Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  22.06.2016 00:38:18

21. června: Tohle potřebujete vědět nejen o úterním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v úterý druhý den za sebou posílily, jejich hlavní indexy však stouply jen nepatrně. Investoři na Wall Street sledovali vystoupení šéfky Fedu Janet Yellenové v Senátu a dále analyzovali dění kolem blížícího se britského referenda, které rozhodne o budoucnosti Spojeného království v Evropské unii.

Dow nakonec posílil o 0,14 % na 17 829,73 bodu, širší S&P 500 připsal 0,27 % na 2 088,90 bodu a Nasdaq Composite zpevnil o 0,14 % na 4 843,76 bodu. Index volatility VIX vzrostl o 0,6 % na 18,48 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o jeden bazický bod na 1,701 %.

V zelených číslech skončilo sedm z deseti hlavních sektorů, nejvíce se dařilo energetickému sektoru a odvětví necyklického spotřebního zboží, pod nulou zůstaly sektor základních materiálů, odvětví zdravotní péče a sektor cyklického spotřebního zboží.

Americké akcie (21. června 2016)
Americké akcie (21. června 2016)Zdroj: Google

Janet Yellenová v úterý v Senátu řekla, že Fed si musí být před dalším zvýšením úrokových sazeb jistý, že domácí ekonomika pokračuje v dostatečně silném růstu. Zvýšená globální rizika a útlum na americkém trhu práce podle ní ospravedlňují opatrný přístup k dalšímu utahování měnové politiky v USA. Měnový výbor Fedu nechal minulý týden svou základní úrokovou sazbu beze změny v pásmu 0,25–0,5 %. Loni v prosinci ji poprvé zvýšil z minima 0–0,25 %, na němž byla sedm let, poté ale zaujal obezřetnější postoj, protože útlum čínské ekonomiky spolu s propadem cen ropy vyvolal rozsáhlé výkyvy na finančních trzích.

"Yellenová neřekla nic navíc proti tomu, o čem hovořila minulý týden na tiskové konferenci (po zasedání FOMC)," poznamenal Peter Boockvar, hlavní tržní analytik ve společnosti The Lindsey Group. "Představitelé Fedu by sazby rádi zvýšili, obávají se ale, jak by takový krok ovlivnil ekonomiku, která zůstává křehká, a co by udělal s cenami finančních aktiv," dodal Boockvar.

Pozornost investoři nadále věnovali také dění kolem blížícího se britského referenda o budoucnosti Spojeného království v Evropské unii. Podle posledního průzkumu veřejného mínění mají mírný náskok stoupenci setrvání království v EU.

Akcie developerské společnosti Lennar (-1,11 %) odepsaly více než procento, přestože před začátkem obchodování firma zveřejnila lepší než očekávané kvartální hospodářské výsledky. Za tři měsíce končící 31. květnem vykázala společnost zisk 218,5 milionu USD neboli 0,95 USD na akcii. Loni developer vykázal za stejné období zisk 183,1 milionu USD neboli 0,79 USD na akcii. Tržby se společnosti meziročně zvýšily o 15 % na 2,75 miliardy USD. Trh čekal zisk na akcii 86 centů a tržby 2,53 miliardy USD.

Akcie sociální sítě Facebook (+0,89 %) zdražily o necelé procento poté, co firma na pondělní valné hromadě potvrdila zájem o vstup na čínský trh. Akcionáři Facebooku pak na valné hromadě schválili vydání nových akcií firmy bez hlasovacích práv, které mají zakladateli a generálnímu řediteli Facebooku Marku Zuckerbergovi zajistit kontrolní podíl ve společnosti i ve chvíli, kdy by se zbavil části svých akcií.

Hlavní úterní události na amerických trzích:

  • Zvýšená globální rizika a útlum na americkém trhu práce ospravedlňují dosavadní opatrný přístup k dalšímu zvyšování úrokových sazeb v USA. Americká centrální banka si musí být před dalším takovým krokem jistá, že domácí ekonomika pokračuje v dostatečně silném růstuřekla v úterý v americkém Senátu šéfka Fedu Janet Yellenová. "Tempo zlepšování na trhu práce se nedávno podle všeho zpomalilo, což naznačuje, že náš obezřetný přístup [...] je nadále přiměřený situaci," uvedla Yellenová ve svém pololetním vystoupení v bankovním výboru Senátu.
  • Americký výrobce letadel Boeing podepsal s íránským vlajkovým přepravcem Iran Air předběžnou dohodu o prodeji asi stovky letounů za 25 miliard dolarů. Transakce může být největším obchodem mezi Íránem a USA od islámské revoluce v roce 1979.
  • Předpokládaný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v úterý odmítl tvrzení, že za svou očekávanou demokratickou sokyní Hillary Clintonovou výrazně zaostává s výběrem peněz od dárců. Miliardář podle agentury Reuters uvedl, že jeho finanční zdroje mohou být neomezené pokud by použil vlastní peníze, což v případě potřeby učiní.
  • Mikroblogovací sociální síť Twitter umožní uživatelům umísťovat na svou síť videozáznamy dlouhé až 140 sekund namísto dosavadních 30 sekund. Firma to uvedla v úterním sdělení. Tento krok odráží rostoucí zájem šéfa Twitteru Jacka Dorseyho o expanzi na poli videa, kde firma zaostává za sociální sítí Facebook a videoservisem YouTube, který patří společnosti Google.
  • Letecká společnost United Continental oznámila, že do roku 2018 očekává příjmy ve výši 3,1 miliardy dolarů ročně. Pomoci jí k tomu mají nízkonákladový provoz a opatření na minimalizaci zpoždění.
  • Nejvyšší soud USA omezil platnost zákona, na jehož základě chce americkou tabákovou společnost Reynolds American žalovat Evropská unie kvůli tomu, že údajně provozuje nadnárodní pračku peněz. Soud rozhodl poměrem hlasů 4 ku 3.
  • Počítačová firma Dell prodává svoji softwarovou divizi. Koupit ji podle agentury Reuters chtějí společně investiční firma Francisco Partners a hedgeový fond Elliott Management za zhruba dvě miliardy dolarů. Dell chce podle všeho prodejem vyspravit svoje účetnictví poté, co loni v říjnu koupil správce dat EMC za 67 miliard dolarů.
  • Výrobce tiskáren a počítačů HP zvýšil výhled svého hospodaření ve třetím čtvrtletí.Společnost nyní čeká, že vykáže za třetí kvartál upravený zisk na akcii 0,43-0,46 USD, dosud uváděla, že by měla vykázat upravený zisk na akcii 0,37-0,40 USD. Trh čeká 0,39 USD.

Výsledková sezóna:

 Pokračování shrnutí úterního obchodování v USA najdete na Investičním webu.

Věčný medvěd očekává recesi v USA a trvá na tom, že akcie ztratí 75 % hodnotyVěčný medvěd očekává recesi v USA a trvá na tom, že akcie ztratí 75 % hodnoty

Vytrvalý a nenapravitelný pesimista Albert Edwards, analytik ze Société Générale, se nevzdává a ve svém aktuálním komentáři opět "vylepšuje" své pesimistické předpovědi. Americká ekonomika je podle něj na prahu recese. Argumentuje údaji z trhu práce i ze samotného akciového trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688