 259 tisíc z 277 tisíc v předchozím týdnu. Trh očekával pokles na 270 tisíc. Počet pokračujících žádostí klesl v týdnu do 11. června na 2,142 milionu z 2,162 milionu (revidováno z 2,175 milionu), očekávalo se 2,15 milionu.
  • Německý automobilový koncern Volkswagen souhlasil, že ve Spojených státech zaplatí zhruba 10,2 miliardy dolarů za urovnání žádostí o náhradu škod a další opatření v souvislosti se skandálem s manipulacemi měření emisí. Uvedly to ve čtvrtek dva nejmenované zdroje agentury AP. Velká část peněz podle nich půjde na kompenzace 482 000 majitelů naftových aut, kterých se aféra dotýká. Další část bude uhrazena americké vládě ve formě pokut.
  • Americký řetězec rychlého stravování McDonald's dostal asi půl tuctu nabídek na převzetí svých restaurací v Číně a Hongkongu. Firma by převodem těchto provozoven na franšízy mohla získat až tři miliardy dolarů, sdělily agentuře Reuters informované zdroje. Svou nabídku už britské BBC potvrdila čínská technologická a realitní společnost Sanpower.
  • Bank of America Merrill Lynch zaplatí 415 milionů dolarů, aby urovnala obvinění, že nesprávně používala peníze svých klientů. Dohodla se na tom s americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC), pro kterou jde o vůbec nejvyšší urovnání v případu ochrany spotřebitelů. Banka, která je součástí americké bankovní skupiny Bank of America, v rámci dohody také souhlasila, že přizná pochybení.
  • Cena bitcoinu se ve čtvrtek propadla již pátý den v řadě. Na kryptoměnu mělo negativní dopad uklidnění situace kolem brexitu, který podle většiny účastníků trhu po čtvrtečním referendu nenastane, a důvěru v digitální měnu podkopávají i hackerské útoky na podobné typy aktiv. Cena bitcoinu během obchodování v Hongkongu ve čtvrtek klesla o 6,1 % na 573,84 dolaru, čímž prohloubila propad poté, co minulý pátek dosáhla dvouletého maxima. Za pět dní se tak cena bitcoinu propadla už o 25 %.
  • Morgan Stanley začíná pokrývat akcie Boeingu s doporučením "overweight", snižuje doporučení na akcie Tesla Motors na "equal weight" z "overweight" (cílovou cenu upravuje na 245 z 333 dolarů) a snižuje doporučení na akcie SolarCity na "equal weight" z "overweight" (cílovou cenu upravuje na 24 z 34 dolarů)
  • JPMorgan Chase snižuje doporučení na akcie Valeant Pharmaceuticals na "neutral" z "overweight".
  • Nomura zvyšuje doporučení na akcie Home Depot na "kupovat" z "neutral".

Výsledková sezóna:

  • Tržby kanadského výrobce chytrých telefonů BlackBerry v prvním finančním čtvrtletí dále prudce klesly a firma zůstala třetí kvartál po sobě ve vysoké ztrátě. Producent kdysi velmi oblíbených přístrojů se kvůli propadu zájmu o své produkty rozhodl pro nákladnou restrukturalizaci a musí odepisovat značnou část svých aktiv.

Pokračování shrnutí čtvrtečního obchodování najdete na Investičním webu.

 

Fed si myslí, že jsou akcie tak trochu drahé. No to je něco!Fed si myslí, že jsou akcie tak trochu drahé. No to je něco!

Janet Yellenová strávila dvě velice příjemná dopoledne v Kongresu, kde sdělovala dojmy své i stanoviska centrální banky týkající se americké ekonomiky a odpovídala na všetečné dotazy ekonomicky mnohdy nepříliš sečtělých politiků. Mimo jiné hovořila i o cenách amerických akcií. Prý jsou trochu drahé. Také vám to vyrazilo dech? 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688