Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  21.06.2016 16:11:57

Ropa za 50 USD za barel jako zlom na trhu?

Ceny ropy od svého lednového minima vzrostly již o téměř 80 %. Ropa Brent se tak na trzích v posledních dnech obchoduje poblíž 50 USD za barel. V uplynulých dnech opět ceny černého zlata sestupují níže, ale v polovině ledna stál barel okolo 30 USD. Zdá se tedy, že se pomalu dostavuje dlouho očekávané narovnávání ropného trhu.

Zatímco globální zásoby ropy a jejích derivátů zůstávají velice vysoké, je patrný pokles produkce států mimo kartel OPEC, zejména ve Spojených státech.

Z pohledu fundamentů by růst globální poptávky po černém zlatě měl letos dosáhnout solidních 1,3 milionu barelů denně, zatímco strana nabídky by měla klesnout o 0,8 milionu barelů denně. V příštím roce bychom měli zaznamenat růst poptávky o 1,4 milionů denních barelů, produkce by se měla zvýšit o 0,1 milionu barelůToto prostředí by tak již ve druhé polovině letošního roku mohlo tlačit na snižování zásob ropy, výraznější dopad by měl být patrný v roce 2017.

Cena ropy a produkce ropy v USA

Nicméně v dubnu a zejména v květnu pomohlo k růstu cen i přerušení produkce v Nigérii a Kanadě. Tyto země by se však měly v následujících měsících na ropný trh vrátit, což bude prostor pro další růst ceny ropy limitovat. "Na konci letošního roku by se proto měla cena ropy Brent pohybovat okolo současných úrovní. O rok později ji očekáváme o 10 USD za barel výše," napsal v aktuálním komentáři k ropnému trhu analytik Miroslav Frayer z Komerční banky.

V delším horizontu bude především záležet na způsobu, jakým se ropa bude těžit. Pokud bude americká těžba z břidlic dostatečná k uspokojení globální poptávky, cena ropy by se mohla dlouhodobě pohybovat v rozmezí 50 až 60 USD za barel. V případě, že poptávka bude vyšší, bude zapotřebí využít těžbu v podmořských nalezištích či z kanadských písků. V takovém případě by černé zlato mohlo podle Komerční banky zdražit k 70 až 80 USD za barel.

 

Po kolejích, potrubím, nebo lodí? Těžbou to pro olejáře rozhodně nekončíPo kolejích, potrubím, nebo lodí? Těžbou to pro olejáře rozhodně nekončí

Dostat ropu ze země je jedna věc, ale dopravit ji tam, kam potřebujete, je něco docela jiného. Tým analytiků z Credit Suisse vedený Janem Stuartem do nedávné poznámky klientům přidal mapu, která ukazuje, na kolik americké těžaře vyjde dostat černé zlato mnohdy přes celou zemi k dalšímu zpracování a distribuci. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688