Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.06.2016 14:06:45

Hon na Teslu: Díky čínským investicím se konkurence v segmentu elektro vozů rychle zvušuje


Dominantnímu hráči segmentu produkce elektrických aut, americké Tesla Motors Inc., roste rychle konkurence v podobě start-upů, které se zaměřují právě na výrobu elektromobilů. A stojí za nimi převážně čínské peníze. Zjistila to agentura Reuters. Hodně nahlas o sobě dává nyní vědět společnost Atieva, která oznámila, že uvede na trh prémiový elektrický sedan v roce 2018. Následovat mají dva modely luxusních crossoverů v letech 20202021. Dva z největších akcionářů společnosti Atieva jsou ale čínské subjekty – jedním z nich je státem vlastněná společnost Beijing Auto a druhým její veřejně obchodovatelná dceřinná společnost - LeEco. Tu vlastní čínský podnikatel, zaměřující se na technologie, Jia Yueting. K dalším nejnovějším „tech“ společnostem, za kterými stojí čínský kapitál a které v USA hodlají působit v segmentu elektromobilů, patří Farady Future a NextEV.

Atieva: Chceme být rychlejší než Tesla

Atieva vykročila do konkurence nejen s Tesla Motors Inc., ale i s dalšími start-upy, které financují hlavně čínští investoři a které využívají zázemí technologických firem v americkém Silicon Valley. Atieva začala svůj život v roce 2007 v Kalifornii, kdy jí založili bývalí manažeři Tesla Motors Inc. a společnosti Oracle. Atieva k sobě časem přetáhla další odborníky z Tesla Motors Inc., včetně nynějšího technologického šéfa firmy Petera Rawlinsona.

Dva roky před spuštěním výroby svého modelu elektro auta nyní Atieva používá model automobilky Mercedes-Benz Vito k testování. Jeho hnacím ústrojím je pár vysoce výkonných elektromotorů, instalovány jsou lithium-iontové akumulátory, měniče a regulátory. Podle Petera Rawlinsona má vůz Atievy dosáhnout výkonu devíti set koňských sil na 5000 liber váhy a bude řízen pohonem všech čtyřech kol s názvem „Edna“. Podle technických propozic má vůz dosáhnout rychlosti z 0 na „sto“ za 3,1 sekundy, což je nyní o něco delší doba, než u Modelu S Tesla Motors Inc. Atieva chce ale do roku 2018, kdy má začít sériová výroba elektrovozidla, zvýšit akceleraci vozu tak, aby sto kilometrů za hodinu dosáhl za 2,7 vteřiny.

V segmentu elektro mobilů se konkurence přiostřuje

Sedan Atievy, který se vyvíjí pod kódovým označením Project Cosmos, vypadá jako futuristický následník modelu Audi A7. Jeho světlomety jsou ultra-tenké, s tisíci světélky, inspirovanými mikro čočkami. Přístrojová deska vozu má třídílný rekonfigurační digitální displej, který lze ovládat hlasem nebo dotykem. Za výsledky stojí navýšení investic v řádu několika stovek milionů dolarů od investorů, mezi kterými je například Mitsui & Co Ltd, japonský obchodní obr, Venrock, společnost zaměřená na investice rizikového kapitálu a spojená s rodinou Rockefellerů.

O pozornost zákazníků ale chtějí bojovat i další technologické společnosti, které se zaměřují na produkci elektro aut. Tento týden oznámil Daimler AG, že představí model auta na elektrický pohon s dlouhým dojezdem na jedno nabití a má v plánu začít s prodeji před rokem 2020. Daimler tak chce předběhnout své německé rivaly Volkswagen AG a BMW AG, kteří také prohlásili, že pracují na svých elektromobilech. Konkurenční Tesla Motors Inc. na žádost Reuters nekomentovala poslední dění, ale faktem je, že Elon Musk, generální ředitel firmy, nastínil minulý měsíc plány na spuštění výroby vysoko-objemového sedanu - Model 3 - v roce 2017.

Analytici připomínají, že akcie společnosti Tesla Motors Inc. zhodnotily díky aktivitám firmy a dominanci v segmentu elektrických aut, svou hodnotu o více než dvojnásobek za poslední tři roky, zatímco meziroční výkon jejich cenných papírů představuje 9 procentní propad. Automobilka navíc bude muset čelit rychle rostoucímu počtu konkurentů. Atieva podle Dereka Jenkinse, konstrukčního viceprezidenta firmy, chce svou čínskou konkurenci porazit „Kalifornskou DNA" a svým „Kalifornským myšlením." Zatím může být ale Tesla i konkurence klidná – Jenkins totiž neupřesnil žádné detaily, zato navrhl poslední model Mazdy - MX-5 Miata roadster.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688