Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.06.2016 16:25:30

Strach z Brexitu vyhnal kurz koruny výše


Středoevropské měny byly tento týden pod tlakem, když se na světových trzích výrazně zesílilo vnímání rizika spojeného s referendem o setrvání Velké Británie v EU. Česká koruna kvůli tomu oslabila až na 27,08 CZK/EUR. Ještě hůře si vedly regionální protějšky české měny. Maďarský forint oslabil o 0,7 % a jeho kurz končí týden kolem hladiny 314,3 HUF/EUR. Prodeje polského zlotého byly ještě silnější. Ztratil proto 1,5 % a na konci týdne se jeho kurz pohybuje blízko 4,44 PLN/EUR. Nejistota spojená s referendem bude na trzích pokračovat až do pátečních ranních hodin, kdy by s nejvyšší pravděpodobností měly být oznámeny výsledky. Volatilita na trzích ale bude ještě nějakou dobu pokračovat, protože trhy budou zpracovávat výsledky referenda. V případě Brexitu se dá očekávat další tlak na oslabení regionálních měn. Koruna by však podle našeho odhadu neměla oslabit výrazně na 27,28 CZK/EUR. O něco větší pravděpodobnost dáváme však scénáři, že se britští voliči vysloví pro setrvání země v EU. Pak by se situace měla uklidnit a středoevropské měny by mělo čekat posílení.

V Česku jsme se v uplynulém týdnu dočkali zveřejnění dvou statistik. Běžný účet platební bilance dosáhnul v dubnu pouze nepatrného přebytku kvůli vysokému odlivu dividend. Čísla tak pomohla vysvětlit nízkou dubnovou intervenční aktivitu České národní banky. Ceny průmyslových výrobců v květnu vzrostly o 0,4 % m/m, což je nepatrně rychlejší tempo, než očekávali tržní analytici. Průmyslové ceny tak svým druhým růstem v řadě potvrdily, že se již odrazily ode dna. Meziročně byly ceny výrobců o 4,8 % nižší. Naopak ceny zemědělských výrobců pokračovaly v poklesu, který zahájily na začátku letošního roku. V dubnu ubraly další 2 % a meziročně poklesly o 7,1 %.

Příští týden nás čeká pouze zveřejnění konjunkturálního průzkumu. V květnu se zastavil pokles důvěry v ekonomiku, když ke zlepšení došlo v podnikatelské sféře. Spotřebitelská důvěra v květnu stagnovala. Červnový indikátor důvěry by mohl být ovlivněn spekulacemi o Brexitu a dosáhnout tak znovu horšího výsledku. 

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688