Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  23.06.2016 06:00:42

MŽP chce zákaz skládek dříve než EU. Nejsme na to připravení, bouří se starostové

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) chce v návrhu nového zákona o odpadech zakázat od roku 2024 odvážet na skládky veškeré odpady, které lze zpracovat jinak. Projednávaná směrnice EU předpokládá zavedení tohoto pravidla až o šest let později.  Podle starostů povede případný český přísnější postup především ke zdražení poplatků pro občany.

MŽP ve svém návrhu zákona o odpadech předpokládá, že počínaje rokem 2024 zákaz všech spalitelných nebo recyklovatelných odpadů. S podobným pravidlem počítá i návrh nové směrnice Evropského parlamentu a Evropské rady o skládkách odpadů, ovšem s tím rozdílem, že by mělo platit až od roku 2030. Česká republika by tak byla jednou z mála evropských zemí, která by zavedla rychlejší tempo omezování skládek, než požaduje unie.

Přísnější návrh českého ministerstva naráží na nesouhlas starostů a dalších zástupců měst a obcí. Například Sdružení místních samospráv ČR (SMSCR) tvrdí, že Česko není na takový krok zatím připraveno a mělo by svou legislativu měnit podobným tempem jako zbytek EU. „Ani legislativně na to nejsme připraveni, aby to proběhlo všechno tak, jak má ke spokojenosti našich obyvatel,“ říká například starosta středočeských Kněžic a člen pracovní skupiny SMSCR pro životní prostředí Milan Kazda.

Obce se bojí nákladů na dopravu

MŽP chce obce a občany na konec skládek připravit postupně zvyšování poplatku za skládkování. Ten by měl stoupnout až na čtyřnásobek. Podle odhadů by tyto poplatky, za předpokladu, že obce nezmění způsob likvidace odpadů, přinesly do státního rozpočtu do roku 2020 o téměř šest miliard více než při nyní platné legislativní úpravě. Podle ministerstva by i tento nárůst byl sociálně únosný a nepřesáhl by částku 50 korun ročně na jednoho občana.

Obce však nevidí hlavní problém v poplatku, ale v nových nákladech na dopravu odpadu do spaloven. „Hlavní problém vidíme ve vzdálenosti. Jestliže dnes máme 150 skládek, které fungují, a pak budeme mít osm zařízení na energetické využití, tak se nám minimálně zdvacetinásobí dopravní vzdálenosti. Z toho máme největší obavu,“ tvrdí Kazda s tím, že právě poplatek za dopravu obce neúměrně zatíží a přeprava odpadu na delší vzdálenosti bude mít navíc ve výsledku také negativní dopad na životní prostředí.

Miloš Cihelka


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688