Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.06.2016 15:53:56

Zbytečná deflační paranoia


Proč jsou všechny významné centrální banky tak posedlé deflací? Pravděpodobně proto, že v nich je plno ekonomů, kteří spojují deflaci s depresí. Podle jejich názoru klesající ceny ztěžují splácení dluhů. Následné defaulty by pak podle nich mohly způsobit finanční krizi a vážný ekonomický propad. Já se však domnívám, že takové uvažování je příliš zjednodušené.

Centrální banky navíc na hrozbu deflace reagují ultrauvolněnou monetární politikou, která vede k ještě vyšším dluhům. Zdá se, že ve Spojených státech to funguje, i když velká část nových dluhů u amerických firem financuje odkupy akcií. V poslední době se zvedá i aktivita v oblasti fúzí a akvizic, která je také financována dluhy. Dluhy rovněž táhnou boom ve stavebnictví, a to v sektoru bydlení a komerčních nemovitostí. Půjčky na nákup aut zase slouží jako základ boomu v tomto sektoru.

Inflace spotřebitelských cen se nyní v USA více blíží 2 % než nule a Fed se tak začíná méně obávat deflace a svou pozornost naopak upírá směrem ke zvyšování sazeb. Jeho zástupci ale neustále opakují, že půjde o postupný a pomalý proces. V eurozóně a Japonsku se celková i jádrová inflace pohybují u nuly. Jinak řečeno, tyto ekonomiky zůstávají na hraně deflace. Velmi uvolněná monetární politika tam nebyla ve stimulaci poptávky úspěšná. Obě tyto ekonomiky se během posledních let stále pohybují v „růstové recesi“. Americká ekonomika je nyní ve srovnání s koncem roku 2010 o 10,5 % výše, produkt eurozóny ale za stejné období vzrostl pouze o 3,2 % a produkt Japonska o 2,7 %.

Jestliže sledujeme pouze spotřebitelské ceny, čínská vláda s deflací problém nemá. Jiná je ale situace v oblasti cen průmyslových, které klesají už dlouhou řadu měsíců. Vláda prostřednictvím bankovního systému napumpovala do ekonomiky velký objem nových úvěrů. Jenže namísto stimulace poptávky má tato politika perverzní dopad, protože z velké části financuje další expanzi již tak málo využívaných kapacit. Čína je tak ve skutečnosti tou zemí, kde deflační tlaky mohou vést k vlně defaultů a prudkému poklesu ekonomiky. Politika lehce dostupných peněz tento problém ovšem zhoršuje namísto toho, aby jej řešila.

Pokud se podíváme na deflační tlaky ve světové ekonomice, detailněji zjistíme i to, že ve všech významných ekonomikách dochází k deflaci v sektoru zboží dlouhodobé spotřeby. Zde jde povětšinou o deflaci dobrou, protože odráží zejména technologické inovace a následný růst produktivity. Slabá poptávka zde roli nehraje, ale spotřebitel z poklesu cen naopak těží, protože roste jeho kupní síla a životní úroveň. Vývoj indexů spotřebitelských cen v oblasti zboží dlouhodobé spotřeby od roku 1996 shrnuje druhý graf. Nejvyšší byl propad cen v Japonsku, naopak v eurozóně tyto ceny zhruba stagnují.

 

Mezi nejvýznamnější události ekonomického vývoje po roce 2012 patří 38% depreciace japonského jenu. Japonská vláda začala v roce 2013 se stimulačním programem souhrnně nazývaným Abenomie. V jeho rámci začalo i kvantitativní uvolňování s cílem oslabit jen a ukončit deflaci podporou exportů a zvýšením cen dovozů. Jenže tento plán nefunguje a inflace se dál drží kolem nuly. V případě Japonska se do deflačních tlaků určitě projevuje slabá poptávka, ale ta z velké části odráží stárnutí celé společnosti. A s tím toho japonská centrální banka moc neudělá.

Ve hře je tedy obecně stárnutí populace, příliš mnoho dluhů a technologické inovace, které přinášejí dobrou deflaci. Uvolněná monetární politika z toho neřeší nic a navíc může sama přispívat k dlouhodobé stagnaci. Umožňuje totiž refinancování za nižší sazby, ale zdá se, že nové úvěry si berou zejména subjekty na nabídkové straně ekonomiky. Jinak řečeno, tato politika může prospívat hlavně firmám, které by jinak musely ukončit svou činnost, nebo alespoň snižovat své kapacity. A spotřebitelé mohou být kvůli nízkým sazbám nuceni ještě zvýšit vlastní úspory. To vše může přispívat k dlouhodobé stagnaci namísto toho, aby ji současná monetární politika řešila.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 17:30  Bitcoin roste o 4 % před čtvrtým půlením💥 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688