Pavel Šafařík (Sagefin)
Akcie ve světě  |  16.06.2016 09:42:02

Medvědi využívají současného pesimismu a vrací se na trhy!

Kdybychom měli sečíst dny za posledních pět let, kdy akciové indexy v den zasedání FEDu zakončily obchodní seanci v červených číslech, pravděpodobně bychom je spočítaly na prstech jedné ruky. Jedním z nich byla i středa 15.6.2016, kdy k žádnému překvapení nedošlo a úrokové sazby byly ponechány beze změny na 0,25-0,50 % s tím, že další vývoj bude záviset na příchozích makrodatech, zejména z trhu práce. Index S&P 500 středeční seanci uzavíral o 0,18 % níže těsně nad 2070 body, kde se nachází poměrně významná technická úroveň. Ta by mohla být v následujících dnech brzy prolomena a klesající trend proto i vzhledem k negativnímu sentimentu pravděpodobně bude pokračovat.

Důvodů k současnému skepticismu na akciových trzích v posledních dnech může být více. Jednak je to vyčerpání stimulačních zásahů ze strany světových centrálních bank, ale také ochabující poptávka po rizikových aktivech, zejména akcií, jejichž ceny byly po dlouhou dobu taženy vzhůru. BOJ dnes podobně jako FED zaujala pasivní postoj a k žádné změně v měnové politice nedošlo. Pro investory to byl impulz k útěku a japonský Nikkei dnes propadnul o více než 3 %. Měnový pár USD/JPY se dnes dostal na nejnižší úrovně od poloviny roku 2014, když japonský jen prudce posiluje a proti americkému dolaru aktuálně zpevňuje až o 2 %.

Nadhodnocené akciové trhy nyní vypouštějí páru a zdá se, že tento trend ještě bude nějakou dobu pokračovat. Olej do ohně nyní přilévá také možný Brexit a přetrvávající nejistota ohledně vývoje ruské a čínské ekonomiky. V této souvislosti se do středu pozornosti opět dostává cena ropy, která klesá již šestým dnem v řadě a pořádně zatápí energetickým společnostem, když mnoho z nich kvůli záporným maržím bojuje o přežití. S tím, jak se americké akciové indexy vyšplhaly zpátky ke svým historickým maximům, mnoho investorů využívá této příležitosti k výběru zisků. Prudký nárůst indexu VIX navíc značí, že chuť ke spekulacím na pokles výrazně stoupá. Po delší době se tak medvědi opět vrací na akciové trhy a bohužel pro býky se nyní nacházejí v lepší pozici než začátkem letošního roku.

Pavel Šafařík
Sagefin.cz 

      SageFin.cz   je nezávislý finanční portál se zaměřením na světové finanční trhy a online investování. Projekt vzniknul na základě absence hodnotných informací ohledně fundamentální a makroekonomické analýzy akcií a jejím správném využití v praxi společně s technickou analýzou. Naším cílem je zkvalitnit služby na území České republiky v oblasti finančního vzdělávání a vytvořit zázemí pro stálou komunitu obchodníků." .

Více informací na: www.sagefin.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688